måndag 19 december 2011

Julkalendern 19 dec: Richard Donner

Julklappsrim: Om du inte vet vem den här giganten är så kan du väl typ läsa här (for shame!)Omen (1976)
@@@@
Se våra respektive recensioner här.

Stålmannen (1978)
@@@@@
En av de bästa serietidningsfilmerna genom tiderna. Det är så mycket stämning, känsla och duktiga skådisar här att det blir löjligt. Dessutom tar man sig verkligen tid att låta karaktärerna växa till sig innan man släpper lös dem i livsfarliga situationer. Minns jag rätt dröjer det nästan en timme innan vi överhuvudtaget får se Stålmannen i bild. Vilket bara gör det så mycket mer spännande när han väl dyker upp. Donner har god hand med både actionscener och karaktärer och humorn. Allt som behövs för att få till en riktigt blockbuster. Stor cred till Christopher Reeves i rollen som Clark Kent/Stålmannen. Hans livs roll som han gjorde så jävla bra.
/Surskägget

@@@@
Det här är så fint. När John Williams fantastiska tema drar igång så mysryser man. En perfekt superhjälterulle som tyvärr åldrats en smula med åren, men bara en smula och det räcker ändå till en fyra men när den kom så var den en fullpottare.
/Vrångmannen

Leksaken (1982)
@@@
Richard Pryor var ju inte bara en grym komiker, han kämpade även en hel del för att ändra på det unkna rasistiska sociala system som råder i USA. I den här rullen blir han lejd av Gleasons miljardärskaraktär för att vara leksak åt Gleason ytterst bortskämde son. Pryor tar väldigt motvilligt sig an jobbet och försöker härda ut att bli behandlad som skit så länge han kan tills det brister för honom. På vägen lär sig både Gleason och grabben att människor faktiskt är lika mycket värda oavsett hudfärg.
/Surskägget

@@@
Rolig men också förvånansvärt känslig och tänkvärd på sina ställen.
/Vrångmannen

Ladyhawke (1985)
@@@
Finstämd kärlekshistoria i fantasyskrud. Michelle Pfeiffer och Rutger Hauer älskar varandra men de har en förtrollning som gör att de bara kan ses några få sekunder varje gryning och skymning. På dagarna är Pfeiffer förvandlad till hök och på nätterna är Hauer varg. De har människoform några få sekunder precis när förvandlingen sker och då kan de se varandra innan en av dem blir djur igen. De får hjälp av Matthew Broderick att bryta denna elaka förtrollning. Bra action, en hyfsat trovärdig fantasyvärld och lite humor visar att Donner återigen vet vad han pysslar med.
/Surskägget

@@@
Älskar när Rutger Hauer och Michelle Pfeiffer äntligen möts i filmen och de ska vara så kära. Överspelet och den totala avsaknaden av kemi hahaha! Annars är det här fartfylld och skoj fantasy.
/Vrångmannen

The Goonies (1985)
@@@@
Actionäventyr för hela familjen! Vi får följa ett gäng grabbar i tidiga tonåren (bl a Sean Astin och Corey Feldman) på jakt efter en piratskatt. Lika delar Indiana Jones och Pirates of the Carribbean. Proddad av Spielberg. Donner visar återigen prov på att han har koll på sina actionkomedier.
/Surskägget

@@@
Hehehe Goonies. Den här var ok när det begav sig men idag vette fasen. Ok, jag ska inte sura. Eftersom jag har barnasinnet kvar ändå så bjussar på en busig trea.
/Vrångmannen

Dödligt Vapen (1987)
Se våra respektive recensioner här.

Scrooged (1988)
Se våra respektive recensioner här.

