onsdag 1 december 2010

Julkalendern 1 dec - Leslie Nielsen (R.I.P.)

Leslie Nielsen hade en lååååååång karriär. Redan 1950 dök han upp i diverse teveserier och sedan dess rullade det bara på. Först 1956 gled han över till filmens värld och var länge mest känd för Forbidden Planet som av somliga anses som den första riktiga sci-firullen. Ja, herr Nielsen, mannen som gav snubbelkomedin ett ansikte, började som ”seriös” skådespelare i drama och actionroller. Idag är det förstås omöjligt att se en av hans filmer innan 80-talet utan att börja garva när man ser honom för att han helt enkelt är för mycket förknippad med Den Nakna Pistolen och liknande roller.
Det dröjde alltså ända till 1980 då han fick en roll i Airplane! (Titta Vi Flyger) som hans komiska ådra uppdagades och en ny spänst och kraft i hans karriär tog fart. Efter Airplane fick han rollen som snuten Frank Drebin i teveserien Police Squad! som 1988 förstås blev supersuccén The Naked Gun – From the Files of Police Squad! (Den Nakna Pistolen alltså) på bio. Och fast han fortsatte göra mängder med annat blev han mer och mer förknippad med galna parodier som uppföljarna till Den Nakna Pistolen, Wrongfully Accused, Spy Hard och Scary Moviefilmernas sista delar.
För ett par dagar sedan gick mr Nielsen bort och världen blev genast en lite tråkigare plats. Hans förmåga att se helt oberörd ut samtidigt som kompletta galenskaper sker omkring honom var nästintill på Buster Keatonnivå, och bl a Will Ferrell har säkert snott ett och annat när det gäller att få till en helt tom blick från Nielsen. Surskägget och Vrångmannen lyfter på hatten och tackar för den tid vi fick.

Den Nakna Pistolen
@@@@@
Första gången jag skrattade så jag grät och föll ur biostolen. Och det roliga tog aldrig slut. Från första till sista bildrutan är det mer skratt per minut än i tio andra komedier tillsammans. Idag är det ganska vanligt med den här typen av humor som blandar parodi på andra filmer eller specifika genrer, snubbelhumor, ordvitsar och direkta idiotier. Men jag vågar hävda att 1988 fanns det inte så mycket i den här vägen (Airplane och Top Secret! var väl undantagen) och att Den Nakna Pistolen därför måste ses som en klassiker om inte annat så för att den öppnade upp för denna typ av humor för den stora allmänheten (Mel Brooks Det Våras För…filmer var ju liknande detta men med mer hjärna, här handlar det bara om magkänsla). Detektiv Frank Drebin (mästerligt porträtterad av Leslie Nielsen) är så slut att man förvånas att han lyckas knyta sina skosnören varje morgon. Ändå löser han fallet! HAHAHAHAHA! Finns så många klassiska scener i den här att det är löjligt och nu med backspegeln i hand är det lätt att se att Mike Myers nog tittade på Frank Drebin mer än en gång när han skapade Austin Powers (han snodde till och med skämtet med att pissa liiiiiiite för länge). Komedi blir sällan roligare än såhär. Magiskt.
/Surskägget

@@@@@
Här har ni en som också säkert missade en tredjedel av rullen första gången pga att jag inte KUNDE ANDAAAAAS och gråtande bad min polare att ta ut mig ur biografen innan det var försent! Den Nakna Pistolen tar tag i dig från första sekunden till sista och bjussar ändå på lite mer än 100% skitkul. Förutom den helt billabonggalne Frank Drebin (som alltid lyckas ta vägen utanför kulisserna när andra använder dörren och MÅSTE dra otroliga haranger för vittnen och offer som gör att de blir ännu mer upprörda HAHAHAAHAHAHA!) så har vi Franks partner Nordberg (O.J ”mördarn som gick fri..” Simpson) som är helt slut och ett gäng andra galningar. Att plocka in en annan gammal räv med seriösa roller bakom sig som skurken (Ricardo Montalban) är ytterligare ett genidrag från Bröderna Zucker (regissörerna bakom just bl.a Top Secret och Titta Vi Flyger). Det här är dock i slutändan Leslie Nielsens film och Frank Drebin kommer att leva kvar i våra hjärtan så länge vi lever. Den som säger något annat saknar ett.
/Vrångmannen

