onsdag 6 januari 2010

Sherlock Holmes (2009)

@@@+
Först ut i år blir alltså Sherlock Holmes med Robert Downey Jr som mästerdetektiven och Jude Law som hans trogne kollega Dr Watson. Jag läste någon gång att Sherlock Holmes är den mest filmade romanfiguren i världshistorien (tvåa var Dracula..eller var det tvärtom?). Nytt denna gång är att Holmes är en jävel på att slåss och det är även Watson (som gammal soldat innan han blev doktor). Annars är det precis som vanligt. Holmes är charmig, har en SJUK slutledningsförmåga, gillar sin violin och sin narkotikum (även om detta bara hintas). Lord Blackwood, en ond mystiker, mördar unga kvinnor a'la ritual på löpande band för att få oanade krafter genom svart magi (var inte oroliga, det här får vi reda på i de första galet fartfyllda 5 minuterna). Holmes och Watson stoppar honom men katt och råttaleken har bara börjat. Sherlock Holmes är en sån där rulle där man struntar lite i sakfel och att det t.ex inte fanns "fjärrkontroll" på en tiden. Detta är ett välgjort och fartfyllt äventyr i det Viktorianska London och det formligen osar stämning av scenografin. Robert Downey Jr är (åter igen) som född för att spela den här rollen och Jude Law visar även han var skåpet ska stå. Rachel McAdams (Mean Girls, Red Line m.fl) är också riktigt bra som den ljuva men ack så tuffa och farliga Irene Adler. Skamligt underhållande är ordet och Guy Ritchie visar här för första gången att han kan göra riktig film (ja, jag sa det, ja, jag har sett Snatch och gillar den meeeeen RIKTIG FILM!). På minussidan så kan ett par actionscener kanske kännas lite väl sökta och larviga (ni fattar vad jag menar när ni ser rullen) men som helhet är det här en skön nyårsraket till saga och jag ser i allafall fram emot en uppföljare. The game is afoot!
/Vrångmannen

8 kommentarer:

Sara BE sa...

första gången jag är lite sugen på en Ritchie-rulle faktiskt.

Apropå fjärrkontrollen - det är ju steampunk ju! ;)

Vrångmannen sa...

Hahaha! Ok :-)

Sara BE sa...

För övrigt: Jag måste klaga lite på era etiketter! För det första har ni ingen lista av dem så att man enkelt kan navigera sig bland gamla inlägg. För de andra så är era ettiketter DÅLIGA. (det här är konstruktiv kritik ;) ) Varför har ni ingen t.ex. för "The directors", så man kan få fram alla som ni har gått igenom? Eller en för "Vad hände?".

Vrångmannen sa...

I mitt fall så är det helt enkelt för att jag inte riktigt vet hur det där funkar. Jag är för gammal!Skägget?

Surskägget sa...

Det där med etiketter har ju bara blivit att man slänger med ett par ord i stridens hetta :)
Nu har jag ordnat så alla etiketter syns, sen får vi väl gå tillbaka nån dag och lägga till The Directors, Vad Hände etc.

Sara BE sa...

Grymt! :D

Vrångmannen sa...

Vi kommer inte kunna ha ALLA etiketter synliga för då blir det pannkaka av allt (vi har för många helt enkelt). Däremot för specifika genres och våra specialinlägg etc :-) Tack för tipset Sara!

Sara BE sa...

Ja, haha, det blev lite många etiketter där. My pleasure. Man vill ju kunna navigera bland era eminenta inlägg, smidigt och lätt.