måndag 22 november 2010

The Social Network

@@@@
En film om Facebook och dess grundare. Låter ungefär lika skoj som en rotfyllning. En film om Facebook och dess grundare med manus av Aaron Sorkin och regisserad av David Fincher då? Mycket intressantare. The Social Network är en mycket underhållande och välgjord hur-det-gick-till-rulle om något som i allafall jag finner ointressant i grunden, trots att jag själv frekventerar vuxendagiset på nätet. Jesse Eisenberg (The Squid and the Whale, Zombieland) spelar den tväre och briljante Marc Zuckerberg som hävdar att han själv kom på och skapade hela konceptet Facebook. Vi följer honom dels under utredningarna där han blivit stämd av både sin bäste vän och några universitetsjocks som hävdar att han jobbade åt dem och dels under resans gång från ax till limpa. David Fincher har lyckats med konsten att snyggt göra detta både spännande, humoristiskt och intressant utan att varken tappa fokus eller tempo. Sorkins manus gränsar ibland till “kolla vad jag kan vara whitty i dialogen hela tiden” men hamnar på rätt sida av staketet. Det känns som att stora konstnärliga friheter har tagits till dramats fördel men samtidigt så vet alla att verkligheten ofta överträffar dikten. Nåväl, två timmar kändes som en kvart och Justin Timberlake är också bra som Napsterskaparen Sean Parker som nässlade sig in och ville smaka på kakan. Fincher har fortfarande fingertoppskänslan och nu finns det en aning pepp på hur det ska gå med hans remake av Stieg Larssons “Män som hatar kvinnor”. Eller inte. Who cares, nu måste jag kolla min Facebook.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Surskägget sa...

Blev så arg på Fincher efter Zodiac (tre timmar av ingentiiiiiing vad är det här vad ääääääääär det häääääääär!!!!) att jag skippade Benjamin Button (speciellt efter att Forrest Gumpliknelserna började hagla) och inte är särskilt sugen på denna heller. Att han regisserar en av de mest ointressanta deckare som svenska folket lurats vara det bästa som hänt svensk deckarvärld är obegripligt. Kom igen Fincher, Seven! Fight Club! Du har det i dig, kom igen och plocka fram det bara. För min skull, snälla.

Sofia sa...

Åhh, thank you! Äntligen någon mer som undrar vad poängen var med det bottennappet (för att vara Fincher iaf). BB var inte lika trist, men den poängen ger jag nog hellre till Fitzgerald än Fincher.