måndag 13 december 2010

Julkalendern 13 dec - Jim Carrey

James Eugene Carrey föddes 1962 i Ontario, Kanada och är en av de roligaste komikerna i hela världen. Vi såg honom kanske inte som knarkande rockstjärna i Dirty Harryrullen The Dead Pool eller som nördig tonåring under vampyrattack i Once Bitten. Men man måste ju börja någonstans. Efter succéer på standupscener samt i sketchtvprogrammet In Living Color så slog ju Ace Ventura: Pet Detective ner som en bomb och sen var bollen i rullning. Vi har nämnt den här mannen många gånger på bloggen under årens gång och recenserat en hel del av hans filmer, både drama och komedi men vi har dock inte nämnt dessa tre skojiga rullar och då är det väl hög tid såhär i kalendertider att ägna ytterligare en liten stund åt vår gamle vän Jim Carrey.

Ace Ventura: Pet Detective (1994)
@@@@
HAHAHAHAHA! Av alla dumma idéer till en komedi så ligger den här i topp. Jim Carrey i högform som husdjursdetektiven Ace Ventura. Amerikanska fotbollslaget Miami Dolphins egen delfinmaskot Snowflake blir kidnappad och Ace kallas in för att lösa fallet. Hejdlöst galet och det är inte svårt att fatta varför Jim Carrey plötsligt blev en superstjärna att räkna med. Courtney Cox (tv-serien Vänner) spelar Carreys kärleksintresse (men kom alltid hem till mig när kamerorna stängts av). Har sett rullen hur många gånger som helst och trots att den ibland är lite för mycket så är den ändå en favorit i hjärtat tack vare Jim Carreys komiska genialitet och ett rasande skönt tempo. Det blev en uppföljare Ace Ventura: Call of the wild, lite sämre men har sina stunder (@@@-), samt en animerad tv-serie. Dumt så det förslår alltså men med stora asgarv så det förslår värre.
/Vrångmannen

@@@@@
Kommer ihåg att jag såg den här på bio i Prag av alla ställen. Det här var strax efter att demokratitåget rullade genom hela öst så amerikanska filmer på bio var fortfarande lite av en nyhet och amerikanske odubbade filmer var i princip helt omöjliga att hitta (såg Snuten i Hollywood 3 på bio i Prag dubbad en gång men det är en annan historia). Själva biografen var en gammal teater eller kanske rentav operalokal och hur stor som helst. Och hur tom som helst för alla gick och såg den dubbade varianten. Hade ingen aning om vad som väntade men eftersom att det här var enda odubbade filmen i hela Tjeckien var det den jag gick och såg. Och skrattade nästan ihjäl mig så ambulansen fick komma när eftertexterna rullade (det är också en annan historia). Filmen är kanske en fyra egentligen, men det här biominnet gör att det blir en femma.
/Surskägget

The Mask (1994)
@@@
Adapterad från ett gäng serieböcker och regisserad av Chuck Russell (A Nightmare on Elmstreet 3: Dreamwarriors, The Blob). The Mask handlar om hur den översnälle och blyge bankiren Stanley Ipkiss (Jim Carrey) hittar en magisk trämask som förvandlar honom till en… tja, galen grön seriefigur med stora tänder. Underhållande men lite ojämn actionkomedi där Carrey får visa sin känsliga sida samtidigt som han ger allt som sitt maskbärande alias. Cameron ”kom hem allt är ju förlåtet” Diaz dyker upp i sin filmdebut. ”Somebody stop meeeeee!”
/Vrångmannen

@@@@
Tycker Vrångis är lite för snål med betygen här. Carrey är fantastisk och nästan lika animerad utan animering som med animering. Karlen är ett komiskt geni helt enkelt. Visst är filmen knäppare än knäpp men det är ju också det som är charmen med den. Påminner mycket om de gamla tecknade kortfilmerna av mästaren Tex Avery och har till och med minst en hyllning till en Tex Averyfilm (scenen där Carrey som The Mask busvisslar som en varg när han ser Diaz första gången) (och ja självklart finns den på YouTube, se nedan och njut).
/Surskägget

Liar Liar (1997)
@@@@
En av mina favoriter av Carreys tidigare rullar. Fletcher Reede (Jim Carrey) är en lögnaktig arbetsnarkoman till försvarsadvokat som aldrig har tid för sin lilla son. När sonen på sin födelsedag blåser ut ljusen på tårtan önskar han att hans pappa inte ska kunna ljuga på en hel dag. Hilarity ensues! Raketfars där Carrey nästan slår galenskaperna i Ace Venturarullarna. En advokat som inte kan ljuga hahahaha! Slapsticken! Förtvivlan! Inte en tråkig minut i den här och så är den lite fin också med BUDSKAP! Förbannat härlig rulle! ”The pen is blue, the pen is blue, the god damn pen is blue!” HAHAAHAHAHAAA! Carrey…
/Vrångmannen

@@@@
HAHAHAHAHAHAHA! Glöm inte bort Cary Elwes som stelaste, tråkigaste och gråaste snubben i världshistorien hahahaha! Han är otrolig. Men det är självklart Carreys film. Scenen när han misshandlar sig själv på toaletten kan vara det enkom roligaste som fångats på film nånsin. Men det finns så mycket hela tiden. Just att han alltid måste vara 100% ärlig hahahahahaha! Lysande.
/Surskägget

2 kommentarer:

Sofia sa...

80-talskomiker i all ära, men som jag har väntat på det här inlägget... Carrey är ett geni även om han i likhet med Robin W ibland tycks vara på väg att fastna i familjefilmsträsket.

Jag såg också Ace Ventura oförberedd (inte lika oförberedd som Surskägget dock) och gav upp andan för en en kort sekund där på biogolvet under Crying Game-scenen.

Surskägget sa...

Carrey är ett geni utan tvekan. Har nog en bit kvar till familjefilmsträsket, och vi får hoppas att han aldrig fastnar där.