onsdag 21 december 2011

Julkalendern 21 dec: Mimi Leder

Amerikansk film och tv-regissör. Började som manusdoktor på bland annat Spanarna på Hill Street och har sedan regisserat MASSOR av tv (både film och serier) men även några långfilmer för bio under Spielbergs Dreamworkslogga. Hon var också den första kvinnliga regissören att ta studenten från American Film Institute Conservatory (1973). Just nu håller hon på för fullt med en nyinspelning av mastodontkrigsdramat "All Quiet on the Westen Front" (På västfronten intet nytt).

The Peacemaker (1997)
@@@
George Clooney och Nicole Kidman jagar terrorister och atomvapen i brinnande tempo i den här snygga och kompetenta action-thrillern. Inget nytt under solen men bra driv i berättandet och schyssta skådespelarinsatser. Tycker att den blev lite väl hårt kritiserad när den kom. Spielbergproducerad action med hollywoodstjärnor i topp kommer inte att vinna några Nobelpris. Här satsar man däremot på solid popcornunderhållning som faktiskt har någonting att säga om de terrordåd som hotar varje dag. Underskattad.
/Vrångmannen

@@@+
Bam-bam-bam-bam-bam-pam-bam-bam. Clooney är stenhård och Kidman balanserar honom perfekt med sin medkänsla. Mycket action hela vägen och även lite föregångare till alla rullar och teveserier om terrordåd som har dominerat efter 11:e september. Gillar den här som fan och har alltid gjort det. Precis som Vrångmannen säger är den underskattad.
/Surskägget

Deep Impact (1998)
@@
Katastroffilm. Meteor på väg mot jorden. Det var den här och så var det Armacheddar…förlåt Armageddon som kom samtidigt och krigade om biljettpengarna. Armageddon vann även om Deep Impact var långt ifrån en flopp. Där Armageddon var mer explosioner hit och one liners dit (till dövande rockmusik!) så bjöd Deep Impact på ett känslomässigare innehåll och en mer mänsklig approach, utan att för den delen helt blåsa oss på konfekten när det gäller bang for (some) bucks. Det här är väl en halvhyfsad rulle sådär med Morgan Freeman som USAs president följd av ett helt stall heta skådisar. Jag föredrar dock Armached...Armageddon.
/Vrångmannen

@@
Fattigmans-Armageddon.
/Surskägget

Pay it Forward (2000)
@@@
Unge Trevor (Haley Joel Osment från Sjätte Sinnet och A.I.) får en ovanlig uppgift av sin lärare på skolan – ”pay it forward”. Principen: om någon gör något snällt mot dig så gör du något snällt, inte tillbaka utan mot tre andra personer och sen ska de personerna göra snällt mot tre var och så vidare. Sentimentalt värre, på ett lite fint vis som flera gånger gör att du får den där klumpen i halsen. Som vanligt i en Mimi Lederrulle så får vi grymma skådisar och personregi verkar vara en rejäl styrka. Pay It Forwardprincipen är världens bästa idé egentligen, men som i praktiken är omöjlig att genomföra i verkligheten eftersom vi människor är slut i huvudet. Jojomensan, även du (men mellan dig och mig så är du heeeeelt ok).
/Vrångmannen

Inga kommentarer: