måndag 7 december 2015

Julkalendern 7 dec - NINJA!!!

Revenge of the Ninja
@@@@
Shit vad den här var tuff och ball när den kom. Sho Kosugi som var tuffast och ballast som ninja på 80-talet gjorde sin främsta paradroll här och även om filmen har över trettio år på nacken och är lite gammeldags i sina fightingscener så är det fortfarande en asball ninjafilm som håller. Höjdpunkterna man mindes från filmen är t ex när Kosugi fångar en pil med tänderna, när han hänger efter en bil och släpas på asfalt för länge innan han klättrar upp och dödar skurken och givetvis slutfighten på taket. Om alla ninjafilmer var såhär bra skulle ingen titta på nåt annat nånsin.
/Surskägget

Enter the Ninja
@@@
En lite tidigare film än Revenge of the Ninja och Kosugi får därmed spela skurkninjan mot Franco Neros hjälteninja. Ja, den Franco Nero. Han som är mest känd för att ha spelat Django back in the day. Som, om man ska döma av karatescenerna i denna film, inte kan ett dugg karate. Hahahaha! Men han glider in i tuff porrmustasch och rensar upp i stan ändå. Och alla filmer som inleder med 15-20 minuters ninjajakt utan vidare förklaring är alltid intressanta och sevärda. Har naturligtvis åldrats hur mycket som helst, men är fortfarande rätt så ball även om den också är väldigt ostig på sina ställen.
/Surskägget

American Ninja
@@@@
En av de här balla 80-talsrullarna som var totalförbjuden (eller om den bara var helt sönderklippt kommer jag inte riktigt ihåg) som man fick lov att ordna på asdålig kopia från Cypern. Oftast ungefär femte generationens kopia dessutom, så ni fattar ju själva. Att se om den i HD-kvalitet efter alla dessa år skadade inte direkt kan man säga. Egentligen är det här rätt pajigt, samtidigt är det lite för 80-talscharmigt för att jag ska kunna annat än älska det. Det är en salig blandning av militäraction á la Rambo eller Missing in Action varvat med lite ninja och karate. Hahahaha! Michael Dudikoff i huvudrollen verkar knappt kunna låtsassparkas och hans sidekick Steve James får sköta den biten med bättre pondus. Tur att de har bra kemi ihop. Stor bonus för att sötnosen från Weird Science (nej inte Kelly Le Brock, en av flickvännerna) är med som kaxig generalsdotter.
/Surskägget

American Ninja 2 - The Confrontation
@@in
Givetvis kan man inte släppa ett så fantastiskt koncept som American Ninja hursomhelst utan att klämma ut allt man kan ur det. Dudikoff och James är tillbaka. Nu hamnar de på en söderhavsö där en galen vetenskapsman ställer till det. Det finns inget annat val för ninja-Dudikoff annat är att dra på sig ninjamasken igen och sparka stjärt. Lägg dessutom märke till hur James passar på att alltid ta av sig sin tröja när han ska slåss så att han får visa upp alla timmarna han lagt på gymmet hahahaha. Charmen från ettan är till stor del borta även om det fortfarande är helt okej.
/Surskägget

American Ninja 3 - Blood Hunt
@
Dudikoff hoppade av och James får en ny amerikansk ninja att vara sidekick till i form av David Bradley. Kemin mellan dessa två herrar är inte alls lika bra som mellan Dudikoff och James och filmen lider en hel del på grund av detta. Bradley har dessutom inte samma styltiga charm som Dudikoff har och klarar inte av att bära filmen på sina axlar. Fightscenerna är lite tråkigare, manuset en sorts kopia av tvåan och konceptet känns väldigt urvattnat. James är enda behållningen och sliter fortfarande av sig tröjan så fort det är ett slagsmål på gång. Tyvärr räcker det inte och filmen är ett enda stort magplask.
/Surskägget