Den Nakna Pistolen 2 ½ - Doften Av Rädsla
@@@
En så framgångsrik film som Den Nakna Pistolen måste ha en uppföljare, det är lite lag på det i Hollywood. Skämten är fortfarande kul, men man känner genast igen konceptet från ettan och därmed uteblir lite av de riktigt stora garven. Det är dock svårt att motstå Nielsens gummiansikte och härliga tomhet och återigen är Drebin i Nielsens skepnad så slut att man undrar hur han lyckas äta en frukostmacka ens. Och ändå löser han fallet! HAHAHAHAHA!
/Surskägget

@@@
Det finns många som hävdar att tvåan t o m är bättre än ettan! Den skammen vill det här vrånga örat inte lyssna på! Den Nakna Pistolen 2 ½ är helt ok och bjussar på en hel del smaskiga garv men tyvärr kommer den inte i närheten av ettans glory. Leslie Nielsen är som vanligt felfri som Drebin men det blir lite återupprepning av skämt och av någon anledning har den inte riktigt samma finess och tajming alltid. Ändå en sevärd och bitvis njutbar komedi.
/Vrångmannen

Den Nakna Pistolen 33 1/3 – Den Slutliga Förolämpningen
@@
Nja. Nu börjar skämten gå på tomgång. Cigarette? Yes, I know. Mest känd tror jag för att Anna Nicole Smith trodde hennes karriär som skådis skulle rivstarta om hon var med i den här. Nu blev det inte så. Hursomhelst är Frank Drebin i Nielsens skepnad fortfarande så galet slut i huvudet att man undrar hur han överhuvudtaget klarar av att andas och gå samtidigt. Och ändå löser han fallet! HAHAHAHAHAHA!
/Surskägget

@@
Den Nakna Pistolen 33 1/3 får betyget två enbart för att Leslie Nielsen räddar ansiktet på Frank Drebin. Ettan i betyg hängde annars över den här filmen som ett orosmoln. Det går att titta på trean men varför ska man det när man kan se om ettan ett par gånger till istället HAHAHAHAHAHA!
/Vrångmannen

DIRTY HARRY vs FRANK DREBIN

8 kommentarer:

Sofia sa...

En värdig och vältajmad inledning på vad som jag har på känn kommer att bli en av årets bästa kalendrar...

Surskägget sa...

Tack för de fina orden, nu ska vi försöka leva upp till dem också.

Kuntza sa...

Ja den här kalendern KAN bli nåt den. Men kör storslalom i backar ni inte kan hantera när ni dissar Naked Gun 2,5 - den rockar är är 4+.
Ni glömde också nämna George Kennedy som en av stjärnorna i Naked Gun - hans blickare än ännu tommare än Drebins.

Vrångmannen sa...

Hehehe George Kennedy är ok. När han får giftpilen i halsen avfyrad från Drebins "Bondmanschettknapp": Why Frank? Whyyyy?! HAHAAHAHAHAHAAHAAA!

BlueRoseCase sa...

Oj, var han med i Forbidden Planet? Minns honom inte alls i den. Jag har nog inte sett den sista Nakna Pistolen och de två första var evigheter sedan. Kanske är läge att se om dom.

Anonym sa...

George Kennedy är alltför bortglömd. Utan hans fantastiska insatser i Airport-serien är det inte säkert att det blivit någon Airplane och vem vet vad som hade hänt med Leslie då. Heja George!

Anna Nio sa...

Åh, Leslie, varför måste du dö? "I haven't had this much sex since I was a scoutleader! ....At the time...I was dating a lot. ..." HAHAHAHA!

Vrångmannen och Surskägget sa...

HAHAHAAHHAHAHAHAHAAAA!!!