onsdag 12 oktober 2011

Skräckfilm nr 11

Terror Train (1980)
@@@
Spänningsslasher ombord på ett tåg, en natt under en skolavslutningsfest (vem har det på ett tåg?). Regissören Roger Spottiswoode (bl.a Turner & Hooch och Bondrullen Tomorrow Never Dies) försöker här spela mer på otäck stämning än blodigt våld och lyckas rätt bra. Vi bjuds på gnälligt överspel av vår ”scream queen” Jamie Lee Curtis (som säkert här redan ledsnat på skräckfilmsfacket) och en tidig Vanity, sångerskan som hamnade i knarkträsket men idag är en pånyttfödd kristen. En hel del mörka korridorer där ingen går säker, ett creepy score och mystiken kring vem som mördar ungdomarna och varför tätnar sakta men säkert. Visst känns filmen lite förlegad idag men det finns en otäck charm över den som gör att den bitvis ändå håller. Terror Train är bättre än vad den borde vara på grund av att regissören visste vad han ville och hade koll på materialet. Man kan ju i alla fall konstatera att om det fanns mobiltelefoner på den tiden så skulle filmen vara ganska kort. Märkligt sevärd.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

BlueRoseCase sa...

Håller med! Såg om den här för nåt år sen och blev glatt överraskad. Riktigt obehaglig på sina håll, trots att den följer mönstret för filmerna som kom i spåren av "Halloween" och "Friday the 13th".

Vrångmannen sa...

Bra där! Kul att du håller med. Svårt att hitta rullar med lite klass i genren utöver klassikerna men det går faktiskt :)