American Ninja 4 - The Aggressor
@@
Nån producent lyckades lura tillbaka Dudikoff som här får spela bästis med Bradley som också är kvar. Dock verkar herrarna inte vilja ha nåt med varandra att göra för trots att deras karaktärer ska vara världens bästa bästisar är de i bild samtidigt i ungefär 20 sekunder hahahaha! Här är det närmast en sorts kopia av Rambo 3 fast med ninjor! Bradley är fortfarande rätt tom i ansiktet och även om Dudikoff också uppvisar en skala av ansiktsuttryck som en stelopererad Kevin Costner så har han nån konstig charm som funkar. Lite ninjor, lite taffliga karatefighter och mycket explosioner räcker till en tvåa i betyg.
/Surskägget
PS. Det gjordes en femma också med bara Bradley i huvudrollen. Hahahaha! Nej nej nej!!!

Ninja
@@@
Scott Adkins har haft lite biroller som farlig skurk i alla möjliga stora actionfilmer som The Bourne Ultimatum och Expendables 2 samt en bunt Hongkongrullar (ett gäng mot Jackie Chan bl a). Han förtjänar dock huvudroller som den här. Adkins har en explosivitet och akrobatik i sin kampsport som få andra actionskådisar har. Dessutom är han en helt okej skådis vilket i en rättvis värld borde innebär att han kommer bli riktigt stor i actionfilmssammanhang vad det lider. Jag hoppas det. Här är han en ninja som måste slåss mot en annan ninja för att behålla dojons (det är där man tränar) heliga ninjautstyrsel. Fightsekvenserna är fantastiska och det är ett jäkla ös mest hela tiden. Det här gillar jag skarpt. Mer sånt.
/Surskägget

Ninja 2 - Shadow of a Tear
@@@+
Och så fick jag mer av sånt hehehe. Bra där. Adkins är tillbaka i Japan med sin gravida fru när tragedin slår till och hon blir rånmördad i deras gemensamma hem. Djupt deprimerad och arg som satan ger sig Adkins ut på en hämndturné där han inte bryr sig alltför mycket om vem som åker på stryk så länge han får dela ut lite karatesparkar på vägen. Precis som i ettan är fightsekvenserna många och snygga och intensiva tack vare att Adkins är så akrobatiskt jäkla karatefarlig hahahaha! Det är mycket snurr- och hoppsparkar och skurkarna flyger all världens håll. Sen att Adkins har på sig en ninjadräkt i ungefär tre minuter spelar mindre roll.
/Surskägget

Ninja Assassin
@@@@
JAAAAAAAAA! Exakt så här ska alla ninjafilmer vara jämnt. Jag vet att jag skrev det alldeles nyss angående Revenge of the Ninja, men jag tar tillbaka. Det är så här alla ninjafilmer ska vara. Det är blodigt, galet blodigt, slagsmål hela tiden, massa ninjor överallt, lite övernaturligt, knäppaste skurken, en för bra hjälteninja och så blod och ninjor. Sa jag ninjor? Och blodigt? Hahahahaha! Det är också lite för snyggt för en ninjafilm vilket inte är så konstigt med tanke på att det är syskonen Wachowski som proddat. Se det här genast! Se om den sen! Och igen! Det ska jag göra. Stor bonus också att man grävt upp Sho Kosugi nånstans ifrån och använder honom som den galnaste skurken nånsin. Hahahaha!
/Surskägget

Ninja Apocalypse
@
Mad Max möter Resident Evil möter The Warriors möter ninjor. Skulle faktiskt ha kunnat bli hur toppen som helst. Istället blir det katastrofalt uselt. Fightscenerna är lama, skådisarna ännu lamare och manuset lamast. Slöseri på tid.
/Surskägget

Lady Ninja Kaede
-
Ja det är ett minus i betyg. Och då känner jag mig ändå generös. Att för det första ha ordet "ninja" i titeln och sedan inte en enda ninja så långt ögat kan nå i hela filmen är skandal. Att sedan filmen är en mjukporrkaratefilm där ingen kan karate och det enda som tycks vara filmens lockelse är att det visas en jäkla massa tuttar så fattar ni själva vilket jävla fiasko. Men framförallt, sluta ha ninja i titeln och inga ninjor i filmen!!! WTF!!!
/SurskäggetInga kommentarer: