måndag 14 december 2015

Julkalendern 14 dec - Kickboxer


Kickboxer
@@@@
Har recenserats tidigare på bloggen under en stor actionspecial från 80-talet. Då gav jag den @@@ i betyg, dock baserat på minnet enbart. Nu såg jag om den och fan den rockar ju. Visst, Bloodsport är kanske lite tuffare mer brutal men Kickboxer bjussar ju. Från Jean-Claudes fantastiska överspel när hans brorsa i filmen dör, till hans överspel under träningssekvenserna med den mystiske österländske tränaren till hoppsparksorgierna i slutfighten. Hahaha! Och skurken. Hur jävla ond är han inte? Bara att han heter Tong Po. Är inte det elakt? Det måste det vara.
/Surskägget

Kickboxer 2 - The Road Back
@@
JCvD var inte intresserad av att vara med i en uppföljare så det löser man snyggt i manuset genom att låta honom bli mördad av Tong Po som hämnd för att Po torskade matchen i ettan. Istället introducerar man en yngre brorsa spelad av Sasha Mitchell som nu har två storebrorsor att sörja som Tong Po tagit hand om. Givetvis är Mitchell också bäst i världen på kickboxning om nu tvekade på det så när Po dyker upp i USA för en match åker Mitchell dit och visar att jänkare alltid kommer att vara bättre än thailändare på den thailändska nationalsporten. Rätt tradig rulle större delen av tiden men har en viss charm och ett par coola fightsekvenser.
/Surskägget

Kickboxer 3 - The Art of War
@@@
Mitchell och hans tränare (ja samma österländske mästare som tränade upp JCvD i ettan) åker till Brasilien för att vara med på en kickboxerturnering. Snart nog har de snubblat in i en värld där onda män kidnappar unga flickor och säljer dem. Eftersom att Mitchell har ett svagt hjärta för utslagna barn har han blivit kompis med två gatubarn och när den ena blir kidnappad är det bara att plocka fram kickboxningssparkarna så kör vi! Bra fart och fläkt och en hel del skön humor. Lätt den bästa i serien utöver ettan.
/Surskägget

Kickboxer 4 - The Aggressor
@@
Där trean trots sin ganska mörka backstory ändå var ganska lättsam till sättet försöker man här i fyran bli lite mörkare. Försöker säger jag för man lyckas inte. Mitchell funkar som bäst när han är lite charmig och busig. Här ska han vara arg och tuff och då funkar han knappt alls. Tong Po är tillbaka (dock i en annan skådis skepnad som de sminkat jättejättedåligt) och han har kidnappat Mitchells fru och stuckit till Mexiko där han nu är knarkkung och dessutom arrangerar en karateturnering varje år där vinnare får möta honom och får chans på en miljon dollar. Massa karatesnubbar och några karatebrudar från hela världen samlas och vi får faktiskt en hel del sköna fightsekvenser med alla möjliga kampsporter. Lite som att titta på Tekken eller nåt. Regissören slänger även in lite tuttar bara för att. Men inget hjälper. Det lyfter knappt och tvåan sitter där enbart för de relativt många fightscenerna och filmens korta speltid.
/Surskägget

The Redemption: Kickboxer 5
@
Mitchell tröttnade också och Mark Dacascos kallades in för femman. Och inget fel med Dacascos men manuset är knäppuselt, allt som hade minsta anknytning till ettan är som bortblåst och det mesta är bara tråkigt och dumt.
/Surskägget

Inga kommentarer: