måndag 16 augusti 2010

Chris Farley x 3

Tommy Boy
@@@@
Efter fantastiska småroller och cameos i Waynes' World 1+2, Airheads, Coneheads och Billy Madison fick Chris Farleys sin första huvudroll och vilken huvudroll det är! Mer eller mindre specialskriven åt honom och radarpartnern David Spade visar denna rulle prov på vilken potential den här killen hade och hur långt han kunnat gå om han 1) inte dött av överdos och 2) tagit bättre beslut i karriären än Almost Heroes. Farley var larger than life på alla sätt och vis. Mycket av humorn handlade om att skrika på det mest komiska vis du kan tänka dig och sedan ramla och slå sönder ett bord, men Farley hade naturligtvis oändligt mycket mer att ge än så. Tommy Boy ger prov på hela hans repertoar. Visst har vi skrik-och-ramla-ut-genom-ett-fönster-killen, men vi får även den blyge pojkvännen, den alltid positive vännen, den lite lätt fumliga och halvdumme snubben och kärleksfulle sonen som Farley gjorde så lysande. Spades bittra, ironiska humor har aldrig funkat bättre än här där han kan bolla den mot Farleys fysiska galenskap och det är lätt att förstå att Spades karriär dog i samma ögonblick som Farley. Tommy Boy är ett måste för humorfans, annars har man fan ingen humor.
/Surskägget

Black Sheep
@@
En repris av succén Tommy Boy. Filmbolaget ville göra den, alla andra inblandade (framförallt Farley och Spade) ville det inte men blev tvingade p g a diverse klantiga kontrakt som skrivits en gång i tiden. Storyn är i princip densamma som i Tommy Boy och Spades karaktär får återigen ta hand om Farleys karaktär som är snäll men lite för klantig för sitt och alla andras bästa. Ett par riktigt bra skämt, många mellansträckor och hade det inte varit för Farley/Spade hade ingen kommit ihåg den alls. Men Farleys karisma räcker långt även med crap och Spades får bjussa på ett par patenterade oneliners. Mer än så blir det aldrig.
/Surskägget

The Chris Farley Show (bok)
@@@@
För första gången recenserar vi en bok här på Filmbloggen. Men boken om Chris Farley är väldigt bra och bör läsas av alla och envar som har minsta intresse av komedi. Man låter Farleys liv berättas genom hans vänner som alla får säga sitt och hur saker och ting artade sig från hans tidiga ungdomsliv till SNL-tiden till knarket till hans död. Folk som Adam Sandler, Chris Rock, Norm MacDonald, Tom Arnold, David Spade, Tim Meadows, Alec Baldwin och Lorne Michaels pratar alla om hur de försökte hantera Farleys alltmer eskalerande drogproblem och hur de försökte hjälpa honom. Boken ger en djup inblick i hur han var som person, både positivt och negativt finns med och slutkapitlena kring hans död bör ge alla som super för mycket en redig tankeställare förhoppningsvis utan att för den skull vara fylld med ett enda pekfinger. Köp den nu och ta del av Chris Farleys magi.
/Surskägget

Inga kommentarer: