fredag 2 december 2011

Julkalendern 2 dec: Steven Spielberg

Han är världens kanske mest kände regissör som bjussat på storslagna succéer. Gillas av både kritiker och publik vilket är en ovanlig kombo. Dessutom lyckas han hoppa mellan specialeffektsladdade actionstänkare och lågmälda livsdramer utan ansträngning. Utöver regihatten är han flitig producent av både film och teve. Man undrar lite när han sover. Hursomhelst blir det mesta han rör vid guld och han tillhör helt klart en av mina favoritregissörer som har en jävligt hög lägstanivå.
/Surskägget

Duellen (1971)
Men sluta det är en tevefilm och ressas inte här dammit!
/Surskägget

@@@+
Fast den fick också biopremiär i en 12 minuter längre theatrical cut då den ansågs för bra för bara teve. Skitspännande biljaktsrysare. Dennis Weaver råkar reta upp en långtradarchaufför som ursinnigt börjar jaga honom med sin feta tradare. Det spårar ur i svettig katt och råttalek. Spielberg visar här prov på stor talang när det gäller att leverera spänning med små medel (budgeten var endast magra 450 000 dollar!).
/Vrångmannen

The Sugarland Express (1974)
@@
Första riktiga försöket. Och det är inte så illa pinkat. Men med tanke på vad som komma skulle är det väl få förutom oss filmnördar som ens sett den här. Goldie Hawn i huvudrollen i en rulle där hon och pojkvännen vill kidnappa sin egna son från fosterfamiljen och i all hast kidnappar en snut istället. Lika delar allvar och humor.
/Surskägget

Hajen (1975)
@@@@@
Mästerverket jag sett för många gånger och kommer se om för många gånger till. Alla andra hajfilmer eller pirayafilmer eller krokodilfilmer eller skräckfilmer i och kring vatten är usla kopior av denna fantastiska film som lätt tillhör en av de tio bästa någonsin i filmhistorien.
/Surskägget

@@@@@
Alltid bäst. Stor underhållning och spännande som sjutton även om jag fortfarande ser detta mer som ett ruggigt äventyr än en ren och skär skräckrulle.
/Vrångmannen

Närkontakt av Tredje Graden (1977)
@@
Efter succén med Hajen får Spielberg en fetingbudget som han kan bränna på specialeffekter. Den första av många sci-firullar, och trots ett par spännande sekvenser och en skön musikslinga är den här handen på hjärtat ganska långtråkig och utdragen.
/Surskägget

@@@
Snygg och banbrytande men lite långsam sci-fi. Tycker den är helt ok. Sen finns det ju fler versioner av denna. Minns fan inte vilken jag såg.
/Vrångmannen

1941 (1979)
@
Lite fars, lite action, lite spektakel och en miljard kända namn. Borde vara klockrent eller hur? Men nej, det känns som att Spielberg tappar bort sig rejält bland alla galenskaper här.
/Surskägget

@@@
Hahaha! Don’t be hatin’. Ok, det här är riktigt illa på manusstadiet och visst är det rörigt MEN charmen och buset rakt genom (John Belushi som galen pilot, Dan Aykroyd som galen officer hahaha!). Det är skräp men det är MITT skräp och jag ser den här hur många gånger jag vill! ”Fill her up! Ethel!” HAHAHAHAHA!
/Vrångmannen

Jakten På Den Försvunna Skatten (1981)
@@@@@
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa! En av vår tids största hjältar gör entré och vilken jävla entré det är. Matinéäventyret är tillbaka på allvar och det är 100% underhållning hela tiden. Var inte Harrison Ford megastjärna efter Han Solo i Star Wars blev han det på allvar här.
/Surskägget

@@@@@
True that. Double true!
/Vrångmannen

E.T. (1982)
Se recensioner här.

Indiana Jones och De Fördömdas Tempel (1984)
@@@@@
Kritikerna gnällde som fan att den här var så mörk (Spielberg gick precis igenom en av Hollywoods dyraste skilsmässor) men det är just mörkret blandat med det galnaste äventyr du sett på duk som gör uppföljaren snäppet bättre om möjligt än första filmen. Min favvis bland Indyrullarna.
/Surskägget

@@@@
Når inte helt fram till högsta betyg men detta är skitbra och härligt galen bang for the buck! Hade den inte varit så mörk som den nu bitvis blev så hade den inte varit såhär bra. Omväxling förnöjer!
/Vrångmannen

Purpurfärgen (1985)
@@@@
Spielberg ville plötsligt berätta en mer allvarlig historia efter allt galet skoj med Indy. Lyckas förvånansvärt bra som judisk medelklasskille berätta om fattiga svarta. Whoopi Goldberg blev liksom större delen av filmen Oscarsnominerad, men statyetterna hamnade annorstädes.
/Surskägget

@@@@
Vackert och tragiskt. Jag säger inte att jag grinade men det gjorde jag!
/Vrångmannen

Solens Rike (1987)
@@@
Såg den på bio när det begav sig. Minns en jävligt ung Christian Bale som redan här visade prov på storhet. Malkovich seglar förbi i stabil biroll. Tung rulle om grabb som hamnar i fångläger under andra världskriget, men på sina ställen lite långdragen.
/Surskägget

@@@@
Vackert och vemodigt. Jag säger inte att jag grinade men det gjorde jag!
/Vrångmannen

Indiana Jones och det Sista Korståget (1989)
@@@@
Sean Connery glider in som Indys farsa trots att åldersskillnaden mellan Ford och Connery i verkliga livet inte var så stor. Mycket action, mycket fart, mycket fläkt men inte det där lilla extra för mästerverksbetyg. Men fortfarande skitbra.
/Surskägget

@@@+
En bra Indyrulle är det allt och kul att se Sean Connery i en så komisk roll (Professor Kalkyl någon?) men mästerverket uteblir tyvärr. Bra action men själen har börjat svikta och upprepningarna skaver.
/Vrångmannen

Always (1989)
@
Dreyfuss som spöke efter flygkrasch. Nej nej nej.
/Surskägget

Hook (1991)
@@
Robin Williams som en gammal Peter Pan. Dustin Hoffman som Kapten Krok. Påkostat och pråligt men manuset borde nog fått ett par vändor till i manusfabriken innan det skreds till verket.
/Surskägget

@
Världens kanske sämsta filmidé. Vad fan hände där? Inte en scen går att titta på med sitt eget öga. INTE EN!
/Vrångmannen

Jurassic Park (1993)
@@@@
Som Hajen med dinosaurier istället. Specialeffekterna rockade då och håller förvånansvärt bra än idag.
/Surskägget

@@@@
Schmackaroonies!
/Vrångmannen

Schindler’s List (1993)
@@@@@
Spielberg får mycket välförtjänt sin första Oscar för detta makalösa mästerverk filmat i sobert svartvitt som bara höjer upplevelsen. Har bara sett den en gång och vet inte om jag emotionellt pallar den nånsin igen.
/Surskägget

@@@@@
Det ENDA biobesöket jag aldrig kommer att glömma. Jag grät HELA filmen och var psykiskt och fysiskt utmattad när eftertexten rullade. Mina vänner fick på riktigt bära ut mig ur biografen för jag kunde inte gå för egen maskin. True story, precis som filmen. Jag har aldrig sett om den.
/Vrångmannen

The Lost World: Jurassic Park (1997)
@@@
Ettan var en dundersuccé, klart vi kör igen. Släng in två T-rexar och låt en av dem kvadda en amerikansk stad. Hahahahaha!
/Surskägget

@
Jag svär, detta är ettans anti-christ. Så jävla uselt att man blir förbannad. Är jag den enda som äter galenpiller här?! Damn you Spielbeeeeeerg!
/Vrångmannen

Amistad (1997)
@@@@
Gav den en femma efter första biovisningen, men har sedan dess sansat mig lite. Mästerverk är det inte trots det starka temat. Men jävligt bra och gravt underskattad rulle som folk glömmer bort litegrann.
/Surskägget

Rädda Menige Ryan (1998)
@@@@@
När han verkligen sätter manken till är Spielberg oslagbar. Otroligt realistisk krigsfilm som tydligen fick veteraner som överlevde D-Day att lämna biosalongen då det var för realistiskt och de inte pallade återuppleva allt. Bättre betyg än så får man inte.
/Surskägget

@@@@@
Mästerligt.
/Vrångmannen

A.I. (2001)
@@@@
En film som Kubrick länge planerat att göra men som han aldrig hann med innan sin död. Spielberg tar sig an filmen och gör den som Kubrick skulle gjort den rent visuellt och regimässigt. Grymt skickligt gjort för det är fan inte enkelt att härma Kubrick.
/Surskägget

@@@
Annorlunda och sevärt hantverk om hur artificiell intelligens kan påverka oss i framtiden. Såg om den nyss och den håller inte riktigt hela vägen. Bitvis magisk.
/Vrångmannen

Minority Report (2002)
@@@@
Första samarbetet med Tom Cruise och då är det sci-fiaction så det stänker om det. Öset! Spänningen! Specialeffekterna! Du får allt och lite till.
/Surskägget

@@@@
Spielberg sa det bäst själv: ”It’s a cross between Raiders of the Lost Arc and The Maltese Falcon”. Du får ditt action och du får din mörka story med deckartvister.
/Vrångmannen

Catch Me If You Can (2002)
@@@@
Baserad på sann story om en bluffmakare som lurade världen att han var pilot, kirurg och lite andra grejer. Levde gott på sina bluffinkomster men var alltid jagad av FBI. Leonardo DiCaprio är klockren som bluffmakaren och Tom Hanks kanon som FBI-agenten.
/Surskägget

@@@@
Smart och busigt verklighetsdrama. Underhållning på hög nivå.
/Vrångmannen

The Terminal (2004)
@@
Nä, här vart det lite väl standard. Tom Hanks är snubben som lyckas bli statslös och därmed tvingas bo på en flygplatsterminal. Baserad på sann story men inte så mycket roligare för det.
/Surskägget

@@
Grym kortfilmsidé blir småtradig tvåtimmars med Tom Hanks som pratar låtsasryska och äter ketchup ur små paket.
/Vrångmannen

Världarnas Krig (2005)
@@@@
Andra samarbetet med Tom Cruise och då är det sci-fiaction så det stänker om det. Öset! Spänningen! Specialeffekterna! Du får allt och lite till.
/Surskägget

@@@@
Ram-dibbidi-ram-ribbidi-ram-ribbidi-RAM!
/Vrångmannen

München (2005)
@@@
Hmmm. Knepig film det här. Å ena sidan ett riktigt gott hantverk och bra skådisar. Å andra sidan 2 timmar 40 minuter lång utan riktigt mål eller riktig mening. Vad ville Spielberg säga med den här?
/Surskägget

@@@@
Skitspännande, välspelad och lite otäck story om hämnd i politikens och religionens tecken. Hur långt kan en god man gå i hämndens och dödens tecken innan han stirrar ner i sin egen avgrund och därmed förlorar sin själ? Filmen är för KORT!
/Vrångmannen

Indiana Jones & the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
Se Surskäggets recension här.

@
Ta bort allt som gjorde de första tre bra. Allt. Och sen petar ni in Shia Le Lövbiff. LE LÖVBIFF?! Damn you Spielbeeeerg!
/Vrångmannen

Tintin & Enhörningens Hemlighet (2011)
Se recension här.

Inga kommentarer: