måndag 22 november 2010

4 x Dokumentärer om film

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
@@@@
Ja vad ska man säga. En 4 timmar lång dokumentär som grundligt (och då menar jag g-r-u-n-d-l-i-g-t) går genom alla Terror på Elm Street filmerna från första till sista (I det här fallet Freddy vs Jason..). Massor av klipp från filmerna naturligtvis och intima intervjuer med alla inblandade (skådisar, regissörer, manusförfattare, producenter , fotografer, effektmakare m.fl.) samt massor av kul trivia och smaskigt skvaller. En riktig karamell för den som gillar skräckfilm och dokumentärer. När rullen är över känner man att man har full koll på hela serien men vill ändå ha mer. Den här Vrångmannen kunde inte få nog trots att Elm Streetserien egentligen inte hör till de stora favoriterna.

Don’t You Forget About Me
@@
Ett gäng ungdomar ger sig ut för att hitta ungdomsfilmsåttiotalsmogulen John Hughes (The Breakfast Club, Weird Science, Planes Trains & Automobiles, Ferris Bueller’s Day Off) som försvunnit spårlöst från Hollywood med sin familj. De diskuterar frenetiskt sina favoritscener ur sina favoritfilmer av Hughes under resans gång och fantiserar om vad Hughes ska säga när de hittar honom. Detta blandas med ganska tråkiga intervjuer med några utvalda skådisar från Hughes filmer samt lite folk som säger att de känner honom. En riktigt bra idé blir här tyvärr näst intill poänglös och lite tjatig. Funkar knappt som en hyllning till Hughes som gick bort kort efter att dokumentären blev klar.

This Film is Not Yet Rated
@@@
Underhållande dokumentär om den amerikanska filmgranskningsnämnden MPAA och hur korrumperad den egentligen är. Detektiv och spionarbete (det är nämligen hemligt vilka som sitter i MPAA och bestämmer åldersgränser och det hävdas att det är ett gäng vanliga medborgare som skall spegla samhället i stort), varvas med intressanta intervjuer av regissörer som råkat ut för MPAA och lyckats lura dem, bl.a Kevin Smith, John Waters och Kimberly Pierce (Boy’s Don’t Cry). En annorlunda dokumentär för den filmintresserade som kanske inte lyckas avslöja allt men åtminstone ställer den hårda frågan.

The American Nightmare
@@@
Paralleller mellan skräckkultklassiker och de verkliga fasorna som inpirerade dem under 60 & 70-talet. Intervjuer med bl.a Tobe Hooper (Texas Chainsaw Massacre), John Carpenter (Halloween), Wes Craven (Last House on the Left), George A Romeo (Night of the Living Dead, Dawn of the Dead), David Cronenberg (Shivers, Rabid) om var de hittade inspirationen dels från fantasi men också från verklighetens dåvarande fasor, krig och våld ute i världen. Dokumentären är tyvärr för kort (klockar in på 65 min) och man skulle vilja ha lite mer kött (hehehe) på benen men den är intressant för stunden och ger svar på en hel del frågor.

/Vrångmannen

4 kommentarer:

Sara BE sa...

This Film is Not Yet Rated är jag nyfiken på! Har du den?

Vrångmannen sa...

Sorry! Äger den inte själv :(

BlueRoseCase sa...

Ah, Elm Street-dokumentären låter himla intressant. Såg ju filmserien alldeles nyligen och även om jag inte var imponerad är ju lite bakom kameran aldrig fel.

Vrångmannen sa...

Elm Street-dokumentären är smaskens och de lämnar ingenting till slumpen. Gillar man sina behind the scenes så är denna topp! Fyra timmar är för KORT! :)