torsdag 11 november 2010

Pans Labyrint

@@
Oscarsvinnare, topp-30 bästa filmerna 2000-2009, hyllningar överallt, applåder och hurrarop. Antar att det blir upp till mig som vanligt att berätta att man inte ska gå på allt bra som sägs om den här. Yeah, yeah, yeah, shoot the messenger bara, jag är redo, men en okej rulle blir aldrig mer än en okej rulle oavsett hur många strupar som skriker att den är bra. En tolvårig flicka och hennes mamma flyttar ut till skogen där mammans nya man, en sadistisk kapten i Spaniens fascistiska armé (filmen utspelas 1944), slåss mot rebellerna som har sin bas bland kullarna i skogen. Flickan upptäcker en älva som leder henne in till en labyrint där det bor en faun som berättar att hon är underjordens prinsessa återfödd och att hon nu måste utföra tre magiska uppdrag för att få komma tillbaka hem. Under tiden slaktar kaptenen allt och alla som tittar snett på honom men får till slut sitt när rebellerna dödar honom (big surprise där!). Flickan utför sina uppdrag och får komma till mamma och pappa i underjorden och allt är frid och fröjd (ännu större överraskning!). Regissör Guillermo del Toro har tidigare gjort Blade 2 (urk, sämsta uppföljaren nånsin), Mimic (hahaha plastiga kackerlackor), Hellboy 1+2 (hur får man lov att förstöra en så bra serietidning på det sättet?) och tillhör med andra ord inte mina favoritregissörer. Problemet här är att del Toro berättar två helt olika filmer, dels en film om det hårda livet i krigets Spanien, dels en saga om en återfödd prinsessa. Jag vet att folk kommer hävda att den ena delen är en allegori för den andra men neeeeeeeeeej det är två helt olika handlingar som inte har med varann att göra. Punkt. Sagofilmen är mer spännande än krigsfilmen för krigsfilmen är så sjukt förutsägbar att Hollywood ringde och ville ha tillbaka sitt standardmanus 1A. Tyvärr får krigsfilmen mer utrymme vilket gör att man sitter och räknar minuter i väntan på att få se flickan fortsätta med sina uppdrag. Att filmen skulle vara supervisuellt spektakulär håller jag inte heller med om. Krigsfilmen har den visulla stil krigsfilmer generellt brukar ha, och sagofilmen försöker sno allt Tim Burton gjort men lyckas bara få med sig utkastet till en kuliss från Sleepy Hollow. Vad är det här VAD ÄR DET HÄR! Den får en tvåa för att jag känner mig snäll och för en del av sagobitarna. Knappt okej rulle som inte förtjänar allt beröm den fått.
/Surskägget

@@@@+
Surskägget har fel fel fel. Pan’s Labyrinth kräver sin publik, sitt tålamod, sin känsla, närvaro och fantasi. Surskägget hatar även Guillermo Del Toro trots att han inte ens har träffat karln i verkligheten hahahaha! Jag gillar att filmen (och det här är FILM i ordets rätta bemärkelse!) hoppar mellan dikt och verklighet och att fantasin är allegorin för verkligheten eller vice versa (ett barn flyr in i sagans värld på grund av traumatiska händelser omkring henne eller är det fantasi?). Jag tycker även att bägge historierna som berättas simultant är både intressanta, medryckande, vemodiga och spännande. Vi har även sällan sett en så härligt galen bad guy som den lilla flickans styvfar Vidal. Han är skönt klyschig i sin ondska och fast besluten om att hålla sin familj i ett järngrepp samtidigt som han som skoningslös officer i armén jagar partisaner. Övriga skådespelare håller också hög klass. Musiken är perfekt, foto och design makalös och ytterst habila specialeffekter, både för det autentiska och för sagan. Det finns faktiskt inte en tråkig stund i denna ytterst välgjorda och lite annorlunda pärla och den här Vrångmannen fick i alla fall jobba hårt på att hålla tårarna tillbaka i slutet. En film som ger avtryck både i själen efter att du sett den och på pedistalen bland så kallade klassiker i framtiden.
/Vrångmannen

18 kommentarer:

Vrångmannen sa...

Jag älskade att du spoilade hela filmen utan spoilervarning. Mer sånt!...eller?

Surskägget sa...

För att det är så svårt att lista ut vad som händer redan i förtexterna eller? Det är ju en standard 1A vi har sett det en miljard gånger förr det finns inga som helst överraskningar allt följer mallen film.

f i f f i sa...

