söndag 12 december 2010

Julkalendern 12 dec - Tom Hanks

Innan Tom Hanks blev den Oscarsvinnande superskådis han är idag var han en enkel komiker som på 80-talet spottade ur sig den ena succékomedin efter den andra. Han har det där busiga och charmiga kombinerat med ett vinnande leende och precis rätt komisk tajming för att gå hem i stugorna. Om han visste då att han idag skulle göra supertråkiga ”spänningsfilmer” som Da Vincikoden och Änglar och Demoner är jag säker på att han aldrig skulle fått för sig att gå från komedin mot fler och köttigare dramaroller.
80-talet var hans storhetstid som komiker. På 90-talet gick han över till dramafilmerna som Philadelphia och Forrest Gump och naturligtvis mästerverket Saving Private Ryan innan han på 00-talet krackelerade totalt och började göra ganska långtråkiga rullar (Cast Away, The Terminal och nämnda Da Vincifilmer). Hans bästa verk på 00-talet har annars varit när han lånat ut sin röst till Toy Story 3 och Bilar. Säger en del om hans karriär just nu.
Men skit i att han blivit fet, gammal och tråkig. Vi spolar tillbaka när han var ung och hungrig och pinnsmal och bjussade på lite kul. En del har vi recenserat förr som Splash och Dragnet men resten av komedierna får ni här.

Svensexan (1984)
@@@@
Ahahahahahahaha! Filmen som helhet lutar lite åt b-filmsfacket men upplägget är ju busigt och glatt som det bara kunde vara på 80-talet. Hanks ska gifta sig med Tawny Kitaen (innan hon blev alkad och ful) och hans polare anordnar svensexa samma kväll som Kitaen går på möhippa. Slapstickfesten kan börja när hotellrummet Hanks polare ordnat invaderas av strippor, prosituerade, skummisar, diverse uppblåsbara saker och en del djur. Det här är en sexkomedi som inte tar sig själv eller nånting annat på allvar hahahaha. Utan Hanks hade det knappt varit en tvåa i betyg men han lyfter rullen rejält. Se den absolut om du får chansen.
/Surskägget

@@@@
Helt klart! Det här är en liten pärla ur 80-talsgömmorna och Tom Hanks själv säger att han är lite stolt över filmen till skillnad mot en del annat han gjorde på 80-talet. Hanks drar one-liner efter one-liner i rullen och eftersom hans fästmö har galet rika föräldrar och han själv är en vanlig fattig skolbusschaufför så ogillas hela giftasidén av de rika knösarna. Klockren skojig klassiker utan en död minut.
/Vrångmannen

En Kille I Rött (1985)
@@
Invecklingskomedi där en helt oskyldig Hanks blir en bricka i CIA-chefers interna stridigheter om makten. Lori Singer (numera min ex-fru men vi hade ett par kul år) skickas för att ta reda på vad ”spionen” Hanks egentligen vet och misstolkar självklart allt han säger som kodord för spionage. Han i sin tur blir kär i henne och fattar inte alls att mängder med CIA-folk smyger honom i hasorna. Kul upplägg som borde blivit mycket roligare film. Tyvärr fylld med transportsträckor lika långa som autobahn och då hjälper det inte att det blixtrar till då och då.
/Surskägget

Volunteers (1985)
@@
John Candy och Tom Hanks i samma film och det här borde vara hur kul som helst. Hanks är rikemansson med skulder som pappan vägrar betala. Han flyr via Fredskåren till en djungel i Thailand där han ska hjälpa till att bygga en bro för att underlätta livet för byinvånarna. Till sin hjälp har han Candy (hahahahahahahaaaaa!) och söta Rita Wilson. Hanks är inte direkt den hjälpsamma typen och försöker hela tiden slingra sig ur jobbet vilket inte ger pluspoäng hos Wilson. Och Candy…hahahaha…han är en vandrande naturkatastrof givetvis. Tyvärr blir det här aldrig så kul som det på papper ser ut att vara. Samspelet mellan Candy och Hanks är lysande men manuset går på tomgång och det hela lyfter aldrig trots att det försöks. Synd på lovande upplägg.
/Surskägget

