onsdag 20 februari 2008

Stardust

@@@@+

Författaren Neil Gaiman är kanske mest känd för seriefans världen över för sin fantastiska skapelse "Sandman" som väver ihop magi, mystik, äventyr, folksägner och myter i en enda härlig salig röra. När han väl var klar med Sandman började han skriva vanliga böcker och Stardust är en av dem. Tyvärr har jag inte läst boken, men i filmen fångar man i alla fall Gaimans omisskänliga fingertoppskänsla för humor, kärlek, spänning och framförallt det storslagna episka spektakulära. I korthet handlar Stardust om tonårskillen Tristan som lovar flickan han är kär i att han ska hämta en bit av en stjärna de sett falla på natten. Stjärnan visar sig på jorden vara en flicka (spelad av Clare Danes) och Tristan tillfångatar henne. För att göra saken lite mer komplicerad är Stjärnan jagad av onda häxor (med Michelle Pfeiffer i spetsen) och dessutom arvtagarna till kungariket.

Jag älskade verkligen den här filmen. Miljöer, skådespelare och story är i det närmaste perfekt. Egentligen borde det kanske vara en femma, men man är alltid lite försiktig med att ge såna betyg. Kommer se om den och det är väl då slutbetyget kommer trilla ner. Är man fortfarande barn nog i huvudet att ha vett att uppskatta en tvättäkta saga i dess allra bästa form kan man inte annat än gilla Stardust. Surskägget kan inte sluta le och ger två tummar upp.

/Surskägget

..........................................................................................

@@@

Man är ingen riktig vrångman om man inte har något att klaga på. Den här sagosnutterullen är ok och vill underhålla såväl yngre som äldre och lyckats klart bra. Rejäla skådisar lyfter och både effekter och story funkar finfint. Precis som surskägget har jag heller inte läst böckerna (nej jag läser inte Harry Potter heller för dom är för BARN SA JA!) men filmen är välgjord, charmig och hyfsat underhållande. Ändå kan jag sitta och titta på klockan, tänka på annat och inte känna mig särskilt engagerad precis som ett barn skulle göra om dom istället såg en riktig vuxenfilm typ amerikansk snyftare En Familj som andra eller kostymfilm a'la "Brittland" (Howards End, Remains of the day etc). Som sagt välgjort, puttinuttigt och fartfyllt men det känns ändå lite som man kastar bort sin tid och kan göra något annat.

/Vrångmannen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stardust har ALLT! Den är helt underbar!

Anonym sa...

Varför kan inte fler människor i världen vara som Stargirl? Tänk vad mycket fred på jorden vi skulle ha då.