lördag 17 december 2011

Julkalendern 17 dec: Martin Scorsese

Introduktion onödig (are you kidding me?) men den här luckan handlar om han till höger i bild hahaha. Tjejer och killar, vi är stolta att ge er ett fint axplock ur hans långa karriär (minus musikdokumentärer, TV etc..). Martin Scorsese.

Mean Streets (1973)
@@@
Många tror att detta är regissörens förstlingsverk men Scorsese hade regisserat hela två långfilmer innan den här högst oslipade juvelen om smågangsters i storstaden (Who’s That Knocking on Your Door? samt Boxcar Bertha åt självaste Roger Corman!). En ung Robert De Niro som den hetsige psykopaten Johnny Boy kom att bli Scorseses främste samarbetare i många av hans filmer.
/Vrångmannen

@@
Oslipad diamant indeed. Ingen direkt styrning här inte. Lite scener som väldigt löst kopplas ihop till en långfilm. Bitvis en del riktigt briljanta scener, främst de med DeNiros tolkning av psykopaten Johnny Boy. Men hade behövt både en och två vändor till på manusstadiet. DeNiro visar dock redan här att han kommer vara en av sin generations främsta.
/Surskägget

Taxi Driver (1976)
@@@@@
Robert De Niro som missnöjde och högst störde taxichauffören Travis Bickle som av en ren slump blir hjälte i media när hans intentioner var raka motsatsen. Filmen har väl inte undgått någon? Klockrent mästerverk som än idag känns aktuell på alla sätt (korrupta politiker, prostitution, våld och knark på våra gator). Jodie Foster var blott 12 år när hon spelade den lika gamla prostituerade Iris, som blir vän med Travis. Lika viktigt att porträttera som det är hemskt.
/Vrångmannen

@@@@@
You talkin' to me? Huh? Fucking briljant jävla mästerverk är vad det här är. Skitigt, smutsigt, ondskefullt och mer eller mindre helt utan förlösning är detta en skakande resa som mycket riktigt är lika aktuell idag som någonsin förr.
/Surskägget

Raging Bull (1980)
@@@@@
Nej, Rocky är inte den bästa boxarfilmen som gjorts. Raging Bull är det. Bländade vackert i svart-vitt. Medryckande. Tragiskt. Robert De Niro som Jake La Motta, den riktige boxaren som filmen bygger på. Perfektion i filmskapande.
/Vrångmannen

The King of Comedy (1983)
@@@+
Inget mästerverk på något vis men en bitvis väldigt rolig och störd rulle som visar att Scorsese även kan göra komedi, även om det inte är hans allra starkaste genre. Självklart är det väldigt mörk komedi vi snackar. Rubert Pupkin (Robert De Niro) vill bli komiker och ser upp till (läs: stalker) programledaren Jerry Langford (Jerry Lewis). En dag kidnappar han honom så att de kan bli kompisar (!).Scenen när Rupert (som är trettioplussare) står på sitt rum och över humoristiska repliker och hans morsa skriker från nedervåningen hahaha! Tragiken men också allvaret. Lättsamt för att vara Scorsese men ändå en rätt skruvad och mörk film egentligen.
/Vrångmannen

@@@@
Mörk och knäpp och riktigt skruvad. DeNiro är fantastisk som komiker Pupkin som antingen är ett komiskt geni som aldrig fått en chans eller bara en überknäpp dåre som inte skulle kunna dra ett skämt om livet hängde på det. Älskar att filmen är väldigt ambivalent där och att vi aldrig är säkra på om vi är i Pupkins värld eller inte när skratten haglar runt honom. Creepy och kul på samma gång. Bravo mr Scorcese som lyckas hitta balansen.
/Surskägget

After Hours (1985)
@@@
Ytterligare en komedi från Scorsese. Också mörk och lite skruvad. Man förstår vad som lockade honom när han läste manuset för det är en skönt knäpp idé. Uttråkade kontorsråttan Paul (Griffin Dunne) träffar en söt tjej och hon ger honom en inbjudan att hälsa på henne i Soho sent på kvällen. Väl där visar det sig att tjejen är en psykopat och när han försöker dra från henne så stöter han på den ena galna händelsen efter den andra. Att ta sig tillbaka hem mitt i natten verkar helt omöjligt. Sevärt och underhållande.
/Vrångmannen

@
Nej nej nej, här sket det sig. Scorcese tar med oss på en nästan David Lynchiansk resa genom New Yorks konstnärskvarter i SoHo under loppet av en natt. Griffin Dunne stöter på den ena knäppgöken efter den andra och trots att det ska vara en mörk komedi skrattar man inte en enda gång. INTE EN ENDA GÅNG! Det här suger apballe helt enkelt.
/Surskägget

The Color of Money (1986)
@@@@
Hur kan en film om ”biljard” vara såhär bra. Vi får vår Paul Newman, kaxige Tom Cruise och vackra Mary Elisabeth Mastrantonio är fifflare som lurar av folk pengar på biljardspel med olika tricks och rollspel. Sjukt snygg och underhållande Hollywoodromp av Scorsese som vet precis hur han ska göra en sådan här annars dussinrulle till sin egen. Uppföljare till The Hustler (1961) där Paul Newman gör sin karaktär Fast Eddie Felson som ung.
/Vrångmannen

@@@@
Fantastiskt välspelad och underhållande där biljard blir nästan lika spännande som vrålande F14-Tomcats. Cruise och Newman har kanonkemi!
/Surskägget

Goodfellas (1990)
@@@@@
Hallå? Maffiabröder? Hallå? En av världens bästa filmer? HALLÅ? Klicka här och här.
/Vrångmannen

@@@@
Why am I funny? Am I a clown? Do I amuse you? Hahahahahaha! Joe Pesci är elakast och argast genom hela filmen. Ray Liotta har aldrig varit såhär bra och DeNiro är kanon. Att det dessutom är baserat på verkliga händelser gör det bara än mer förbluffande.
/Surskägget

Cape Fear (1991)
@@@@
Nyinspelning av thrillerklassikern med samma namn från 1962. Här bestämde sig Scorsese för att ge sig på den klassiska hollywoodthrillern och ha lite skoj. Våldtäktsmannen Max Cady åkte i finkan på grund av att hans advokat Sam (Nick Nolte) gömde bevis som kunde fria honom. Nu är Max på fri fot och ska hämnas på advokaten och hans familj (Juliette Lewis och Jessica Lange). Även om den här filmen på ytan är en spännande psykopatrulle så har den många djup som Scorsese utforskar. Otrohet, den splittrade familjen, religion och den patetiska människan. Riktigt bra och riktigt popcornnervig. De Niro är lysande som så ofta. Originalet är förvisso en klassiker men vita hattar nerdragna över ögonbrynen och folk som knuffas skrämmer mig inte så mycket idag.
/Vrångmannen

@@@@
Fuck me vad rädd man är för DeNiros karaktär i den här rullen. Jisses!
/Surskägget

The Age of Innocence (1993)
@@
Jag vet att den här vackra och romantiska berättelsen om förbjuden kärlek på 18oo-talet a’la ”ser du min ankel så svimmar jag” är tokhyllad till skyarna men för en ung, tuff (hahaha!) kille från norr som ville ha sin studentravioli direkt ur burken KALL och bara ville gå på lite bio för sina sista jämrans slantar så var det här för det mesta boring crap ass stuff. Ska se den igen nu när jag faktiskt är så till åldern så jag gråter när jag ser kattungar. Det här kanske är en fullpoängare egentligen. Vem vet.
/Vrångmannen

@@
Jag var inne i en superstor Winona Ryderperiod när den här kom. Ville älska den lika mycket som jag älskade henne (hon är min hörni, MIN!) men det gåååååår inte. Gååååååååååååååår inte. Gud nej.
/Surskägget

Casino (1995)
@@@@
Som någon slags uppföljare till Goodfellas. Den här har väl alla sett? Gangsters i Las Vegas. De Niro, Joe Pesci, alla andra från alla Scorsese maffiafilmer, en riktigt bra Sharon Stone. Våldsamt och underhållande så man inte kan slita sig och vill se igen och igen men tycker inte riktigt den har samma själ som Goodfellas. Eller så är det jag som inte gillar frisyrerna hehehe. Riktigt bra film dock, baserad på verkliga händelser (precis som Goodfellas). Mer sånt. Mer sånt.
/Vrångmannen

@@@@
Shit pommes frites vad Scorcese är grym på att skildra maffia. Lysande. Sharon Stone? Släng på henne alla Oscars för den här rollen. Alla.
/Surskägget

Bringing Out the Dead (1999)
@@
Nej, jag är ledsen. Försökt se den här filmen flera gånger men har inte orkat se klart. Scorsese ville göra någon slags modern Taxi Driver och Paul Schrader, som också skrev Taxi Driver, har även skrivit manuset till denna. Nicholas Cage är ambulansförare och det åks omkring i New York på nätterna och hämtas skadade och döda människor. Han blir kär i Patricia Arquette (det ska han ge fan i för hon är min) men knaprar så mycket piller så han ska orka med allt så han är lika avtrubbad som mig som kollar på dravlet. Bitvis intressant men långt ifrån ok från en filmmakare som Scorsese.
/Vrångmannen

@@@+
Joooo men nu ska vi inte vara så snabba att fördöma den här. Visst är det här en icke-officiell uppföljare till TaxiDriver men samtidigt är det orättvist att jämföra filmerna för jämfört med TaxiDriver upplevs det mesta som skräp. Finns många intressanta frågor kring moral och etik och hur man ska klara sig igenom ett tufft och jobbigt jobb utan att bli knäpp i processen.
/Surskägget

