fredag 1 februari 2008

Dagens Hyllning


Dirty Harry - @@@@@

Eftersom att Dirty Harry knep förstaplatsen som coolaste filmsnut genom tiderna (med Cobra bara en röst bakom sig) är det inte mer än rätt att vi tar en titt på en av de bästa snutfilmerna genom tiderna. Clintan var 1971 en av de hetaste skådisarna i världen efter sina spaghettiwesternrullar. Dirty Harry var perfekt för honom, och är också den roll han för alltid kommer associeras med utöver Mannen Utan Namn. Det blev till slut fyra uppföljare varav fyran i serien, "Sudden Impact", lanserade den numera odödliga repliken: "Go ahead, make my day". Då (1983) var filmen hårdare än diamant. Idag har den åldrats löjligt mycket och känns för mig som den sämsta i serien.

Första filmen (som vi trots allt ska snacka om här) har dock inte åldrats en dag (okej, bortsett från kläder, bilar och frisyrer plus att ingen snackar i en jävla mobiltelefon halva jävla filmen vilket är tur för en av filmens bästa scener är den där Dirty Harry tvingas springa mellan telefonkiosker medan mördaren Scorpio hetsar honom). Grundstoryn och karaktärerna är så bra att den här har en given plats på klassikerhyllan. Dirty Harry skapade alla klichéer i boken om hur tuffa snutar ska vara och bete sig (Stallone kopierade Dirty Harry mångt och mycket till Cobra, mer om det senare) utan att det för den sakens skull känns som klichéer när man ser filmen.

Handlingen baserades på den riktige seriemördaren Zodiac (numera en David Fincherrulle som vi redan dissekerat) som i Dirty Harry fick namnet Scorpio istället. Och alla som sett filmen kommer för alltid komma ihåg Andrew Robinson som den helgalne Scorpio. Av alla galna seriemördare på film (och då inkluderar jag Hopkins från Lammen Tystnar) är det ingen, och jag menar ingen, som fångat en helt galen skurk på samma övertygande sätt som Andrew Robinson. Det var hans första filmroll och folk trodde han var galen på riktigt (på den tiden fanns liksom inte imdb som kunde tala om att Andrew bara var en skådis) för han är så övertygande. Kommer ihåg att jag såg filmen första gången när jag var typ 12 och han skrämde skiten ur mig värre än alla vampyrer, varulvar och andra monster.

Scorpio håller hela San Fransisco i skräck och det är upp till Dirty Harry att fånga honom. Vilket han gör redan i mitten av filmen ungefär, meeeeeen på grund av en teknikalitet blir Scorpio frisläppt. Dirty Harry lackar ur på allt och alla och börjar jaga Scorpio värre än nånsin. Slutscenerna där Scorpio kapar en skolbuss och tvingar barnen att sjunga "row row row your boat" och den följande jakten som tar Harry och Scorpio ut på en övergiven brygga ger mig rysningar av både olust och välbehag på samma gång. De sista bildrutorna när Dirty Harry väl dödat Scorpio och sen slänger sin polisbricka i vattnet för att han är äcklad av hur systemet funkar är värd alla Oscars i världen (men såna här filmer vinner inga Oscars, så är det bara).

Har du mot förmodan inte sett Dirty Harry är det bara att springa (gå inte, spring!) till närmaste videobutik och hyr nu på en gång!

Ett par sista ord innan vi avslutar det här. Jag nämnde hur mycket Stallone snott från Dirty Harry förut. Förutom hela det här jag-är-ensam-snut-som-är-hård-och-tuff-och-inte-följer-reglerna har Stallone stulit introt från Magnum Force (tvåan i serien) som börjar med att man ser Harrys Magnumrevolver i close-up samtidigt som Clintan kör sin berömda "I know what you're thinking..."-replik. Cobra börjar ju med close-up på Cobras pickadoll samtidigt som Sly drar sin "Crime is a disease"-replik. Men den största kopplingen mellan Dirty Harry och Cobra är ändå Andrew Robinson. Från galen seriemördare i Dirty Harry fick han spela arg polischef som försöker stoppa Cobra. Bra skit.

/Surskägget

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sannerligen en grym och korrekt hyllning skägget. Däremot behöver ingen gå och hyra rullen för du har ju redan berättat hur den slutar (som om man inte redan visste) hahaha.

Anonym sa...

Vänta lite...en snutfilm där snuten får fast skurken?!?! STOPPA PRESSARNA!!!! Det här är big news. Har ju aaaaaaaldrig gjorts vare sig före eller innan. ÅH!