Hem Dyra Hem (1986)
@@@
Hanks och Shelley Long köper vad de tror är ett drömhus men som förstås är ett ruckel som bokstavligt talat faller isär över deras huvuden. Nu gäller det bara att renovera så fort som möjligt vilket inte är helt lätt när man inte har några pengar. Hahahahaha! Det blir lätt hysteriskt kul ett par gånger och Hanks är klockren som stressad kille som försöker sitt bästa men som bara kan se på när allt går åt helvete. Long är lite enerverande som frugan och det är mest på grund av att jag stör mig på henne som filmen inte får en fyra.
/Surskägget

@@@
Hahaha! Snacka om termitnäste och Hanks visar här upp sina slapsticktalanger. Håller inte med om att Shelley Long irriterar och när det begav sig var hon en härlig komedienne. Hon är riktigt skoj i den här rullen också. Undrar hur mycket Björn Skifsfilmen "Drömkåken" har inspirerats av den här rullen. "Ahh, home crap home!" HAHAHAHA! Den är ok.
/Vrångmannen

Big (1988)
@@@@
Hanks stora (hahaha stora get it?) ögonblick i karriären innan alla Oscars etc. Det gick ju en trend på 80-talet med filmer där vuxna och barn bytte skepnad med varandra. Det här är en variant på temat där Hanks är en liten grabb som en dag vaknar upp i en vuxen kropp. Hanks minspel och kroppsspel är helt otroligt. Trots att han är vuxen ÄR han en liten grabb som bara vill lattja och ha kul. Han måste studerat ungar till bristningsgränsen för han prickar verkligen in allt som ungar gör så jävla klockrent. Stor (hahahaha get it?) film med stort hjärta.
/Surskägget

@@@
Mysig komedi och Tom Hanks gör som skägget skriver en fantastisk insats men det är å andra sidan ingen riktigt stor film heller. Bra men inte bättre.
/Vrångmannen

En Djävul Till Granne (1989)
@@@
Mörk komedi där ett helt grannskap (ledda av Tom Hanks och Corey Feldman) tror att nyinflyttade familjen Klopek är sjuka kannibaler eller liknande. När dessutom en äldre man i grannskapet försvinner växer sig misstankarna starkare. Det här är förmodligen inte en film för alla. Humorn är på sina håll becksvart och filmen spelar mycket på människors mest smutsiga inneboende sidor där man utan tvekan hugger på de man inte känner väl trots att man egentligen inte har nån som helst anledning. Men bra är den.
/Surskägget

Turner & Hooch (1989)
@@@
Buddykomedi där snuten Hanks blir tilldelad hund för att lösa fallet. Självklart är Hanks strikt och prydlig och lika självklart är hunden en slemmande katastrof. Och ännu mera självklart blir de bästa vänner innan filmen är slut (och de löser naturligtvis fallet). Visst det är standardmall 1A och hela det där köret men det är nåt sött och gulligt med filmen och Hanks närvaro gör att det lyfts upp ett snäpp över vanligt matinétrams.
/Surskägget

@@@-
Blir tvungen att ge den här ok. Äckelhunden är jobbig men Hanks är riktigt bra i denna actionkomedi. Bah! Mitt vrånga hjärta smälter lite men kunde de inte ha använt en annan typ av jycke. Så mycket jävla slafs och dregel genom hela filmen. Fy fa-an!Vad är det för fel på en vanlig hundjävel? Va?! Typ en schäfer?! Tänk er snuten som får en schäfer som partner istället för som nu ett slemgiganto! Eh, just ja. K-9 med James Belushi. Det har redan gjorts. Dåså. Då är jag nöjd.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Sofia sa...

Pluspoäng för att ni påminner om att Hanks hade en karriär innan Philadelphia (som inte är någon dålig film).

Och en hel hög med guldstjärnor på alla kanter för en otroligt ambitiös och underhållande julkalender. Dagen känns tom och innehållslös utan ett nytt inlägg :)

Surskägget sa...

Hoppas vi inte på nåt sätt fick det att låta som att Philadelphia skulle vara dålig, det är den verkligen inte.

Tack så mycket för berömmet, vi kommer kämpa vidare för att överträffa oss själva varje dag fram till jul.