onsdag 16 december 2015

Julkalendern 16 dec - Ong Bak 1-3


Ong-Bak
@@@@
Precis när det var som mest hype kring The Matrix och Crouching Tiger, Hidden Dragon och deras balla specialeffekter med actionsekvenser där skådisar och stuntmän hängde i linor, studsade runt framför greenscreens och rent allmänt gjorde alla möjliga tuffa grejer med hjälp av datorer så dök Ong Bak upp och skröt med att alla stunts gjorde utan linor, datorer och andra hjälpmedel. Vår hjälte Tony Jaa var helt enkelt en tuff karate/akrobatiksnubbe som gjorde allt på riktigt. Och mycket ser ut att göra ont på riktigt dessutom. Filmen kom 2003 och introducerade mycket vi inte sett innan (och mycket av det har vi fortfarande inte sett). Jaa blev nästan över en natt kultförklarad i karatefilmssammanhang och resten är historia. Det bjussas på lika delar story som fight och i fightsekvenserna så bjussas det verkligen. Det är flygande knän, armbågar, spräckta motorcykelhjälmar och flygande kroppar åt alla håll och kanter. Fullt ös, medvetslös.
/Surskägget

Ong-Bak 2
@@@
Självklart får en så stor succé som Ong-Bak en uppföljare. Det som är märkligt är att man helt överger samtliga karaktärer och flyttar handlingen ett par hundra år bak i tiden. Plötsligt har vi en helt annan typ av rulle som bara råkat ärva titeln från första filmen. Sånt stör mig alltid lite. I övrigt får vi en gedigen uppföljare som dock missuppfattat att i en uppföljare ska det vara mer av allt. Fightsekvenserna är färre och kortare än i ettan, även om slutfighten som till stor del utförs runtomkring och ovanpå skenande (nåja, de springer runt) elefanter (och som vanligt utan linor och annat tjafs) är för jävla ball. Elefanter. Som man hoppar runt och karatesparkas på! Hahahaha! Jaa alltså.
/Surskägget

Ong-Bak 3
@@
Trean är åtminstone en direkt uppföljare på tvåan. Och kanske som väntat är den sämst i serien. Här har man skurit ner fightsekvenserna till det minimalaste minimala och filmen går mest ut på att man får se massa närbilder på folk som är allmänt oroade samt scener där Jaa dansar. Dansar. Inga karatesparkar där inte. Sensmoralen är att dans kan bota allt, t ex sönderkrossat skelett. Kan du inte stå eller röra dig? Inga problem, dansa lite så blir allt bra. Slutfighten innehåller också en hel del elefanter men vid det här laget är vi bortskämda och har sett det förr. Lite mer nytt och ballt måste det bjussas på om betyget ska upp.
/Surskägget

Inga kommentarer: