tisdag 13 december 2011

Julkalendern 13 dec: Sam Peckinpah (1925-1984)

Mest känd för de brutala våldsskildringarna i sina filmer samt skandaler under inspelningarna. Oändliga bråk med skådisar och producenter samt drog och alkoholmissbruk var vardagsmat för den här arge farbrorn. Det gick t.o.m rykten om att han regisserade flera av sina filmer med whiskeyflaskan i ena handen och en laddad hagelbössa i den andra. En riktig skjutjärnsregissör med andra ord! Han hade också öknamnet ”Bloody Sam” bland kollegor just på grund av det ständigt återkommande innehållet i hans alster. Han satte en helt ny ribba för hur actionfilm skulle göras (slow-motion hörde till ett av kännetecknen) och han skapade nytt liv i westerngenren med filmen som nämns först av recensionerna här nedan. Kära läsare, vågar vi ens ge er ett axplock av Sam Peckinpah?


The Wild Bunch (1969)
@@@@
Öset! En riktigt bra och våldsam western. Ett gäng hårdkokta bankrånare tänker göra en sista stöt på ålderns höst och de ger sig inte om de så blir jagade av varenda sheriff eller prisjägare i trakten. Peckinpah drar på så det sjunger om det och för att vara 1969 så är det riktigt rått och tufft. Slow-motion extravaganza!
/Vrångmannen

Straw Dogs (1971)
@@@@
Det kom en nyinspelning i år på denna thriller med bl.a Alexander Skarsgård. Den var inget vidare (recension kommer senare) men originalet av Peckinpah är riktigt bra om än inte för alla. Timide jänkaren David Sumner och hans brittiska fru (Dustin Hoffman och Susan George) flyttar till hennes hemtrakter på engelska vischan. Ett gäng män gör ständigt narr av den timide och godtrogne David och en dag våldtar de hans fru när hon är ensam hemma. Allt eskalerar i ond bråd död. Slow-motion sleaze-o-rama!
/Vrångmannen

The Getaway (1972)
@@@+
Ytterligare en Peckinpahfilm som fick en nyinspelning (1994 med Alec Baldwin och Kim Basinger). Jag minns knappt den men originalet är riktigt schysst. Doc (Steve McQueen) är bankrånaren som åkt i finkan. Den korrumperade sheriffen låter honom bli frisläppt tidigare än tänkt men i gengäld utpressas Doc att råna en bank åt sheriffen (!) Med sig har han sin tuffa och söta fru Carol (Ali McGraw). Finfin actionthriller med full fart hela tiden. Manus av Walter Hill. Slow-motion extraordinare!
/Vrångmannen ´

@@@@
McQueen är coolaste katten i landet och McGraw tuff ärtig brud som inte tar nån skit. Det här svänger rejält med många shoot-outs och tät, nervig spänning när skurkar, banditer och snutar smyger på varandra.
/Surskägget

Bring Me The Head of Alfredo Garcia (1974)
@@@
“Bring Me the Head of Alfredo Garcia!” ropar den stenrike mexikanska knösen. Ryktet går och flera prisjägare och lycksökare börjar plötsligt leta efter Garcia för att ta kål på honom och ta hem den finfina belöningen. En pianospelare från trakten (Warren Oates) får höra talas om att Alfredo Garcia redan är död och begraven och beger sig av för att hitta kroppen, ta huvudet och bli rik på kuppen. Det är inte så enkelt som det låter och plötsligt befinner sig mannen i en actionspäckad värld a’la Peckinpah där kulorna viner åt alla håll. Underhållande för stunden och bitvis rejält våldsamt men minns den som aningen pajig och småseg på sina ställen. Slow-motion caramba!
/Vrångmannen

Cross of Iron (1977)
@@@@
Minns detta som ett lysande våldsamt krigsdrama med thrillerinslag. James Coburn, Maximilian Schell, David Warner m.fl. medverkar. Jag måste se om den för det var väldigt längesen men när det begav sig så minns jag att jag var hänförd. Fyran i betyg får sitta till dess för jag känner i märgen att den är klockren. Slow-motion der sieg!
/Vrångmannen

The Osterman Weekend (1983)
@@
Baserad på Robert Ludlums roman. The Osterman Weekend blev Sam Peckinpahs sista film innan han gick bort (1984). Han var i sådan dålig hälsa under inspelningen att han åkte in och ut på sjukhus som en jo-jo. Han gjorde sig ovän med alla under inspelningen och grälet med producenterna eskalerade så pass att de enligt rykten inte ens hälsade. Peckinpah hatade dessutom både manuset och boken det var baserat på så det är inte så konstigt att filmen inte är något vidare. Bitvis underhållande thriller med tung cast (Rutger Hauer, John Hurt, Graig T Nelson, Helen Shaver, Dennis Hopper m.fl!) som tyvärr tappar bort sig på vägen och det blir en soppa av allt. Slow-motion my ass!
/Vrångmannen

Inga kommentarer: