måndag 22 november 2010

The Fast & The Furious x 4


The Fast & The Furious
@@@@
När den här filmen kom 2001 var den tro det eller ej banbrytande. Filmer om snabba bilar, infiltrerande poliser och tuffa snubbar hade gjorts förr (nån annan än jag som kommer ihåg Biltjuvarna – Snodd på 29 sekunder med Charlie Sheen?) men inte med samma uppskattning och fokus på bilarna som här. Plötsligt fick hela världen lära sig att alla dessa muskelbilar som streetracade olagligt hade mängder med nitrous oxide (eller lustgas på svenska) som vid rätt läge fick bilen att åka ännu snabbare under begränsad tid. Tuffa märken som Ferrari, Porsche och Lamborghini var helt ointressanta och istället tävlade alla i Nissan och liknande asiatiska bilar. Storyn har berättats tusen gånger förr och kommer i olika former berättas tusen gånger igen. Snut (Paul Walker) infiltrerar gäng och blir kompis med skurk (Vin Diesel) och dessutom kär i skurkens syster (Jordana Brewster). Släng in en tuff brud i lyxförpackning (Michelle Rodriguez) en bunt street racingscener, lite hiphop och sexiga latinos så har du The Fast & The Furious. Vi vet vad som kommer hända mellan karaktärerna men vi är underhållna hela vägen trots det.
/Surskägget

2 Fast 2 Furious
@@@
Vin Diesel trodde han hade en stor karriär framför sig och vägrade en uppföljare så Walker får nöja sig med Tyrese Gibson (Tranformers 1+2) som sidekick när de två tillsammans med sexiga Eva Mendes infiltrerar nästa skurkgäng. Den här gången utspelas det i syndigt sexiga Miami istället för glammigt sexiga LA. Annars är det i princip samma film en gång till förutom att Walker inte blir bästis med skurken den här gången. Ettan skapade nånting nytt. Tvåan kopierar det bara, vara sig mer eller mindre. Men vill man ha sin machoaction med läckra bilar och coola, snygga brudar är det här en perfekt fredagsunderhållning.
/Surskägget

The Fast & The Furious: Tokyo Drift
@@@
I den tredje delen är ingen av originalskådisarna med och detta blev mer som en franchiseuppföljare som lever på namnet och coola bilar. Vår huvudperson (spelad av Lucas Black) hamnar i Tokyo. Där är det inne att "drifta", d v s man kör på snedden med bilen utan att tappa fart eller krascha. En trick som ser coolt ut och som förmodligen är svårt att utföra utan att sladda bort sig totalt. Det hela började och utvecklades tydligen i Japan, och det är främst bland japanska förare trenden är poppis även om den nu även börjar spridas västerut. Liksom ettan och tvåan är det macho, det är adrenalin, det är klichéer så det sprutar grus om det, det är testosteron och snygga brudar. Ibland är det allt som krävs en lördagskväll.
/Surskägget

Fast & Furious
@@@+
I fjärde delen samlas alla skådisarna från ettan för första gången och det blir därmed den första riktiga uppföljaren. Vin Diesel och Michelle Rodriguez lever på flykt under lagen och livnär sig på att kapa allt de kan komma åt. Paul Walker jobbar fortfarande som FBI-agent i LA. Genom en olycklig händelse tvingas Vin Diesel tillbaka till LA för att söka hämnd på knarkbaronen Campos. Som av en slump håller Walker på att infiltrera Campos gäng. De slår sina påsar ihop ännu en gång och adrenalinstinn bilaction kan än en gång sparka stjärt på bioduken. Diesel har pumpat skrot så han börjar närma sig Stallonemuskler och slänger med skurkar åt höger och vänster som om de vore trasdockor. Walker kör sitt patenterade smile och ett par trosor nånstans i Hollywood blev precis lite fuktiga. Det är klichéafton staplad på klichéafton men fuck you det funkar. Walker och Diesel är ett coolt radarpar och actionsekvenserna sköna. I princip alla skådisar är fortfarande fotomodellssnygga och det är läckert, sexigt, svettigt, tufft och coolt att kunna köra bil asfort utan att krocka.
/Surskägget

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med helt och hållet om ettan och fyran, men de två emellan önskar jag att jag hade hoppat över. Men ettan är en modern klassiker.

Surskägget sa...

Äh, tvåan och trean har sin charm de också :)

Sofia sa...

Can't...breathe. Too...much...testoterone...and nitrous oxide...