Dödligt Vapen 2 (1989)
@@@@
Självklart kom det en uppföljare till supersuccén. Den här gången slåss man mot rasistiska vita sydafrikaner som smugglar guld. Lite besk smak i munnen kan man få nu när man ser Gibson bli skitförbannad så fort nån säger nåt nedlåtande om svarta med tanke på vad han själv hasplat ur sig på senare tid. Dock är det här så mycket full fart och fläkt och kul hela tiden att det inte går att värja sig. Joe Pesci är dessutom roligast som nya karaktären Leo Getz.
/Surskägget

@@@@
Såg ju om ettan och tyckte den var actionfattig med dagens mått mätt MEN tvåan har alltid varit bigger and better! Full fart och du får som sagt lite humor genom Joe Pesci som fifflaren Leo Getz. "Whatever you need Leo gets! Get it?!". Efter premiären under ett besök i Stockholm kom vi ut från biografen och skrek av lycka och ville rusa in igen direkt. Hur ofta känner du så idag när du sett en film?
/Vrångmannen

Dödligt Vapen 3 (1992)
@@@
Fortfarande bra ös men Gibsons självmordskaraktär har ju blivit kär och inte alls lika galen och vild längre vilket förtar lite av känslan. Bra action men handen på hjärtat så börjar det väl bli lite uttjatat vid det här laget.
/Surskägget

@@@-
Håller med men bjussar till och med på ett minus på grund av att vi faktiskt tröttnat på franchisen här.
/Vrångmannen

Maverick (1994)
@@@
Filmatisering av teveserie med samma namn. Mel Gibson är cowboyen och pokerproffset Maverick som glider runt och ställer upp i diverse turneringar. Lite action, lite humor och lite poker. Donner känner sig hemma.

@@@
Underhållande westernkomedi med lite poker och lite bus på flodbåt.
/Vrångmannen

Dödligt Möte (1995)
Se våra respektive recensioner här.

Conspiracy Theory (1997)
@@@@
Har alltid gillat den här trots att den kanske är en standardaction egentligen. Gibson spelar snubbe som tror stenhårt på alla konspirationsteorier nånsin. Julia Roberts är mer skeptisk men plötsligt är de jagade av exakt alla hemliga agenter och statliga förkortningar som finns och det visar sig att Gibson haft rätt hela tiden. Full fart framåt, lite humor och Donner gör det här med vänsterhanden och får det ändå att bli bra.
/Surskägget

Dödligt Vapen 4 (1998)
@@
Chris Rock är skitkul och andan finns där och det är kul att se en film som kör på riktiga stunts istället för massa digitalt skit. Ändå är det här filmen jag gillar minst i serien. Den är onödigt rå och mycket av humorn som räddat upp råheten i tidigare delar saknas många gånger här. Plus att vi har sett det en miljard gånger förr vid det här laget.
/Surskägget

@@
Gillade den här som fasen när jag såg den på bio. Sen såg jag om den några år senare och den sög apa. Fan vad viktigt det är vilket humör man är på och vilka man ser filmer med etc. Den får en tvåa men jag är fan tveksam.
/Vrångmannen

Timeline (2003)
@
Hahahahahaha Paul Walker reser i tiden! HAHAHAHA! Nej nej nej.
/Surskägget

@
Nej.
/Vrångmannen

16 Blocks (2006)
@@@
Bruce Willis är snut som ska färdas sexton kvarter med sin fånge. Lättare sagt än gjort. Inget mästerverk på något sätt men ändå en absolut godkänd actionstänkare.
/Surskägget

@@@
Visst. Det här går att kolla på och skurkarna (som är på poliser) är elaka och verkar skita i att alla tittar på när de mejar ner halva stan. Underhållande och lättsmält med Bruce Willis som alkad 60-årig polis med grå mustasch som fortfarande vet hur man pangar puffra.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

J sa...

Timeline (2003)
@
Hahahahahaha Paul Walker reser i tiden! HAHAHAHA! Nej nej nej.
/Surskägget

Ovanstående citat är troligtvis ett av de bästa jag någonsin läst. Sitter fortfarande - ungefär 5 minuter efter att ovanstående citat blivit läst - och gapskrattar. Keep it up ye' guys.

Surskägget sa...

Tjena J, kul att du gillar't :) Vi ska försöka oss på ännu galnare upptåg nu under 2012.