onsdag 8 december 2010

Julkalendern 8 dec - Bröderna Marx

Blir det bättre än såhär? Jag tror fan inte det! Bröderna Marx har alla säkert hört talas om men har någon av er sett en hel film? Ok, de tack och lov rätt få musikalnumren är naturligtvis rejält utdaterade (och oftast usla för det ÄR MUSIKALNUMMER!) och filmklippningen är bitvis skämmigt usel men vi ska komma ihåg att de här rullarna producerades på trettio och fyrtiotalet. Däremot är humorn stenhårt aktuell om man gillar total kaos, snabba kommentarer och finlirarfars. Bröderna började karriären med vaudeville och revy på 20-talet. Det var på scenen deras så utmärkande karaktärer skapades. Groucho – galen frisyr, ännu galnare mustasch, runda brillor, går framstupa med en cigarr i näven och knäcker kvicka oneliners som en annan knäcker nötter på julafton. Chico – rolig liten hatt, hejare på piano och kör med galen italiensk brytning (”Get your tootsie frootsie ice cream!” hahahaha!). Harpo – skorstenshatt, lång rock som döljer fler artiklar än Skalmans skal och döv (dock ej i verkligheten). Zeppo – den stilige kvinnotjusaren och kvartettens så kallade straight guy. Cirka ett dussin rullar blev det och alla är naturligtvis inte klockrena på något sätt. Bröderna Marx räknas i alla fall som det största humorgänget i filmhistorien och det är inte illa pinkat. Här kommer ett litet axplock av favoriterna.

Galakväll på Operan (1935)
@@@@@
Ni kanske tycker jag är helt galen som ger den här pärlan högsta betyget men helt ärligt, detta är en av de roligaste filmerna jag har sett i mitt liv. Jag har sett den säkert 30 gånger och kan se den 30 till. En skrattfest utan dess like och inte en död jävla sekund hahaha! Otis B. Driftwood (Groucho Marx HAHAHAHAHA!) är agent åt en operasångare och de kliver ombord på en ångare i Italien som skall ta dem till amerikat och göra operasångaren till en stor kändis. Självklart smyger Harpo och Chico ombord som fripassagerare och farsen är i full gång. Groucho Marx formligen svävar i den här filmen. Han är så jävla på hela tiden och rolig att titta på om han så bara sitter still i en soffa och stirrar. De dråpliga replikerna avlöser varandra i rasande fart och hela Marxgänget är i högform. Den här filmen ÄR ett måste. Roligast? Jajamensan!
Groucho Marx quote: ”Signor Lassparri comes from a very famous family. His mother was a well-known bass singer. His father was the first man to stuff spaghetti with bicarbonate of soda, thus causing and curing indigestion at the same time!”
/Vrångmannen

En dag på kapplöpningarna (1937)
@@@@
Oj oj oj den här är inte illa den heller! Doktor Hugo Z. Hackenbush (Groucho Marx HAHAHAHAHA!) är hästdoktor men börjar jobba på ett sjukhem för vanligt folk. Resten av Marxgänget dyker upp och ställer till det. Asgarven avlöser varandra i en film som knappt har en Åsa-Nissehandling. Ibland räcker det och i bröderna Marx fall så räcker det gott. Skitskoj!
Groucho Marx quote: ”Don't point that beard at me! It might go off!”
/Vrångmannen

En dag i vilda västern (1940)
@@@+
Självklart får vi en rulle med Marxbröderna i vilda västern! Bröderna driver med den tidens mycket populära västernrullar. Inget nytt under solen och vi känner igen koncepten men fartfyllt och kul. Att se Groucho glida omkring i en cowboyhatt och stirra ut folk är som…HAHAHAHAAHAHAHAAA! Jag orkar faktiskt inte! Jag sitter och gråter av skratt när jag skriver det här. Jag måste vara trött eller så måste filmen vara jävligt skoj. Sätt era slantar på bägge.
Groucho Marx quote: “I give you my solemn word as an embezzler I’ll be back in ten minutes”
/Vrångmannen

HAHAHAHAHAHAHAHAHAAH! Tillhör skaran som aldrig sett en hel Marxrulle men har däremot sett typ alla roliga klipp de gjort (vilket är mycket bättre för då slipper man alla SEGA MUSIKALNUMMER VAD ÄR DET HÄR ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!!!!). Groucho är en av mina absoluta favoritkomiker genom tiderna. Han improviserade blixtsnabbt och hade alltid ett dussin oneliners som svar på tal på allt och lite till, gärna formade som ordvitsar. Killen var helt enkelt ett komiskt geni och den naturliga stjärnan bland bröderna som mest hängde på hans genialitet och hoppades att det skulle smitta av sig (det gjorde det inte men å andra sidan var Groucho så kul att de andra blev kul av bara farten). Det här Surskägget lyfter på hatten och tackar för alla skratt Groucho producerat och slänger iväg @@@@@ till honom och det mesta han gjorde.
/Surskägget


2 kommentarer:

Anna Nio sa...

"Galakväll på Operan" är ju såååå braaaaa! Kalabaliken i hytten på båten! Hahahahaha! Visst är det den där de går in och ut ur två hotellrum också, och förvirrar nån stackars normal sate? Hahaha, sjukt jävla bra i alla fall. De andra har jag inte sett - ÄN! men mest av allt vill jag faktiskt se "Duck Soup", eftersom det sägs vara den bästa!

Och förresten, har herrarna månne sett "Brain Donors"? John Turturro som en slags 90-tals Groucho, och förbannat rolig den med! Fick heta "Bröderna Märx" på svenska, ugh!

Vrångmannen sa...

Jodå. Jag har sett den. Skjut mig!