söndag 19 december 2010

Julkalendern 19 dec - Bill Murray

En snubbe som lite på fyllen en kväll i Stockholm sätter sig i en golfbil och kör på en av huvudstadens största gator, Kungsgatan, för att det är en lite kul idé, blir tagen av snuten och sen med en axelryckning viftar bort det dagen efter i kvällstidningarna som ett skämt förtjänar alltid vår respekt och stående ovationer. Heter snubben Bill Murray och råkar vara en av de roligaste personerna på vår planet blir det dubbelt så kul. Hahahahaha!
Han är så skönt avslappnad herr Murray. Lite blasé och nonchalant, men alltid med en skön oneliner eller tre i bakfickan. Han tillhör dessutom den där skaran som klarar av både komedi och drama utan problem och har bjussat på några av vår tids stora komiska mästerverk (Ghostbusters, Lumparkompisar, Måndag Hela Veckan) och även några av vår tids stora dramatiska mästerverk (Lost in Translation, The Royal Tennenbaums).
Vi kommer självklart enbart koncentrera oss på hans komedifilmer i denna julkalender, och då enbart de filmer vi ännu inte recenserat i andra sammanhang. Men klicka på länkarna så hamnar ni där direkt.

Klantskallarna (1979)
@@
Bill Murray som knäpp sommarlägerledare? Ja, låter ju helt okej på papper. Tyvärr tappar filmen fokus alltför ofta och vill lite för mycket. Det bjussas på några riktigt stora garv, men samtidigt är det alldeles för många transportsträckor för att det ska vara okej. Murrays första långfilmshuvudroll så det kan ursäkta bristen på fokus. Men han sätter ribban för hur hans humor skulle komma att gestalta sig vidare genom karriären. Lite disträ och på ytan blasé med ett hjärta av guld innerst inne.
/Surskägget

Caddyshack (1980)

Lumparkompisar (1981)
@@@@@
HAHAHAHAHA sååååå ska det se ut! Murray har inget vidare jobb, ingen flickvän och är rätt så trött överlag på livet så han bestämmer sig för att lura med sig polaren Harold Ramis och gå med i armén. Där träffar han på en bunt knäppa men sköna lirare som John Candy (hahahahaha!) och Judge Reinhold. Självklart är Murray en slacker och inte poppis hos arge sergeanten och de försöker hela tiden bräcka varandra i att smita undan/dela ut straff. Allt flyter på tills Murray och Ramis måste in i Tjeckoslovakien för att rädda sina polare från ryssen. I en ombyggd husbil/stridsvagn hahahahaha! Mängder med sköna garv hela tiden och fett med action där det behövs är detta en perfekt actionkomedi.
/Surskägget

Ghostbusters (1984)

Little Shop of Horrors (1986)

Scrooged (1988)


Snabba Pengar (1990)
@@@
Murray kliver in på bank utklädd som clown och ska råna stället varpå ingen tar honom på allvar hahahaha! Till slut lyckas han förstås få tag i lite pengar. Det tas gisslan och busas med snuten i ungefär halva rullen. Den andra halvan handlar om hur Murray och hans kumpaner försöker ta sig till flygplatsen med pengarna och komma undan. Första halvan i banken är helt klart bäst och en fyra, den andra halvan känns lite för långdragen. Skön rulle som kunde varit bättre.
/Surskägget

What About Bob? (1991)
@@@@
HAHAHAHAHAHA! Richard Dreyfuss är psykiatrikern som hjälper Bob (Murray) att komma tillrätta med sig själv och livet. Bob är dock en mycket krävande patient och när Dreyfuss tar en välbehövlig semester lyckas Bob lokalisera honom och dyker upp vid semesterhuset hahahaha! Murray är klockren som Bob som inte har nån av-knapp och Dreyfuss är lika lysande som psykiatrikern som sakta men säkert börjar bli lika galen som sina patienter hahahaha allt på grund av Bob. Lysande humor.
/Surskägget

Groundhog Day (1993)
@@@@@
Murray är en väderlekskille som skickas iväg för att rapportera om Groundhog Day, dagen då resten av årets väder ”bestäms” av hur ett murmeldjur kryper ut ur sin håla enligt lokal tradition. Murray är så ilsk och bitsk hahaha och tycker hela skiten är ett stort slöseri med hans tid. Men när han vaknar varje morgon är det samma dag och han tvingas återleva samma dag om och om igen. Först utnyttjar han situationen för egen vinning, men snart blir han rätt trött på att trampa på i samma hjulspår om och om igen. Kan han bryta mönstret genom att lära sig nåt om sig själv och kärleken? En modern klassiker som är fantastiskt rolig men även har en lagom ådra allvar.
/Surskägget

Kingpin (1996)

Mannen Som Visste För Lite (1997)
@@@
Lysande idé som inte riktigt blir så bra som den borde ha varit. Murray har biljett till en sorts teater där åskådarna är en del av showen. När han av misstag blir indragen i en internationell spionhärva tror han att allt är en del av showen och lullar runt bland riktiga mördare och spioner utan att ta nåt på allvar hahahahaha! Tyvärr lever inte filmen upp till sin potential vilket jag skyller helt och hållet på regissören Jon Amiel som har Copycat, Sommersby, Entrapment och The Core på sitt inte helt häftiga CV.
/Surskägget

2 kommentarer:

Joel Burman sa...

Hey don't mess with Amiel. Copycat är sjukt underskattad!

Anna Nio sa...

"-Is this true? -Yes, it's true. This man has no dick." <3