söndag 29 augusti 2010

Salt

@@@
De flesta känner säkert till att denna lilla spionactionstänkare var tänkt och skriven för Tom Cruise från början men att han 1) kände att den var lite för lik Mission Impossiblerullarna och 2) studsade iväg och gjorde Knight & Day istället så manuset blev liggande tills Angelina Jolie kom förbi och ville göra rullen. Sagt och gjort, rollen skrevs om för henne istället och tack vare det har vi en skön spionactionstänkare med en kvinna i huvudrollen. Angelina är en tuff brud i lyxförpackning som vi sett i Tomb Raiderfilmerna, Wanted och Mr & Mrs Smith tidigare och det krävs i den här filmen där en hel del actionstunts måste säljas in. Angelina ramlar på lastbilstak från broar, spöar tuffa Secret Servicevakter och utstår grym tortyr. Allt medan hon med jämna mellanrum skjuter av fler skott än tio John Woohjältar. Att man redan i förtexterna vet vilken skådis som är skurken och vilken som är hjälten spelar mindre roll. Det är actionfilm vi snackar om och action bjussas det på hela tiden. Jag sitter underhållen och nöjd bland explosioner, förväxlingar, skottlossningar, mord och mordförsök och elaka närkamper. Tycker att storyn (om ryska så kallade sleeper agents som lever ett helt liv i USA innan de en dag plötsligt utför sin förprogrammerade terroristhandling) skulle platsat bättre om den förlagts till 80-talet och det kalla kriget då den var mer aktuell och intressant då än nu. Trots det funkar den absolut som back drop för actionsekvenserna och slutet lämnar naturligtvis öppet för en tvåa. Angelina är järnhård som Evelyn Salt och jag ser gärna mer.
/Surskägget
Vrångmannen tramsade som vanligt runt och hajade ingenting.

4 kommentarer:

Vrångmannen sa...

Skräpet.

f i f f i sa...

Hmmmm.
Du är lyrisk som om filmen vore en fullpoängare ändå ger du den "bara" en trea? Howcome?

Joel Burman sa...

Telefon ifrån 1977 (http://www.imdb.com/title/tt0076804/) med charles Bronson är väl en film med sleeper cell tema nu har jag ej sett Salt så jag vet inte om det är den typ av agenter som används i salt.

Surskägget sa...

Fiffi: Ibland är man lyrisk och glad utan att filmen är mer än en trea. Trea = bra, och det är filmen. Den saknar det där lilla magiska extra men för den skull gillar jag den fortfarande skarpt.

Joel: Helt rätt med Bronsons gamla stänkare. Liknande idé där dessa sleepers blir väckta till spioner/terrorister genom ett telefonsamtal. Manusförfattarna till Salt lär ha sett den en eller två gånger :) Och som sagt, man borde förlagt handlingen till 80-talet så hade dessa sleepers blivit mer relevanta. Ja ja, man kan inte få allt.