tisdag 3 augusti 2010

An Evening With Kevin Smith 1-3

An Evening With Kevin Smith
@@@

An Evening With Kevin Smith 2: Evening Harder
@@@

Sold Out: A Threevening With Kevin Smith
@@@
Har man följt den här bloggen mer än två minuter vet man förmodligen att jag älskar Kevin Smiths filmer. Från Clerks till Zack & Miri Make A Porno, snubben har inte gjort en dålig film (och alla ni som sitter och hatar Jersey Girl kan dra åt helvete för ni fattar inte vad ni missar) (lägg också märke till att jag menar filmer Smith både skrivit och regisserat, hans senaste rulle Cop Out som han inte skrivit utan enbart regisserat faller alltså inte in bland det jag snackar om här) (märkligt också att vi inte recenserat nån annan av hans rullar än sistnämnda Zack & Miri här på bloggen...).

Kungen av "dialogdriven indiekomedi" som jag kallat honom en gång tidigare har under flera års tid rest runt på amerikanska colleges och deltagit i fråga/svaruppträdanden. Detta har visat sig vara så populärt att han numer reser runt i hela världen och har släppt tre låååånga filmer från dessa framträdanden som är en sorts blandning av fråga/svar och ren stand-up.

Första filmen är hopklippt med det bästa av det mesta från flertalat olika skolor i USA. Andra filmen är uppdelad i två delar där del ett är hela showen från Toronto, och del två är hela showen från London. Och tredje filmen är inspelad helt och hållet i hans gamla hemstad i New Jersey. Även om jag förstår idén med att bara ha de bästa frågorna/svaren ihopklippta från olika framträdanden som i första filmen känns det mer genuint och intressant med bara en show rakt upp och ner (och då är faktiskt även den redigerad litegrann) som i tredje filmen.

Är man inte ett Kevin Smithfan orkar man nog inte ta sig igenom de drygt fyra timmar varje film snittar, men det finns absoluta höjdpunkter även för den som är helt ointresserad av herr Smith. Han berättar ingående om sitt samarbete med Prince t ex och där får man en hel del inblick i den mystiske artistens liv. Smith berättar även om sitt inhopp som skådis i Live Free Die Hard och det är en verkligen intressant historia om hur det går till behind the scenes på en jätteinspelning som Die Hard ändå är.

Men mycket handlar om hans egna filmer förstås, de manus han skrivit som hamnat i skrivbordslådan, hans manus till diverse serietidningar och de skådisar han valt att jobba ihop med, främst då vapendragaren Jason Mewes. Ibland blir han aningen långrandig och en del frågor är så dumma att de knappt förtjänar ett svar överhuvudtaget och än mindre tio minuters babbel. Det blir både högt och lågt helt enkelt. Men när Smith är som bäst är han svårslagen. En fyrtiofemminuters historia om hans fyra hundar är spännande och kul rakt igenom, berättelsen om Die Hardinspelningen får mig att sitta klistrad vid rutan och jag hade aldrig kunnat tro att en halvtimme ägnad åt rövont kunde vara så underhållande.

Hade man klippt ner filmerna till cirka två, två och en halv timme hade betyget åkt upp ett snäpp direkt. Visst, Smith vill bjussa alla oss fans på all möjlig och omöjlig info, men hey, kill your darlings liksom. Det blir helt enkelt för mycket av det goda. Men jag ska inte klaga. Det är få regissörer/manusförfattare/kändisar som bjussar så mycket på sig själva och sin vardag som Kevin Smith gör. Det tackar jag för.
/Surskägget

3 kommentarer:

Henrik sa...

Biten om Prince i första filmen är oslagbar.

Surskägget sa...

En rejäl spark i röven på the Purple One :)

Vrångmannen sa...

Bilden på Mr Smith HAHAAHAHAHAHAHAHAHAA!!!