Gangs of New York (2002)
@@@@
Leonadro DiCaprio, Cameron Diaz och Daniel Day-Lewis i en våldsam och fartfylld mastodontrulle om gängkrig på 1860-talet. Bara där tycker jag att det låter smaskens och det är det. Bra skådespelarinsatser från alla håll och kanter. Massor av blodig action, lite skruvad humor och en gnutta romantik. Gangs of New York är MIN Titanic och James Cameron kan lära sig ett och annat från mästaren Scorsese. Det enda Scorsese har att lära av Cameron är hur man gör en tv-spelsbåt så den ser verklig ut vid första titten och hur den ser bedrövlig ut vid andra. Gud. Skräpet. Och så Celine Dion på det. Arg. Så arg.
/Vrångmannen

@
Skräpet! Fy faaaaaaaaaaan vilket jävla skräp! Folk pratar låtsasdialekter och puttas och det är irländare mot alla andra invandrare och alla andra irländare också och New York brinner och ingen bryr sig för LÅTSASDIALEKTERNA GUD LÅTSASDIALEKTERNA! Day-Lewis är sämst som vanligt och har porrmustasch Ron Jeremy skulle döda för att ha. Och bara för att lindra eländet är den typ TRE JÄVLA TIMMAR LÅNG!
/Surskägget

The Aviator (2004)
@@@
Det här var väl välspelat, välgjort och bra om filmregissören tillika piloten Howard Hughes (Leonardo DiCaprio). Jag kommer på mig själv med att knappt minnas filmen och det är väl inte ett så bra tecken men jag minns också att jag tyckte det var rätt bra så det duger till en trea i betyg. Ska definitivt se om.
/Vrångmannen

@@@@+
Wow, här är vi tillbaka i finfin form. Gillar man sin Hollywoodhistoria är det julafton när Scorcese berättar historien om megamiljonären och tillika knäppgöken Hughes. Mängder med Hollywoodreferenser och namn svischar förbi (Cate Blanchett gör t ex en kanontolkning av Katharine Hepburn och Kate Beckinsale gör en finemang version av Ava Gardner). DiCaprio gör en fantastisk rollprestation som den galne Hughes och får honom verkligen att bli en man av kött och blod.
/Surskägget

The Departed (2006)
@@@@
Amerikansk remake av lysande Hong Kongrullen Infernal Affairs. Här kunde det ha gått riktigt illa men Martin Scorsese trampar inte ofta i klaveret och vet precis hur han ska konvertera historien så den funkar i hans filmiska värld såväl som i västvärlden. Jack Nicholson är storskurken. Matt Damon är skurken som blir polis (för att hjälpa skurkarna) och Leonardo DiCaprio (Scorsese verkar ha switchat Robert De Niro mot en yngre modell i de senare filmerna) är polisen som infiltrerar den brottsliga organisationen. Spännande, våldsamt och tätt. Riktigt bra film som gav Scorsese sin första Oscar som regissör (for shame!) och som också fick för bästa film. Tungt. Speciellt eftersom originalet är så jävla bra också.
/Vrångmannen

@@@@@
Leonardo DiCaprio pendlar mellan mod, ilska, rädsla, styrka och sårbarhet och gör ett lysande porträtt av sin karaktär. Matt Damon har nog aldrig varit bättre tror jag, och gör sin smått arrogante och oerhört charmige skurksnut till perfektion. Jack Nicholson, vad säger man? Helt ärligt kan detta nog vara det bästa han gjort också (ja, till och med bättre än Gökboet). Alec Baldwin är grym som överviktig och arg Bostonsnutchef. Martin Sheen gör sin lågmälda men engagerade snut snudd på löjligt mänsklig och äkta. Ray Winstone som Nicholsons högra hand är i brist på fler superlativer lysande. Och Mark Wahlberg som arg, dryg och rappkäftad snut är...är...så jävla bra helt enkelt. Vet inte vad mer man kan säga om honom och hans roll. Scorcese tog en hyfsad Hongkongrulle (Infernal Affairs - CCC) och förvandlade den till ett mästerverk.
/Surskägget

Shutter Island (2010)
@@@
Har inte läst boken av Dennis Lehane men kunde sniffa till mig tvisterna efter en kvart i biomörkret. Lite tjatigt kanske men det gör inte så mycket. Shutter Island är en snygg och intressant bagatell. Jag säger bagatell för sånt här gör Scorsese medan han äter lunchmackan och läser tidningen. Med en så spännande och omtyckt roman i ryggen så har han nog haft lite skoj med genren i väntan på nästa riktigt feta projekt (som för övrigt blev megahyllade barnfilmen Hugo som snart går upp på bio i Sverige). Underhållande och välspelat (Leonardo Di Caprio, Mark Ruffalo, Michelle Williams m.fl) men griper aldrig riktigt tag i mig som den borde. Enligt Surskägget (hans ogenerade hyllning hittar ni här) så är Shutter Island filmen som Inception borde ha varit. Jag säger precis tvärtom.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: