torsdag 22 december 2011

Julkalendern 22 dec: George Roy Hill (1921-2002)

Amerikansk Oscarsbelönad regissör som du kanske inte hört talats om till namnet men definitivt vet du om hans filmer, där flera stora klassiker ingick i hans stall. Han avled 81 år gammal 2002 men hade då bland annat gett oss och eftervärlden dessa toppenfilmer. Här kommer George Roy Hill.

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
@@@@
Vad säger man. Fantastisk western med radarparet Paul Newman och Robert Redford i titelrollerna (charmen!). De rånar och har sig och var de än försöker gömma sig så är överheten dem på spåren. Butch Cassidy får då den geniala idén att de ska dra till Bolivia. Spänning, humor och lite vemod. Filmens titelåt ”Raindrops Keep Falling on My Head” av Burt Bacharach och Hal David vann en Oscar för ”bästa sång” och den blev dessutom en jättehit precis som filmen.
/Vrångmannen

@@@@
Tung westernklassiker som står sig väl än idag. Newman och Redford visar prov på varför de var några av sin generations största.
/Surskägget

Slaughterhouse-Five (1972)
@@@@
Sjukt bra drama med en stor dos humor, krig och skruvad science fiction. Baserad på Kurt Vonneguts roman om andra världskriget och tidsresor. Boken ansågs vara ofilmbar men George Roy Hill var tydligen rätt person för jobbet. Stämningsfullt, vackert och nästan tidslöst (hehehe).
/Vrångmannen

@@@@
Kan även rekommendera er att läsa boken som är fantastisk. Hill lyckas väl med filmadaptionen.
/Surskägget

The Sting (1973)
@@@@
Radarparet Paul Newman och Robert Redford är tillbaka och den här gången är det Chicago på 1930-talet och herrarna är skojare som blåser folk hit och dit på pengar. Nu är det dags för den ultimata blåsningen på en ond pamp (Robert Shaw) för att hämnas en god vän som blivit mördad. Sjukt underhållande och fartfylld film från det ”nya” Hollywood som står sig stark som en klassiker än idag.
/Vrångmannen

@@@@
Underbart underhållande nonsens där Newman och Redford glänser som vanligt.
/Surskägget

Slap Shot (1977)
@@@@
Den bästa och roligaste filmen som någonsin gjorts om Hockey (och då hatar jag sporten). Paul Newman är coach Reggie Dunlop som hittar styrkan i det kassa Hockeylaget han har fått i uppgift att träna. Slagsmål. Hahaha! Den här ”bagatellen” är så mycket mer. Skön humor, våldsam satir och bra skådespelare. Tänder kommer att lossna och huvuden kommer att slå i isen. Se den här NU!
/Vrångmannen

@@@@
Hahahahaha! Bäst är bröderna Carlson som spelar bröderna Hanson i filmen, jättelika slagskämpar som bara kliver ut på isen för att slåss. Karaktärerna Hanson är givetvis baserade på de riktiga bröderna Carlson. Hahahahaha! Filmmagi.
/Surskägget

The World According to Garp (1982)
@@@@
Ytterligare en roman (av John Irving) som ansågs vara svår att överföra till vita duken. George Roy Hill klev in i projektet, gav huvudrollen Garp till Robin ”koksattack sprätt galen” Williams och resten är historia. Tragiskt, roligt, märkligt och mänskligt.om T.S Garps besynnerliga liv och leverne då han drömmer om att bli författare. Makalöst bra film.
/Vrångmannen

@@@@
Williams är kanonbra i den här rullen. Starkt och gripande, kul och sorgligt, vi får allt i en film som lever sitt egna lilla liv men som alltid fascinerar och underhåller när man ser den.
/Surskägget

Funny Farm (1988)
Hahahahaha! Livet på Landet! Se min och Surskäggets recension i Chevy Chasespecialen från fjolårets julkalender här.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: