onsdag 24 november 2010

Coraline

@@@
Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett hus ute i obygden. Hennes föräldrar jobbar hela tiden och ägnar henne ingen uppmärksamhet, och den enda i hennes ålder är grabben Wybie som Coraline mest tycker är konstig. Ensam driver hon runt på dagarna tills hon en kväll hittar en dold dörr som leder till en värld lik hennes men där alla har knappar istället för ögon. Mamman och pappan i den andra världen är snälla, goa och rara och ägnar henne all uppmärksamhet. Coraline smiter dit oftare och oftare tills hon en dag inser att den andra mamman kanske inte är så snäll trots allt.
Neil Gaiman (fortfarande mest känd för seriealbumen om Sandman, men numera författare till böcker som Stardust, American Gods och Anansi Boys) har skrivit novellen filmen är baserad på. Regissör är Henry Selick som även gjorde Nightmare Before Christmas och japp, det är samma typ av stop-motion animation som använts även till Coraline (vilket pillergöra, vill inte ens veta hur många år det måste tagit att spela in den här). Saga möter allvar möter spänning möter humor i en härligt vacker film som trots dockorna inte är för barn.
/Surskägget

@@@@
Håller med Surskägget fullständigt men notchar upp betyget ett snäpp. Det här är skitbra! Smart, roligt och faktiskt lite lite busigt otäckt även för en vrång gammal gubbjävel (Registered Trademark) som egentligen hatar den här typen av stop-motionrullar. Japp. Hatade The Nightmare Before Christmas och verkar ensam om det i världen (SNÄLLA! SLUTA SJUNG FJANTIGT PUMPGUBBE FÖR HELVETE!). Därför blir det också extra kul att jag blev tagen på sängkanten av den här lilla animerade guldrullen och helt förtrollad av den mörka och fartfyllda sagan. Förmodligen inte för de allra yngsta men annars helt ok för barn (det finns värre grejer ungarna kollar på med ögat). Själv kommer jag med all sannolikhet att se den igen när andan faller på för en bra film är en bra film är en bra film, tydligen. Smaskens.
/Vrångmannen

6 kommentarer:

Sofia sa...

Visst, charmig men jag störde mig lite på att de ändå "gullat upp" den så pass mycket jämfört med boken.

Vrångmannen sa...

Inte läst boken men nu blev jag sugen. Ska bara köpa en Spiderman nattlampa! :)

Sofia sa...

Till vem som helst annars skulle jag istället rekommendera en Nightmare Before Christmas-lampa, men jag antar att det är bortkastat i det här fallet ;)

Henrik sa...

Har inte sett Nightmare men eftersom Corpse Bride är så usel så har jag inte för avsikt att se den heller. Har dessutom oerhört svårt för musikaler. Har försökt se Sweeney Todd två gånger men första gången stängde jag av under första låten och andra gången under andra. Bra musikaler som Cannibal! The Musical och Poultrygeist är svåra att hitta.

Vrångmannen sa...

Sofia...noooooooo! :D

Henrik, det sjungs inget i den här så ge den en chans. Ser jag en scen till överhuvudtaget i någonting där det bräks...

Henrik sa...

Coraline såg jag för länge sen. Toppenfilm. Läs mitt inlägg igen så ser du att jag pratar om Nightmare Before Christmas. ;)