måndag 20 december 2010

Julkalendern 20 dec - Robin Williams

Hahaha ytterligare en dåre. Robin Williams. Karln fyller 60 nästa år och är fortfarande helt galen. Startade karriären som många andra komiker på tv i bl.a The Richard Pryor Show och 70-talssuccén Mork och Mindy samt i standup comedysammanhang. Filmen var förstås den naturliga vägen att ta och som många begåvade komiker så har Williams gjort sin beskärda del av dramatiska roller, så många att det nästan bara är från de filmerna man minns honom mest, samt sin beskärda del av kokain och andra olagliga substanser. Han har en naturlig begåvning för seriösare karaktärer men när han är rolig så är han förbannat rolig. Vi hyllar Robin Williams för sin komik och sin vanvettiga energizer-bunny-energi och det är inte helt otippat komedierna vi sneglar åt i den här luckan.

Good Morning Vietnam (1987)
@@@@
En dramatisk komedi? En komedi med allvarliga inslag? Skit samma. En bra jävla rulle är det i alla fall och för det mesta en riktigt rolig sådan. Williams spelar radio diskjockeyn Adrian Cronauer som under vietnamkriget blir satt som radiopratare mitt i stridens hetta i Vietnam. Det visar sig att han minst sagt har lite oortodoxa metoder när det gäller att underhålla i radion. Älskad av fotsoldaterna och hatad av de närmaste befälen hahaha! Robin Williams formligen glöder i den här rollen och helt klart är det en av de där klockrena fullträffarna när det gäller casting och talang. En remake med Jim Carrey någon?
/Vrångmannen

@@@@
Mycket bra film med en lysande Robin Williams. Humorn och allvaret omslingrar varandra perfekt och Williams navigerar skickligt mellan prutthumor och dödligt allvar utan att det känns konstigt. Får ni chans så köp originalsoundtracket (soundtracket har släppts i senare utgåvor med bara låtarna utan mellansnack) med Adrian Cronauer mellan låtarna. Hur kul som helst.
/Surskägget

Toys (1992)
@
Nej.
/Vrångmannen

@
Fast samtidigt så...hahahahaha NEEEEEEJ!
/Surskägget

Mrs. Doubtfire (1993)
@@@@
Har alltid gillat den här rullen. Robin Williams är helt slut som den arbetslösa skådisen som inte får träffa sina barn för sin exfru så han klär ut sig till brittisk kärring (hahaha!) och söker jobbet som nanny till sina egna ungar. Också här lite eftertanke och lite allvar med det skulle inte vara en Robin Williamsrulle om man inte fick några stråkar och lite motgång. Bortsett från detta så en riktigt bra familjekomedi och Robin Williams är precis lika kokainsnabb i vändningarna som vanligt. Don’t be hatin’.
/Vrångmannen

@@@@
Det skulle kunna vara lätt att dissa den här rullen men Williams lyckas åter med konststycket att faktiskt vara rätt allvarlig och seriös mitt i den galna humorn. Visst garvar man hårt åt hans make-up och brittiska accent, men det skär också i hjärtat när man ser vad han är villig att gå igenom för att få träffa sina barn.
/Surskägget

Jack (1996)
@
I arslet på Robin Williams.
/Surskägget

Flubber (1997)
@@
Tja, det här är väl ok. Kanske. Gammal Disneyrulle som fått en Disneyremake med Robin Williams i huvudrollen som den tankspridde professorn. Han uppfinner ett snorgrönt slem som kallas Flubber och som lever och studsar omkring. Minns inte så mycket mer men fartfyllt för kidsen är det allt.
/Vrångmannen

@
I arslet på Robbie Williams.
/Surskägget

Två Pappor För Mycket (1997)
@
I arslet på Billy Crystal.
/Surskägget

Patch Adams (1998)
@
I arslet på en clown.
/Surskägget

Death to Smootchy (2002)

2 kommentarer:

Henrik sa...

Men alltså, Toys är... den liksom... man vill ju säga nåt om att den typ är originell ändå... fast.. nej.

Sofia sa...

Roligt att se att det finns uppskattning för Death to Smoochy, en klart underskattad rulle. Norton borde göra mer komedi.