lördag 4 december 2010

Julkalendern 4 dec - Monty Python

Det här sköna brittiska humorgänget behöver väl egentligen ingen större presentation men eftersom jag nyss läst ut en fet biografi om dårarna så vill jag ändå naturligtvis kasta det i ansiktet på er med lite bakgrundsfakta. Herrarna som så småningom blev Monty Python gick ursprungligen på olika universitet (Michael Palin och Terry Jones gick på Oxford, John Cleese, Graham Chapman och så småningom den yngre Eric Idle gick på Cambridge). Det stora intresset låg i revyer och herrarna visade stor komisk förmåga på olika instanser och ryktena började spridas. De slog ihop sina talanger och gjorde succé tillsammans på olika scener. Efter diverse manusjobb och framföranden i radio och TV (bl.a ett mycket uppskattat och galet barnprogram i slutet av 60-talet som hette ”Do Not adjust your set”) så fick de chansen att göra sin första vuxna humorserie tillsammans och Monty Pythons Flying Circus föddes. Jänkaren Terry Gilliam (som själv gått vidare och blivit en känd regissör) joinade också teamet och stod bl.a för de kända animationerna i tv-serien. 45 avsnitt (1969-1974) blev det och tre långfilmer om man inte räknar deras första ”And Now for Something Completely Different” som var gamla sketcher från tv-serien nyinspelade för bio samt ”Monty Python Live at the Hollywood Bowl” som är deras sköna konsertfilm.

Monty Python and the Holy Grail (1975)
@@@@
Monty Pythons första långfilm är förbannat rolig och efter att ha sett den säkert 20 gånger (om man inte räknar in dagens!) inser jag hur tidlös den är i sin humor och som film generellt. Skitkul på det fånigaste och galnaste vis hela tiden. Kung Arthur samlar ihop riddarna runt det runda bordet för att söka efter den heliga graal. Man hade inte råd med hästar så man löste det genom att trippa fram och låtsas rida och den siste i ledet slår ihop kokosnötshalvor så det låter som hästhovar hahahaaha! Det finns säkert 100 klassiska scener att plocka från den här rullen. Det är liksom bara galenskap hela vägen. Sketchstaplar javisst men som vävts ihop till en fungerande långfilm. Självklart har ni sett den här minst två gånger. Om inte så är det hög tid nu. Det sägs också att det var i biografkön till just den här filmen där komikern Chevy Chase stod och spexade för sina vänner och blev upptäckt av en talangscout. ”I fart in your general direction” HAHAAHAHAHHAHAAHAHAHAA!
/Vrångmannen

@@@@
HAHAHAHAHA John Cleese som springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer och springer tills han är på borggården och dödar ALLA HAHAHAHAHAHAHA! Sen ber han så hemskt mycket om ursäkt när han inser att han gjort en miss HAHAHAHAHAHA! Den här rullen är för sjukt jävla bra på alla sätt och vis. Pythons galenskap blandad med en hel del idioti hahahaha! Ett måste för alla. Mördarkaninen!
/Surskägget

Life of Brian (1979)
@@@@
Samtidigt som Jesus föds så föds Brian några stall längre bort. De tre vise männen tror först att det är Brian som är frälsaren i sin vagga men förstår snart att de gått till fel lada och tar tillbaka sina gåvor och skyndar iväg hahahaha! Vi får följa Brians (Graham Chapman) äventyr i skuggan av Jesus liv och det är förbaskat skitkul. Hela Monty Pythongänget är i toppform och det finns ingen ände på galenskaperna där de driver med olika religionsformer (fast Python själv har hävdat att de inte driver med religion i sig utan med folks uppfattning av den och deras oförmåga att tänka själva). Filmen blev bannlyst och totalförbjuden i bl.a Norge (!) vilket herrarna i Monty Python måste ha tyckt varit väldigt kul i sig. Biggus Dickus HAHAHAAHAHAHAA! Underbar!
/Vrångmannen

@@@@
Älskar att rullen blev förbjuden i Norge haaaaaahahahaha norrmän alltså. Driften med religion och folks uppfattning av religion och hur lätt folk har att bara hänga på saker och ting bara för att det verkar vara som att alla andra gör det är lysande satir på hög nivå. Och sluuuuuta gömma dig för romare under en lampskärm...OCH KOMMA UNDAN MED DET HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Ett måste i var man och kvinnas dvd-bibliotek.
/Surskägget

The Meaning of Life (1983)
@@@@
Japp. Filmen handlar om meningen med livet från man föds till man dör och allt där emellan. Det här är väl den rullen som mest liknar en sketchfilm. Den röda tråden finns där för att den måste typ. Däremot är The Meaning of life skitkul och den snyggaste av Pythonrullarna. Alla är i högform och det är icke PK och ofta snuskigt och blodigt värre (som i de flesta verk av Python annars skulle det inte va Python). Många har sagt att detta är Monty Pythons sämsta rulle. Jag håller inte med. Tycker den håller en klass för sig själv och är genomgående pigg och skitkul. Den ramar också in och avslutar deras cinematiska resa perfekt. Mr Creosote! Mr Death! Christmas in heaven! A fish, a fish, a fiiiiish! HAHAHAHAHAHAAHA! Se och se om eller skäms tills du sett den hehehe just kidding. No really.
/Vrångmannen

@@@
Njaaa här måste jag ändå sätta ner foten. Vissa av sketcherna (för det här är en sketchrulle jag skiter i hur mycket de försöker sälja den som långfilm) är lysande (John Cleeses sexundervisning, katolikerna med 1 000 barn, tjocka gubben som exploderar och organdonationer innan donatorn är död hahahahaha) (och det roligaste med organdonationssketchen är att den blivit långfilm med Jude Law och Forest Whitaker nyligen, Repo Men) men mycket annat är lite sisådär faktiskt (finansbyggnaden som blir piratskepp, zulukriget med Idles förlorade ben, de amerikanska turisterna). Lite spretigt och lite för löst ihophållet. Å andra sidan, vad ska man förvänta sig av just Python?
/Surskägget


2 kommentarer:

Anna Nio sa...

Men fan, har du bara sett Holy Grail 20 gånger, Vrångis? LAAAME! :D Annars är ju faktiskt den filmen roligast i hela världen, HELA VÄRLDEN! Det är omöjligt att droppa allt man gillar för det går fortare att bara se filmen. Åh, MP i mitt hjärta!

Vrångmannen sa...

Hahaha säkert sett den fler sen jag såg den sörsta gången som 10 åring på video. Meeeeen man säger alltid tjugo. TJUGO!!!