Nädu Suris, här går min gräns. Nu hytter jag med hela pekfingret och säger att här tycker jag faktiskt att du har FEL! Det finns inte en millimeter standard i den här filmen.

http://fiffisfilmtajm.blogspot.com/2009/11/pans-labyrint.html

Anna Nio sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna Nio sa...

Ja, JAAAA, äntligen nån som håller med mig! Jag greppade inte heller hypen, vafan var det som var så spektakuläääärt med den här? Dubbelhandlingen gjorde även mig galen och mest av allt satt jag och blev sur och tvär (utan skägg) över allt som kändes skevt ihopsatt.

Och jag stör mig såklart också alltid på att folk ALDRIG lyssnar när de sätts i en magisk värld och får förmaningar om att INTE GÖRA DET HÄR, allt annat går bra men INTE DET HÄR. "Hmm, jag ska nog göra det här!" tänker huvudrollen (oftast ett idiotiskt barn, såklart). BUT WHYYYY?

f i f f i sa...

@Anna Nio:
Om det korkade barnet HADE lyssnat hade det ju aldrig blivit nån film ;D

Henrik sa...

Helt korrekt recension. Krigsfilmen är bara så otroligt ointressant, och alla som tjatar om hur fantastisk filmen är och så fantasifull och ojojoj måste ha selektivt minne. Typ som de som gillar Death Proof och motiverar det med biljakterna. Jaha, de övriga sju timmarna med PRAT PRAT OCH PRAT då?
Det finns en fanedit av filmen som heter "Two exits from Pan's labyrinth" där man klippt om filmen till två olika filmer á 70 minuter, en krig och en fantasy. Jag har inte sett den än.

Vrångmannen sa...

Pan's Labyrinth är en bra film till skillnad mot kanske andra filmer som inte är bra.

HAHAAHAHAHAAA Surskägget du ÄR ju Standardmall 1A! Nu har han hakat upp sig på någonting här som han annars gillar i andra filmer. Det finns otaligt många "jag vet att det är standard meeeen jag gillar det här" att hitta på bloggen! Snart kommer bevisen i det djupdykande reportaget "Vrångmannen avslöjar". Håll utkik!

Surskägget sa...

Anna+Henrik: Tack, jag trodde jag skulle vara ganska ensam, brukar bli nån kollektiv masspsykos när nånting hypas så hårt som den här. Gillar även Henriks referens till Death Proof som är 100% korrekt. Skitfilm!

Fiffi: Jo det är standard hela vägen från början till slut. Man vet exakt vem som kommer göra vad och när typ att hushållerskan egentligen jobbade med rebellerna visste man så fort hon kom i bild etc etc.

Vrångmannen: Jag gillar standardmall 1A när filmen vågar stå för att den är det, typ Mr & Mrs Smith eller Top Gun. Den här rullen låtsas ju vara smartare, snyggare och bättre när den i själva verket bara är standardmall 1A. Tsk tsk. Så "avslöja" på du...

PTB sa...

KACKADOODELIDOOOOO! Skärpningen...

Vrångmannen sa...

Tack Fiffi och PTB för ert stöd. Det stampas för ofta på sanna klassiker nuförtiden. Vad kommer härnäst liksom? Sarkastiska kommentarer om Robocop? Små överklassfnysningar om Cliffhanger? Dissande bortviftningar av Dawn of the Dead remaken?!

Vrångmannen sa...

Surskägget: Mr & Mrs Smith låtsas inte vara smartare än vad den är? HAHAHAHAAHAHA! Vad äääääääääär det häääääääär?!

Sara BE sa...

Haha, åh en klassiskt Vrångmannen vs. Surskägget-battle! Jag är på din sida Vrångmannen!

Anna Nio sa...

"Oh, it's already been BROUGHTEN!" *snap* M-hmm! :D

Sofia sa...

Uj, det här blev en prövning för min konflikträdsla, kan man inte hålla med bägge sidor? ;)

Nej, det är bara att omfamna det sura äpplet och helt och fullt ställa mig på gillande-sidan. Framförallt det visuella i fantasydelen får mig att hisna. Jag är en sucker för fantastisk film...

Henrik sa...

Jag ger inte en jävla spänn för "allegorier". INTE EN!

Surskägget sa...

Vrångmannen: Mr&Mrs Smith är en pangpang sommaractionkomedi med glimten i ögat. Man kan i princíp se hur alla inblandade garvar och highfivare varandra efter en tagning och tänker: "Fan vad kul vi har på jobbet, vad ska vi spränga nu hahahaha!". Den försöker ingenstans vara smartare än en standardaction, nu får du kamma flinten gosse!

Vrångmannen sa...

Tyck rätt!