fredag 16 december 2011

Julkalendern 16 dec: Richard Linklater

Indiekungen på 90-talet som ledde vågen av nya, unga och hippa filmskapare. Har med åren blivit mer och mer Hollywood och ju mer Hollywood han blev desto tristare och tråkigare filmer spottade han ur sig. Det fanns en tid när jag verkligen såg fram emot en Linklaterfilm, den tiden är sedan länge förbi. Dock kommer han alltid ha en given plats i mitt hjärta om inte annat enbart för att han gav oss fantastiska Dazed & Confused som funkar lika bra till förfesten som efterfesten, som är lika kul till fyllan som till bakfyllan och som får 70-talet att framstå som det bästa årtiondet ever. Liksom till exempel Kevin Smith har Linklaters storhet under indieåren legat i hans välskrivna karaktärer och sköna, naturliga dialog. Tyvärr är detta något som mer eller mindre försvunnit helt ur hans senare filmer. Precis som t ex Smith igen verkar det som om Linklater gör sig bäst ju mindre budget han har. När Hollywood står och knackar honom på ryggen och slänger pengar omkring sig försvinner kreativiteten och känslan. Det var helt enkelt bättre förr.

Slacker (1991)
@@@
Bitvis briljant, bitvis märklig och bitvis seg. En sorts sketchfilm där vi hela tiden följer en karaktär från en scen till nästa där vi introduceras för nya karaktärer för att sedan följa med en av de karaktärerna till nästa scen och så vidare. Det är en dialogdriven film gjord för typ 5 dollar som idag räknas som filmen som startade hela indievågen i USA i början av 90-talet där bl a även Kevin Smith skulle utmärka sig.
/Surskägget

Dazed & Confused (1993)
@@@@@
Se min recension av detta mästerverk här.
/Surskägget

Bara En Natt (1995)
@@@@
Ethan Hawke är jänkarturisten i Europa som av en slump träffar Julie Delpy medan han tågluffar. De hoppar av i Wien och har en makalöst fantastisk dag tillsammans. Givetvis spirar kärleken men de vet båda två att de har BARA EN NATT (sorry kunde inte låta bli). Återigen en väldigt dialogdriven film där både Hawke och Delpy visar prov på sina talanger.
/Surskägget

SubUrbia (1996)
@@@
Ett gäng tonåringar hänger på parkeringsplatser utanför diverse supermarkets i nån namnlös förort i USA. Alla har storslagna drömmar men ingen orkar riktigt ta tag i saker och ting. Linklater försöker återskapa nån sort Dazed & Confusedkänsla fast berättat på 90-talet istället för 70-talet och lyckas inte riktigt nå samma nivå igen. Överlag en bra film, men inget lysande.
/Surskägget

The Newton Boys (1998)
@@@
Film om de sista tågrånarna i USA. Vi får följa bröderna Newton (Matthew McConaughey, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio och Skeet Ulrich) från 1920-talet och framåt. De är gentlemän och hövliga men rånar samtidigt banker och tåg. Hyfsat underhållande i Linklaters första film med större budget men blir till slut lite för lång (närmare två timmar). Kul att vi får se de riktiga bröderna Newton under eftertexterna när de blir intervjuade på teve.
/Surskägget

Tape (2001)
@@@@
Ännu ett samarbete med Ethan Hawke. Den här gången ville Linklater experimentera litegrann och låser in karaktärerna i ett sjabbigt motellrum där han placerat kameror överallt i alla vinklar och vrår. Det är mer eller mindre MTV-tempo på klippen och vinklarna samtidigt som vi i princip får en teaterpjäs utspelad framför ögonen. Hawkes motspelare större delen av tiden är Robert Sean Leonard och mot slutet dyker även Uma Thurman in. Trots att vi aldrig lämnar rummet är tempot nästan högre än i en actionrulle på grund av klippning och kameraarbete.
/Surskägget

School of Rock (2003)
@@
Se min recension här.
/Surskägget

Bad News Bears (2005)
@@
Se min recension här.
/Surskägget

A Scanner Darkly (2006)
@
Baserad på bok av Philip K. Dick (mest känd för att ha skrivit boken som blev Blade Runner) där en deckare (Keanu Reeves) jagar drogförsäljare men börjar förlora sitt förstånd istället. Gjord med skådisar som sedan animeras (inte motion capture som Gollum utan Rotoscope som vissa scener i Ralph Bakshis animerade Sagan Om Ringen) (ja det är ungefär lika dåligt här som då) och ser skitful ut. Trist, rörig och intetsägande handling. Stängde faktiskt av efter ungefär halva så dåligt var det, och då har jag ändå genomlidit en del skit genom åren.
/Surskägget

Inga kommentarer: