söndag 14 november 2010

E.T. - The Extra-Terrestrial

@@@@@
Steven Spielberg har bjussat oss på många mästerverk genom åren och E.T. ligger helt klart i topp bland mina favoriter. Filmen om den lilla utomjordingen och hans vänskap med en nyfiken liten pojke som heter Elliott (get it, E.T. - Elliott??? nudge nudge know what I mean???) och hans syskon bjussar på stora känslor, härlig vänskap, spännande action och lagom doser gråtmildhet (den som inte grinar när lilla sjuåriga Drew Barrymore gråter hej då till sin rymdkompis har ett hjärta av sten, AV STEN!). Mängder med scener blev moderna klassiker och silhuetten av Elliott på sin BMX-cykel som E.T. med hjälp av sina utomjordiska krafter fått att flyga är så stark och välkänd att Spielberg började använda den för sitt produktionsbolag Amblin Entertainment. 2002 släpptes en 20-årsjubileumsutgåva där Spielberg slängt med ett par scener han klippte bort då det begav sig mest på grund av att specialeffekterna inte räckte till och där han även slängt in lite mer CGI i befintliga scener för att fräscha upp filmen för 2000-talet. Tycker både originalversionen och jubileumsutgåvan är mästerverk så det spelar egentligen ingen roll vilken du får tag i. Har du inte den här hemma i hyllan så skäms och köp direkt!
/Surskägget

@@
När jag såg den på bio som barn så var jag helt tagen. När jag såg om den för något år sedan så var den knappt ok och allt det man mindes med fantasi och mys var borta. Tidens tand har tuggat stora hål i den här rymdfarsen. Istället för spännande så blir det halvtråkigt. Istället för snygga effekter så ser det ofta larvigt ut. Visst, det är ju en familjefilm av en mästare och man förstår också varför den blev en så stor succé med den snälla (och galet fula) rymdvarelsen som alla älskade. Musiken är också en klassiker som man kan nynna på både nykter på jobbet såväl som FULL PÅ JOBBET! Hatet bubblar dock i mig eftersom succén E.T. gjorde att folk inte ville se klassisk skräck sci-fi med elakt monster längre = John Carpenters utsökta (än idag) The Thing som gick upp på bio i samma veva blev en flopp och hans karriär sköts åt helvete med en jättekanon. Jag är övertygad om att han blev lite psykknäpp också för sen blev han bara dålig. Det är inte Spielbergs fel naturligtvis men jag kan inte riktigt titta på det där lilla paddansiktet på samma vis längre utan att känna lite ilska. The Thing är också en överlägsen film på alla vis. Därför får E.T ett ÄNNU MINDRE BETYG än vad jag först tänkt ge den för jag blir argare och argare medan jag skriver detta. Bäst att sluta nu för annars vet jag vart det där lilla missfostret från en annan planet kan stoppa det där slemmiga och alltför långa fingret.
/Vrångmannen

5 kommentarer:

Henrik sa...

Jag minns att jag bara ville att den skulle ta slut nån gång. Och att hyrfilmen hade gul text som ibland var tre rader.

BlueRoseCase sa...

Håller med första skribenten, ett tidlös mästerverk. Så genomtänkt och så gripande. Enda filmen jag vägrar se i sällskap med andra eftersom jag grinar redan när rymdvarelserna vandrar i skogen i inledningen...

Surskägget sa...

BRC: Äntligen nån som förstår sig på bra film!

Sara BE sa...

Haha, gillar E.T. men jag gillar även din bittherhet, Vrångmannen. ;)

Vrångmannen sa...

Ingen petar ner Carpenter från weekend box office. INGEN!