torsdag 2 december 2010

Julkalendern 2 dec - Adam McKay / Will Ferrell

Adam McKay är ett namn som kanske få känner till. Nämner man däremot några av rullarna han har regisserat så vet de allra flesta vilka filmer det är också vem som har huvudrollen i alla, nämligen Will "AAAAAHAHAHAHAHAHHAAA!" Ferrell. Adam McKay ville egentligen bli komiker och skådis men det gick inget vidare. Han sökte sig till humorinstansen Saturday Night Live som komiker men blev istället anställd av manusavdelningen för McKays talang låg tydligen i hans skrivande. Han jobbade som sketchförfattare mellan 1995-2001 och det var också där han träffade Will Ferrell, som blivit omåttligt populär i serien, och de blev vänner. När både McKay och Ferrell lämnade SNL var det oundvikligt att de skulle jobba tillsammans. Nåväl, McKay visade sig att ha fingertoppkänsla för komik och filmregi. Förutom att radarparet McKay/Ferrell gjort ett gäng filmer ihop så lanserade de hobbyhumorsiten Funny Or Die som alla (ALLA SA JA!) surfar in på då och då för att få sig ett litet skratt och rösta på olika sketcher. De har lyckats få många vänner kända och okända att figurera i diverse galenskap på siten och den har t.o.m genererat en tv-serie. Så. Nå. Till verken (förutom Stepbrothers som vi tidigare recenserat HÄR och HÄR)!

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy
@@@@
Älskar hur den här filmen för så många människor samman från jordens alla hörn. Comedy can make a difference! En synnerligen skitdum tillika smart rulle som bara blir bättre och bättre för varje gång man ser den. Ron Burgundy är "toppankaret" i galen frisyr och mustasch på en av San Diegos största nyhetsstationer under 70-talet. Burgundy spelas naturligtvis av Will Ferrell och han är naturligtvis helt slut. I hans nyhetsgäng hänger också Brick (en lysande Steve Carell), Champ Kind (David Koechner) och Brian Fantana (Paul Rudd). En riktig mansgrisklubb alltså och alla är heeeelt slut hahahaha! Plötsligt dyker Veronica Corningstone upp (Christina Applegate) en smart och driven nyhetskvinna som hotar deras tuffa machoexistens på tv-stationen. Tja, kändes lite onödigt att berätta handlingen egentligen för har du sett Anchorman så VET DU och förmodligen redan garvat sönder något i kroppen. Har du inte sett den så önskar jag dig all lycka till i framtiden i ditt lite mer humorlösa och faktiskt ganska gråa liv. GRÅA LIV!
/Vrångmannen

@@@@
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Ron Burgundy kan vara en av de mest knäppa karaktärer som skapats och i Will Ferrells skepnad blir det fantastisk underhållning hela vägen. Kolla bara hela flöjtscenen HAHAHAHAHAHA! Det här var också första gången jag såg Steve Carell och man förstod ju direkt att den här killen kommer bli stor. I love lamp. HAHAHAHAHAHA! Det finns dessutom så många sköna cameos och omotiverade scener som är inslängda bara för att de är superroliga att det här är en favorit en fredag när man vill bli lite glad efter en hård arbetsvecka. Tål att ses hur många gånger som helst.
/Surskägget

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
@@@
Ricky Bobby (Will Ferrell who else?) är världens bästa Nascarförare. En dag uppstår hot både från en fransk utmanare (Sacha Baron "Borat" Cohen!) och ur hans förflutna familjeliv. Larvigt, fartfyllt, Days of Thundersnyggt (registered trademark) och skönt underhållande utan några större överraskningar egentligen. Anyhoo, det här är ändå skoj, lite snällt om än lättglömt och ni vet väl alla vad den här vrångprutten egentligen tycker om ”barntillåtna” komedier...ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!
/Vrångmannen

@@@
Önskar verkligen att den här rullen var bättre än den är. Det är inte så att den är dålig, verkligen inte. Men med talangen inblandad vill man att det här ska vara en fyra eller rentav en femma. Och grejen är att det är svårt att sätta fingret på vad som inte funkar. Will Ferrell är skitrolig och John C Reilly som hans sidekick och bäste vän är klockren (deras kemi är så bra att de gjorde Step Brothers ett par år senare). Sacha Baron Cohen är hysteriskt kul som blasé fransman och det är en hel del skön action på bilbanan också. Problemet tror jag är att filmen är för lång. Där Vrångmannen ofta tjatar om sin barntillåtna humor som inte tillåter svordomar, tuttar och lite riktigt våld så tjatar jag ofta om Kill Your Darlings. Jag förstår att man som skapare tycker att allt är kul och inte vill klippa i filmen, men i det här fallet hade tjugo minuter mindre förmodligen betytt skillnaden mellan en trea och fyra i betyg.
/Surskägget

The Other Guys
@@@+
Två kontorsråttor till poliser (Will Ferrell i skön form och en närmast lysande Mark Wahlberg) får chansen att ge sig ut och lösa de tuffa fallen. Hahahahaha! En hel del action, en hel del fars och många minnesvärda scener. Sista akten släpar lite och känns lite uttorkad på idéer. I slutändan vinner The Other Guys på ren charm och energi. Naturligtvis också på att man för första gången skrattar MED Mark Wahlberg, inte ÅT honom. Bra jobbat Marky Mark funky fool hahahaha! Skönt pang pangskoj!
/Vrångmannen

@@@@
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Så här kul har Will inte varit på bra jävla länge. Man skojar förstås en hel del med actiongenren men bjuder även på några av de coolaste actionscenerna i år och förra året som får några av de senaste årens actionfilmer att gå hem och hänga sig i skam att en komedi kunde göra tuffare action. Det märks att McKay längtar efter att få göra en redig actionrulle och brassade på ordentligt i de scener där han fick chansen. Tycker han ska utforska detta vidare för jävlar vilket pangpang snubben kan bjussa på när han lägger manken till. I vilket fall som helst varvas denna tokaction med Will Ferrell i högform och en Marky Mark and the funky bunky i en paradroll. Man har förstått efter ett par SNL-sketcher att Wahlberg är en rolig kille och här får han chans att blomma ut. Kemin mellan Ferrell och Wahlberg är klockren och jag ser gärna en ny komedi med dessa två herrar. Många garv per minut och stentuff action. Jävlar vad nöjd jag är.
/Surskägget

THE LANDLORD (av och med Adam McKay, Will Ferrell och Adam McKays FÖR lilla dotter!)
2 kommentarer:

Sofia sa...

Fortsättning i stark stil! Fightingscenen i Achorman är fullkomligt briljant, men jag håller inte emd om era lovord över Step Brothers -- där gick man över gränsen och det blev bara larvigt och senitmentalt. Däremot borde ni ha satt betyg på The Landlord för dessa minuter sparkar högkvalitativ komedistjärt!

Vrångmannen sa...

tackar! Hahaha men det fanns ju noll sentimentalt i Stepbrothers. Det sentimentala VAR JU skämtet! Det larviga är också roligt och de sa "fuck" 670 ggr för mycket vilket var 23 ggr för lite. Middagsscenen...jag oooorkar inte HAHAAHAHAHAA! :D