tisdag 15 december 2015

Julkalendern 15 dec - JeeJa Yanin


Ett namn som kanske inte är så känt för den stora massan än är JeeJa Yanin från Thailand. Tony Jaa börjar ju få ett namn som den nye actionstjärnan från Thailand efter sina Ong Bakrullar och har helt klart satt Thailand på kartan som ett nytt karateland att hålla koll på i filmsammanhang. Nu är det JeeJas tur att föra traditionen vidare. Liksom Jaa gör hon de flesta stunts själv och i efertexterna är det inte helt ovanligt att man får se misslyckade tagningar där hon gör illa sig rejält. Att hon är supersöt och supertuff i en karatesparkande dunderkombo skadar ingenstans.

Chocolate
@@@@
Hennes första film bjussar direkt på en massa stenhård action. Hon spelar en autistisk tjej som genom att glo konstant på karatefilmer har lärt sig att bli en livsfarlig karatesparkande karatemaskin. När hennes mamma hamnar på sjukhus hjälper hennes kompis henne att börja samla in stålars från folk som är skyldiga mamman pengar. Det visar sig dock snabbt att hon inte behöver hjälp för när folk muckar och inte vill betala tillbaka så flyger sparkarna kors och tvärs och det blir ett jäkla ös. Actionsekvenserna är helt vilda och det märks att filmen är gjord i Thailand där man verkar strunta helt i stuntmännens väl och ve och istället kör på premissen life is cheap! Har aldrig sett så många stuntmän slå halvt ihjäl sig och det gör nästan ont att titta på vissa scener. När sedan eftertexterna rullar och man får se hur åt helvete det gick för större delen av stuntmännen (och även Yanin ibland) så fattar man varför fightscenerna kändes så intensiva. Bra grejer.
/Surskägget

This Girl is Badass
@@@
Absolut inte i samma klass som Chocolate men fortfarande en hel del riktigt coola fightsekvenser, bl a en på ett cykelställ som i sin tur sitter fastkedjad i en lastbil som åker runt runt runt. Hur många gånger skådisarna flög av och slog ihjäl sig förtäljer inte historien men det syns att det är vingligt och skakigt för dem hela tiden. Hahaha thailändare. Where life is cheap! Man har här också slängt med en massa galna karaktärer och stora delar av filmen är regelrätt komedi. Visst, jag fattar inte alltid skämten men till skillnad från Hongkongrullarna bjussas det faktiskt på rätt många garv som går hem här. Lite sämre budget än Chocolate men fortfarande en sevärd karaterulle alla dagar i veckan.
/Surskägget

The Kick
@@@@
Yanin har bara en biroll i den här vilket är lite synd men hon sparkar väldigt mycket stjärt i den birollen. Överlag har den här filmen en växel och det är full fart framåt. Storyn kretsar kring en familj som är mästare på tae kwon do som råkar hamna mitt i en stöld av en värdefull artefakt. Med sina karatekunskaper stoppar de skurkarna som sedan vill hämnas. Detta öppnar upp för en jäkla massa fightscener. Hahaha! Underbart! Yanin är kusin till familjen och dras även hon in i kampen mot skurkarna. Som vanligt ser allt ut att göra för ont och behind-the-scenes-tagningarna i eftertexterna bekräftar detta med skådisar som slås ut till höger och vänster. Where life is cheap!
/Surskägget

The Protector 2
@@@
Tony Jaa har fått mycket skit för den här då det är första gången han använder sig av greenscreen, vajrar och andra specialeffekter. Han som alltid varit kungen av göra-det-på-riktigt-stunts. Jag lägger inga värderingar i det utan låter mig underhållas av en actionfilm med högt tempo där karatesparkarna duggar tätt. Yanin känns lite felplacerad då hon inte får visa upp sin fulla potential men sparkar ändå stjärt med jämna mellanrum (och åker även på en hel del däng). Jag gillar den för sitt höga tempo och underhållningsvärde även om det givetvis är lite halvtråkigt med för mycket greenscreen hela tiden.
/Surskägget

Inga kommentarer: