söndag 4 april 2010

National Lampoon Vacation Quadrilogy

Ett Päron till Farsa
@@@@
En klassiker i genren. Chevy Chase skapade här en riktig samtida ikon som den lite för entusiastiske pappan Clark Griswold som bara vill ha den bästa semestern nånsin med sin familj. Att bila genom USA för att komma fram till Wallyworld (tänk Disneyworld fast filmskaparna slapp betala royalties för namnet) och ha den roligaste tiden i livet kan i normala fall vara bland det enklaste som kan ske. Självklart inte i familjen Griswolds fall. Allt som kan gå åt helvete skiter sig rejält och stackars Clark blir bara mer och mer stressad tills han fäller den odödliga repliken: ”I think your all fucked in the head” till sin chockade familj. Det jag alltid älskat med filmen förutom de många hysteriskt roliga scenerna är förstås att John Hughes som skrev manus slängde med mängder med skämt och repliker som inte förväntas i vad som borde vara en familjekomedi. Clarks replik ovan till exempel är så oväntad att man tappar hakan samtidigt som man garvar ihjäl sig. Hughes lyckas även ha ihjäl både en hund och en jobbig tant hahahahaha. Sånt gör man inte i idylliska familjefilmer annars och det är precis därför den här rullen är bättre än det mesta. Har man aldrig sett den är det synd och skam och det är bara att köpa direkt. Vi som redan sett den ett dussintal gånger ska givetvis se om den!
/Surskägget

Ett Päron till Farsa i Europa
@@@
En uppföljare var given och vart annars ska man ta vägen än till Europa så man kan driva lite med alla upptänkliga klichéer och fördomar man kan ha om de olika folkslagen. Britterna är antingen överdrivet artiga eller oartikulerade trashankar. Fransoserna är snorkiga och nedlåtande. Tyskarna traditionella och alldeles för korrekta. Italienarna smöriga och lite tjuvaktiga. Återigen var det John Hughes som stod för manus och han lyckas pricka in klichéerna till punkt och pricka. Inte lika fantastiskt kul som ettan, men klart underskattad och väl värd både en och fem sittningar. Chevy är som vanligt helt otrolig som Griswold och man både känner igen sig i hans strävan att ordna det bästa åt sin familj och häpnar åt alla dumheter han lyckas ställa till med på vägen.
/Surskägget
Ett Päron till Farsa Firar Jul
Recension hittar du här.

Ett Päron till Farsa i Las Vegas
@@@
Jag var väldigt skeptisk när en fjärde installation i serien dök upp. Det kändes som att man bara ville casha in och kräma ur den sista möjliga droppen ur familjen Griswold. Meeeeen Chevy bjussar så inihelvete i vissa scener så det är omöjligt att inte gilla den ändå. Minerna han gör när han låtsas gå på toa och sen springer ner till rouletteborden för att försöka vinna tillbaka sina pengar är makalösa. Visst finns det en del dötid och mer än en transportsträcka men i det stora hela är det ändå en bra rulle. Framförallt första halvan är otrolig, sen tappar filmen lite i tempo innan det tar sig mot slutet igen. Dissa den inte utan se (eller se om) den redan ikväll.
/Surskägget

Inga kommentarer: