söndag 8 januari 2012

The Actor's: Tom Cruise

Han må vara hoppa-i-soffan-knäpp och Scientologins största affischnamn, men han är också en av mina absoluta favoritskådisar. Dels för att han är sjukt duktig skådis som valt intressanta roller, dels för att han alltid gör allting till 100% och har en sällan skådad intensitet även i de få filmer som kanske inte är så bra. Vi har visserligen recenserat typ hälften av hans rullar redan, men det kändes på tiden att vi samlade ihop allt på ett ställe samtidigt som vi fyllde på med de filmer vi inte recenserat än. Dessutom är det snart premiär för den fjärde delen i Mission: Impossibleserien och då passar det extra bra att öppna upp detta år med en stor specialare. Varsågoda, vi ger er Tom Cruise!

Endless Love (1981)
Har jag inte sett. Det är mest en Brooke Shieldsrulle, så det förklarar lite varför jag inte sett den. Toms första skådisroll dock. Men låt oss snabbt gå vidare.
/Surskägget

Taps (1981)
@@@
Nu var det 15-20 år sen jag såg den, men vill minnas att jag tyckte den var riktigt bra. Tar dock det säkra före det osäkra och slår till med en trea i betyg. Minns inte så mycket mer än att det handlar om en militärskola typ West Point som ska stängas ner. Eleverna protesterar, och eftersom att eleverna är blivande soldater tar de kåken i besittning med vapenvåld. Armén kallas in och det slutar i en grym shoot-out. Det finns en scen som för alltid har fastnat på min näthinna, och det är Tom Cruise som sitter och skjuter med en M-60 (har jag för mig att det var) ut genom ett fönster innan han själv blir ihjälskjuten. Starkt.
/Surskägget

The Outsiders (1983)
@@@
Återigen en film jag inte sett på år och dar, och även i denna har Tom en liten roll bland massa andra unga up-and-coming-skådisar. Det är 50-tal, gängvåld, stiletter, tuffa bilar och skön musik. Å just det, det är ingen mindre än Coppola som regisserat. Det är en annan grej med Cruise, han har jobbat med några av de bästa regissörerna genom sin karriär, också ett sätt att vara säker på att filmerna blir bra.
/Surskägget

Losin' It (1983)
Ännu en av få Tomrullar jag inte sett.
/Surskägget

Risky Business (1983)
@@@@
Nu börjar vi snacka. Det här var hans första lilla genombrott, och en kultrulle som hänger med än idag. Vissa scener är klassiska. Tom i tubsockor, kallingar, rosa skjorta och Ray-Bans är fan en del av populärkulturen. Rebecca DeMornay var alla tonårskillars våta dröm. Och bara en sån sak som att vara 15 och vara lyxhallick - det är bra grejer (det låter ju lite unket när man skriver det sådär, men se filmen, där framställs det som bra och kul).
/Surskägget

@@@
Busig underhållning med en smula mer hjärna än liknande rullar från den tiden. Ung Rebecca DeMornay som senare mest fått spela onda elakingar med bravur.
/Vrångmannen

All the Right Moves (1983)
@@@@
Se recensionen här.

Legend (1985)
@@@
Se recensionen här.

Top Gun (1986)
@@@@@
Den ultimata filmen. Se recensionen här.

@@@@
Visst är den riktigt bra och förtjänar sin plats i popkulturen men jag såg den för 20 år sedan sist och tänker inte se om den. Idag är den garanterat sämst och det orkar jag bara inte med. Känslan av att den här inte klarat tidens tand är en ganska jobbig men förmodligen korrekt en.
/Vrångmannen

The Color of Money (1986)
@@@@
Se recensionen här.

Cocktail (1988)
@@@
Såg den på bio, och har sett den ett gäng gånger sen dess hemma på video. Här förvandlar sig Cruise till überbartender, och än idag kan man se snubbar bakom baren slänga flaskor precis som Tom, och då vet man direkt vilken film de studerat. Självklart slänger man in lågklass - överklass kärleksstoryn även här, nu med Elisabeth Shue som motspelerska. Det är vackert, uptempo, och en bar har aldrig sett sexigare ut än när Tom står bakom den.
/Surskägget

@@@
Härligt underhållande "skräpfilm" efter mall 1A.
/Vrångmannen

Rain Man (1988)
@@@@
Det var Dustin Hoffman som höjdes till skyarna, men Toms roll som sur bror till handikappade Hoffman är underskattat. Kemin dem mellan är perfekt. Las Vegasscenerna fartfyllda. Och slutet när Hoffmans autistiske karaktär äntligen låter Cruise förstå att han nu älskar honom är tårdrypande.
/Surskägget

@@@@
Fin balans mellan pajig Hollywoodunderhållning, makalöst artisteri och budskap.
/Vrångmannen

Born on the Fourth of July (1989)
@@@@
Se recensionen här.

Days of Thunder (1990)
@@@
Cruise blev förälskad i snabba bilar när stålarna började rulla in, så varför inte göra en film om snabba bilar? Den har kallats Top Gun på hjul, men det är orättvist mot en så bra film som Top Gun. Grundidén är densamma, men utförandet ej i närheten. Crusie levererar som vanligt, och Nicole Kidman är bra om än kanske lite stapplande i sin roll som doktor. Men de är förälskade, det körs fort i bil, det blir krasch, återhämtning och sen final där det körs snabbt igen. Lite väl standard på sina håll, men underhållande.
/Surskägget

@@
Här kördes det av vägen. Bitvis ok underhållning om man gillar snabba bilar på bana men överlag en rätt tom film Tom. Tom? Tom?
/Vrångmannen

Far and Away (1992)
@@@
Se recensionen här.

A Few Good Men (1992)
@@@@
Här är Cruise advokat inom det militära. Slutscenen när han får Jack Nicholson att tappa alla begrepp och skrika "You can't handle the truth!" är klassisk. Demi Moore är med när hon fortfarande var hyfsat naturlig (och ser faktiskt äldre ut då än hon gör idag, vilket är helt otroligt). Standardrulle på ett sätt, men Cruise, Nicholson, Moore, Bacon och Sutherland lyfter den till lite lite mer.
/Surskägget

@@@@
Baserad på en succépjäs vilket lät lite avtändande men det blev precis tvärtom. Spännande, oväntat rolig rättegångsthriller med ett sjukt snyggt driv.
/Vrångmannen

The Firm (1993)
@@@
Det var så kul att spela advokat så han gjorde det igen. Med sämre resultat den här gången. Trots det en gedigen film, där Cruise blir jagad som Harrison Ford i Jagad. Fast av den onda advokatbyrån istället för Tommy Lee Jones.
/Surskägget

@@
Dave Grusins "pianojazz" till de så kallade spänningsscenerna mördar den här filmen för mig. Den får en tvåa men jag är arg som ett bi. Den har annars allt som en riktig thriller ska ha men musiken i filmen tycker jag är ute och cyklar rejält och dödar momenten.
/Vrångmannen

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)
@@@
Fans rasade när det bestämdes att Cruise skulle spela Lestat, men hurrade när filmen visades. Följer boken till punkt och pricka om jag minns rätt, Brad Pitt fick ett genombrott, och lilla Kirsten Dunst fick sitt genombrott. Ingen vampyr har nånsin varit så charmig och tvärgalen som Cruise.
/Surskägget

@@@@
Don't be hatin'
/Vrångmannen

Mission: Impossible (1996)
@@@
Det är typ sexton år sen, men då var det en stor actionrulle. Och hey, det är ju Brian DePalma trots allt. Bland de första Hollywoodrullar som delvis spelades in i Prag (vilket idag är vardagsmat) och de sprängde en bil på ett ställe jag besökt många gånger. Coolt. Cruise som agent Ethan Hunt är grym, och fortfarande lika kul att Emilio Estevez av alla människor har en cameo.
/Surskägget

@@@
Har vi inte gjort en The Directors på De Palma? Skandalen som måste åtgärdas!
/Vrångmannen

Jerry Maguire (1996)
@@@@@
Se recensionen här.

Eyes Wide Shut (1999)
@@@@
Se recensionen här.

Magnolia (1999)
@@@@
Till och med Toms mest hatiska kritiker tyckte att han borde få en Oscar för bästa manliga biroll efter Magnolia. Men så blev det inte. Tom rockar dock som aldrig förr i en härlig film med många bottnar.
/Surskägget

@@@@
Agreed.
/Vrångmannen

Mission: Impossible II (2000)
@
Se recensionen här.

Vanilla Sky (2001)
@@@
Se recensionen här.

Minority Report (2002)
@@@@
Se recensionen här.

Austin Powers in Goldmember (2002)
@@@@
Se recensionen här.

The Last Samurai (2003)
@@@@
Tom Cruise som samuraj? Ja, det funkar alldeles utmärkt. Lika delar drama som action och Cruise har som vanligt galet bra intensitet i rollen.
/Surskägget
Se Vrångmannens recension här.

Collateral (2004)
@@@@
Se recensionen här.

War of the Worlds (2005)
@@@@
Se recensionen här.

Mission:Impossible III (2006)
@@@
Bra ös och nästan ständig action och jag sitter underhållen och nöjd hela tiden när jag tittar på den, men minns den aldrig efteråt. Har ändå sett den tre gånger och kan fortfarande inte återberätta rullen. Bör tyda på att den inte är bra, men den är så sjukt kul varje gång jag tittar så det kan inte stämma heller. Oavsett räcker det lätt till en trea.
/Surskägget

Lions For Lambs (2007)
@@@
Se recensionen här.

Tropic Thunder (2008)
@@@@
Se recensionen här.

Valkyria (2008)
@@@@
Se recensionen här.

Knight & Day (2010)
@@
Se recensionen här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hail to the Cruizer! Jag håller med i hyllandet. Min absolut favoritskådeis, as well!

Magnolia och A Few Good Men är hans bästa, Top Gun och Days of Thunder hans skönaste.