torsdag 8 december 2011

Julkalendern 8 dec: Wolfgang Petersen

Ska jag vara ärlig vet jag ingenting om den här karlen annat än att han är tysk och att det brukar vara rätt bra action när man bänkar sig för å glo på hans senaste alster. Han har ingen distinkt stil eller look, han har heller inget direkt tema annat än att nu jävlar ska det smälla på med explosioner och pang pang. Han kan hantverket helt enkelt utan att vara någon supervisionär eller pionjär. Hans största och bästa verk hittills är en av hans tidigaste, Das Boot som ni får läsa om först ut här och nu.


Das Boot (1981)
@@@@
Tät och otroligt stämningsfull film om livet på en tysk u-båt under andra världskriget. Det är klaustrofobiskt, svettigt och nervigt hela tiden och efter ett tag är man som tittare så inne i filmen att man lika gärna kunde vara ombord på u-båten. Otroligt vad man kan göra med relativt små medel och duktigt folk.
/Surskägget

@@@@
Jag kan inte fatta att den här filmen är tysk. När såg du en riktigt bra tysk film senast? Just ja. Das Boot kom ju 1981.
/Vrångmannen

Den Oändliga Historien (1984)
@@
När jag var tio bast och såg den på bio var det en gjuten fyra. Har sedan dess sett om den med ungarna i ”modern” tid och höll på att gäspa mig igenom eländet. Inte ens nostalgifaktorn höll humöret uppe. Limahls sköna titelmelodi funkar dock än idag och därmed bjussar jag på en tvåa. Ska väl tilläggas för de som levt i grottor att det här är en barnfilm om en pojke som lever sig in i en boks fantasivärld och räddar prinsessan (rent tekniskt är det förstås inte pojken i vår värld, utan pojken i fantasivärlden, men det är en barnfilm så vem bryr sig om såna teknikaliteter?).
/Surskägget

Fiender (1985)
@@@
HAHAHAHAH Dennis Quaid i fult helskägg och Louis Gossett Jr i fulaste rymdvarelsemake-upen du sett någonsin. De är fiender meeeeeeen tvingas jobba ihop för att överleva efter att de blivit strandsatta. Till slut inser de att de har mer gemensamt än de trott och blir bästaste vänner. Har inte sett den på år å dar så det kan hända att minnet spelar en lite spratt, men det här var fan bra trots att Gossett hade ohyggligt ful mask hahahaha. Eller kanske därför!
/Surskägget

I Skottlinjen (1993)
@@@
Clintan är gammal Secret Servicekille som måste skydda presidenten från galna mördaren John Malkovich. Gammal är äldst och tuffast som det brukar vara i Clintans rullar och Malkovich är som alltid en bra skurk. Lite för mycket kliché för att nå ett högre betyg, men underhållande och spännande och det räcker för en trea. Gör det visst det!
/Surskägget

@@@
Klockren bruksunderhållning.
/Vrångmannen

Outbreak (1995)
@@@
Dustin Hoffman jagar virus! Ebola blev ett känt begrepp i hela västvärlden och farhågorna var stora att hela jordens befolkning snart skulle dö i ett stort Ebolautbrott som typ i De Tolv Apornas Armé. Självklart var Hollywood genast med på noterna och prånglade ut en actionrulle med dramaskådisen Hoffman som leading man. Kanske inte det smartaste valet men tycker ändå att filmen funkar. Det är högt tempo hela tiden och lite småspännande. Inget att skriva hem till mamma om, meeeen en söndag i bakissoffan funkar den alltid.
/Surskägget

@@@
Precis.
/Vrångmannen

Air Force One (1997)
@@@
Harrison Ford är USA’s president som blir kidnappad ombord på Air Force One. Tack och lov är han tuffare än både Secret Serviceagenter (var är Clintan nu helt plötsligt när vi behöver honom?!?) och skurkar och spöar skiten ur alla och tar tillbaka kontrollen över sitt EGNA GOD DAMN FLYGPLAN! Inget att skriva hem till pappa om, meeeeen en söndag i bakissoffan funkar den alltid.
/Surskägget

@@@
Precis.
/Vrångmannen

Den Perfekta Stormen (2000)
@@@
George Clooney och Marky Mark utan the funky bunch åker båt. Och hamnar i en för jävla helvetes feting till storm. Det är så stor och tuff att det är den perfekta stormen helt enkelt. Deras lilla fiskebåt blir som en plastbåt i en badbalja där en treåring badar och plaskar och dränker båten. Baserad på en sann berättelse och undviker faktiskt de allra värsta klyschorna. Clooney och Marky Mark är stabila och bjussar på det där mänskliga mitt i alla specialeffekter. Inget att skriva hem till kusinen om, meeeeeeen en söndag i bakissoffan funkar den alltid.
/Surskägget

@@@
Precis.
/Vrångmannen

Troja (2004)
@@@
Se min recension här.
/Surskägget

Poseidon (2006)
@@
Remake av gammal kultkatastroffilm som tyvärr är rätt seg. Visst, det smäller på bra med specialeffekter och rafflande bam-bam-bam-bam-musik så jag som tittare vet att nu jävlar är det spännande och farligt men karaktärerna är ytligare än de brukar vara i såna här mastodontactionspektakel och lite krav på sånt måste man få ha även när det är specialeffektsdrivet och inget mer. Petersen gick från en karaktärsdriven film om båtar till en specialeffektsdriven och ja, då ser vi direkt vad som hände med betyget!
/Surskägget

@
Det här dravlet gick väl inte att titta på va?
/Vrångmannen

Inga kommentarer: