söndag 2 oktober 2011

Skräckfilm nr 2

The Legend of Hell House (1973)
@@
Ägaren till ett gammalt vackert men hemsökt hus skickar dit ett team med specialister på det paranormala. De har en vecka på sig att lösa fallet. Varför spökar det och är deras liv i fara då tidigare utredningsförsök har slutat i ond bråd död? Spökrullar kan nog vara det läskigaste jag vet, om de är läskiga (duh?!). Jag är inte lättskrämd men kände ändå idag att nervositeten vann och lamporna blev därför på i alla rum. Legenden om djävulshuset är hyllad av många rysarfantaster som en av de bättre i genren och en klassisk brittisk spökhistoria. Jag håller tyvärr inte med. Jag gillar att den är minimalistisk så att fantasin får jobba. Ljudbilden är bra med otäcka viskningar och plötsliga smällar utan att det går till överdrift. Det största problemet med filmen är att det liksom inte händer så mycket. Det är väl okej om det händelselösa och lugna tempot håller intresset uppe och bygger någon slags nerv. Så är inte fallet här. Det blir lite tråkigt faktiskt. Den svartvita klassikern The Haunting (Det spökar på Hill House) från 1963 är en liknande film som bygger upp stämning och mysrys på ett mycket effektivare sätt genom att just inte visa något. Ser jag en film om sadistiska vålnader i ett gammalt slott så vill i alla fall inte jag gäspa och titta på klockan. Sen är det en scen i filmen där en katt går till attack mot en av forskarna i hennes sovrum.. Skrattattacken.

Tipsa gärna om skräckfilmer av alla de slag från när och fjärran. Det är tydligen lättare sagt än gjort att få ihop 31 rullar i genren man faktiskt inte har sett!

/Vrångmannen

3 kommentarer:

Placebohoe sa...

SV: Tack, bra tema,kommer också fokusera ycket på skräckfilmer i oktober (utöver det jag redan gör så det kommer bli sjukt mycket skräck) :)

BlueRoseCase sa...

Det låter ju som du redan konstaterat en hel del som "The Haunting". Kan båda filmerna vara baserade på Shirley Jacksons bok, tro? I vilket fall blir jag ändå lite nyfiken på den här, kanske mest för att jag överlag är nyfiken på äldre skräckfilmer... :D

Vrångmannen sa...

The Legend of Hell House är baserad på romanen Hell House av Richard Matheson (som även skrev filmmanuset efter sin egen förlaga). Den är helt klart inspirerad av Shirley Jackson och det finns många liknelser :)