söndag 11 december 2011

Julkalendern 11 dec: Christopher Nolan

Precis som du gör just nu så sitter jag också och väntar med spänning på den tredje Batmanrullen av Christopher Nolan, The Dark Knight Rises. Den här talangfulle 41-åringen har bjussat på några smarta, snygga och högst underhållande alster i olika genrer. Här är axplocket.

Kolla även in Total Films 50 Greatest Christopher Nolan Moments (Spoilervarning)Memento (2002)
@@@@
Klockren deckarthriller där historien berättas baklänges så att början blir slutet. Guy Pearce spelar mannen som tappar minnet titt som tätt och tatuerar därför in ledtrådar på kroppen då han letar efter sin frus mördare.
/Vrångmannen

@@@@
Smart och annorlunda deckare vars story egentligen är ganska simpel om den skulle berättats från A-Ö men som när det blir berättad Ö-A istället blir spännande (vilket Nolan självklart är medveten om). På dvd:n finns det möjlighet att se en version berättad från A-Ö (dold som ett påskägg) vilket jag ska ta och göra nån dag.
/Surskägget

Insomnia (2002)
@@@@
Al Pacino är storstadspolisen som anländer i en liten stad i Alaska där solen aldrig går ner. Han letar efter en mördare som metodiskt mördat en tonårsflicka och får hjälp av den lokala sheriffen (Hilary Swank) att lösa fallet. Imponerande rulle tycker jag. Att ta en sån klyscha till story och lyckas göra det till en komplicerad, filosofisk och mycket spännande thriller är ingen lätt sak. Nolan måste ha sett något mer i manuset och agerat därefter. Nyinspelning av den norska filmen med samma namn från 1997 med Stellan Skarsgård.
/Vrångmannen

@@@@
Pacinos frustration över att det alltid är ljust och att han inte kan sova levereras klockrent till skillnad från en del av senare tids galna överspel han bjussat på. Robin Williams fungerar utmärkt i en dramatisk roll och tyder på smart casting av Nolan. Precis som Vrångis skriver en ganska simpel story egentligen som berättas så snyggt och smart att materialet lyfter till helt nya höjder.
/Surskägget

Batman Begins (2005)
@@@@
Första Läderlappen under Nolans vinge! Den är hejdlöst bra. Christian Bale är som bekant Bruce Wayne. Här ger han sig av till Asien och lever ett fattigt skurkliv trots att han egentligen är multimiljonär. Han blir uppplockad och tränad i kampsporter av Henri Ducard (Liam Neeson) och Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) men gillar inte hur de ska utplåna ondskan genom att mörda så han drar hem till staterna igen och blir BATMAN! Vi får också lite kärlek i form av Rachel Dawes (Katie Holmes). Det bjuds på ball action, snygga gadgets och inte en tråkig sekund. Batman Begins är definitivt en av de bästa rullarna som gjorts om den här DC-Comicshjälten och Christopher Nolan kan plötsligt sätta en fjäder i hatten som actionregissör också.
/Vrångmannen

@@@@
Även om jag fortfarande älskar Tim Burtons Batmanrullar lyckades Nolan här skapa en helt ny Batmanvärld som känns betydligt mer förankrad i verkligheten än Burtons knäpproligt mörka Gotham City. Att lyfta fram en hyfsat medioker skurk i Scarecrow och göra honom till det galnaste och farligaste du sett sen Jokern är kanon och gör att filmen känns fräsch. Bale är riktigt bra som Batman och Gary Oldman ger en hel del tyngd till kommisarie Gordon.
/Surskägget

The Prestige (2006)
@@@@+
Stor rivalitet mellan trollkarlslärlingarna Robert (Hugh Jackman) och Alfred (Christian Bale) i London i slutet av 1800-talet. Allt eskalerar i allt grövre stölder och hämndaktioner och till slut i ond bråd död. Sjukt bra spänningsdrama med klockrent tempo. Christoper Nolan verkar vara besatt vid att aldrig låta dig ha tråkigt en sekund och det är ju faktiskt ett lysande koncept om man är filmregissör som valt Hollywoodvägen. The Prestige är alltså inget undantag utan är fan i mig en näst intill perfekt film i mitt tycke. Förmodligen den hittills bästa som Herr Nolan gjort.
/Vrångmannen

@@@
Nja här går åsikterna lite isär. En bra film visst, men inget mästerverk på långa vägar. Det trollas och trixas och Jackman och Bale slänger elaka ord efter varandra och det ska överträffas och bluffas och luras och stjälas innan det hela liksom bara ballar ur lite för mycket.
/Surskägget

The Dark Knight (2008)
@@@@
Se min recension här.

@@@@
Se Surskäggets recension här. Jag undrar dock om den inte efter flera omtittningar faktiskt förtjänar @@@@@ i betyg. Tål att tänkas på.

Inception (2010)
@@@@
Se min recension här.

@@@
Se Surskäggets recension här.

5 kommentarer:

Henrik sa...

Alla filmer 4, utom Batman-filmerna som är noll. NOLL SÄGER JAG. Jag ger knappast Nolan credit för Ledgers Joker (som är en femma).

Vrångmannen sa...

Hehehe varför detta hatet mot Nolans Läderlappen? Jag vet många som inte köpte hypen av The Dark Knight och tyckte den var för lång men Batman Begins? C'MON!

Henrik sa...

Alltså... ser nån vad som händer i actionscenerna i Batman Begins? Va? Nej. Fladder, fladder, fladder. Bale krystar fram repliker och storyn... jag minns inte ens storyn. Nåt med ninjor.

Såhär skrev jag i min Dark Knight-recension:
"Batman Begins var en kass rulle, helt enkelt därför att Christopher Nolan är totalt oförmögen att göra actionscener. Det är tur att det var ljudeffekter i scenen där Batman spöar ett gäng ninjor, annars hade jag aldrig vetat att någon faktiskt slog någon annan. Vild kameraföring, desorienterande snabba klipp från olika vinklar och allt för tighta närbilder gjorde det fullständigt omöjligt att avgöra vad som hände i alla actionscener. Detta hänger tyvärr med till The Dark Knight.

The Dark Knight lider också av att vara 150 minuter lång, med en story som skulle behövt minst 4 timmar. Det är hårt komprimerade händelser – som Spider-Man 3 fast ännu värre – och man vill helt enkelt ha med mycket mer än vad som behövs. Det är inte en dålig story, den är bara uselt framförd och större delen av filmen består av små koncentrerade snuttar handling som aldrig ger dig tid att komma in i storyn, bara tid att hänga med i den. När Batman står och väser fram sina repliker låter han dessutom bara töntig, och när han vänder sin jävla moped mot en husvägg suckar jag djupt."

Vrångmannen sa...

HAHAHAHAAHAA! Jag håller inte med men tycker din recension är lysande!

Fiffi sa...

Hahaha, håller med Henrik här ovan om det där jävla Batman Begins-fladdret. Allt som skulle ha kunnat andats action fipplas bort och allt blir bara mörkt, dystert och konstigt fladdermusfladdrigt. Tacka vet jag The Dark Knight. Det var som om Nolan kammade sig och skaffade ett jobb där. En fantastisk film på alla sätt och vis!