torsdag 10 december 2015

Julkalendern 10 dec - Donnie Yen

Donnie Yen har än så länge vägrat Hollyood trots att han rimligtvis borde bli största actionhjälten nånsin därborta. Han har samma charm som Jackie Chan och slåss bättre än Jet Li. Vad mer behövs? Jag gillar Yen som fan och precis som de flesta i Hong Kong har han gjort ungefär en miljard filmer så här kommer ett litet urval.

Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen
@@@
Tar avstamp i Bruce Lees gamla rulle Fist of Fury och Donnie Yen repriserar Lees roll som Chen Zhen. Vi är alltså på plats i Japanockuperade Shanghai där kineserna gör vad de kan för att slåss mot den brutala japanska övermakten. Chen Zhen får tag på en Green Hornetliknande mask och börjar spöa skiten ur japaner till höger och vänster samtidigt som han på dagtid är känd som en välbärgad nattklubbsägare. Det är mycket hyllning till Lee i den här förutom de två uppenbara grejerna med karaktären och Green Hornetkläderna. Yen slåss i mångt och mycket som Lee, framförallt i slutscenen är det väldigt tydligt att Yen anammat och kopierat Lees rörelsemönster. Imponerande. Fightscenerna är överlag adrenalinpumpande och bra, dock är stora delar av filmen lite väl sega och den kunde gott ha klippts ner med en 20-25 minuter.
/Surskägget

Flashpoint
@@@
Yen är en tuff och hård snut som jagar en tuff och hård skurk. På vägen måste givetvis en bunt andra skurkar få känna på en hård näve och spark från Yen innan det är dags för en over-the-top-slutfight som bjussar friskt. Här och där är storyn lite svajig och därför når vi inte upp på ett högre betyg. För fighterna i sig är helt klart värda en fyra i betyg. Klassisk modern karateaction vi gärna ser mer av.
/Surskägget

Kung Fu Killer
@@@@
En av Yens bästa? Ja, det är nog inte helt otippat. Storyn kretsar kring en seriemördare som dödar kung-fumästare i enlighet med deras kung-fuspecialitet. Mördaren är därmed expert på samtliga kung-fuvarianter, något som ytterst få är. Tack och lov är Yens karaktär en av de få. Nackdelen är att han sitter i finkan. Tack och lov kan snuten få ut honom så att Yen får en chans att sätta stopp för denna kung-fumördare. Sen jäklar blir det åka av. Fighterna är många och tuffa. Tempot högt och storyn rätt ball. Gillar idén med en kung-fumördare (som givetvis har lite anknytning till Yens karaktär). Slutfighten är bland det ballaste du kan se i karateväg och både Yen och hans motspelare Baoqiang Wang ger allt. Mer sånt.
/Surskägget

Special ID
@@
Yen är undercoversnut i Hongkong och hans spår leder honom till det kinesiska fastlandet där han får en ny partner i form av Tian Jing. Yens hårdkokta karaktär tycker dock att en kvinnlig partner är allt annat än optimalt och vi får en klassisk buddy movie med omaka par där de gör livet surt för varandra först för att sedan bli bästisar. På ytan påminner det här en hel del om Flashpoint men det verkar som att man inte riktigt hade samma budget eller lika bra idéer. Fighterna är lite tråkigare, storyn lite mer rörig och så slänger man in den berömda kinesiska humorn som inte funkar alls. Okej rulle som borde varit bättre.
/Surskägget

Iron Monkey
@@@@
Allt som Crouching Tiger, Hidden Dragon så desperat ville vara men totalt och brutalt misslyckades med. Att CTHD hade ett ofattbart segertåg över hela världen samtidigt som knappt nån i den stora massan känner till den här är ett hån mot rättvisa överallt. Vi får följa två hjältar som slåss mot en korrupt och inkompetent borgmästare. Och som de slåss! Det flygs, hoppas, sparkas, svärdsfäktas och stavslåss med hög energi och en frenesi som är svåröverträffad. Slutfighten på pålarna är otrolig! På fem minuter i den här bjussas det på mer fight än i hela CTHD. Och dessutom slipper man 90 minuters boring boring mitt i filmen som CTHD så gärna bjussar på. Iron Monkey ska helt enkelt ses och det med det snaraste.
/Surskägget

Iron Monkey 2
@
Lika bra som ettan är, lika dålig är uppföljaren. Först och främst är det ingen riktig uppföljare. Filmen utspelar sig inte ens i samma sekel som första och karaktärerna är därmed helt annorlunda. Dessutom är Yen knappt med. Allting är bara taffligt och trist. Fightscenerna uppspeedade och konstiga. Det här går inte att titta på. Skräp!
/Surskägget

Iceman
@
Det här är en otroligt fånig "komedi" är Yen är en nedfrusen krigare från Mingdynastin som återuppväcks i modern tid. Samtidigt återuppväcks även ett par av hans ärkefiender. Här har vi prov på den mycket märkliga kinesiska humorn som ingen här i väst överhuvudtaget kan förstå men som förmodligen har den kinesiska publiken skrattandes så de kiknar och rullar i mittgångarna på biograferna. Sista kvarten eller så bjussas det äntligen på en fet och tuff fight men vid det laget har man gett upp för längesen.
/Surskägget

Dragon
@@@
En liten by i Kina under 1900-talets början. Yen spelar en enkel man i en enkel by med ett enkelt liv. Till den dag två rånare dyker upp och han hamnar i slagsmål med dem. Bägge rånare dör och en polis börjar nysta i det hela. Är Yen verkligen en så enkel man som han påstår? Och var rånarnas död verkligen bara en olycka när Yen försvarade sig? Så inleds en annorlunda deckare där trådarna sakta nystas upp samtidigt som vi hela tiden pendlar mellan att tro att Yen är den han utger sig för att vara och att tro att han är en farlig karatemästare. Fightsekvenserna är relativt få, de som finns är snyggt koreograferade och ger valuta för pengarna. Framförallt är det här dock en deckargåta i annorlunda miljö som visserligen är ganska enkel att lista ut men som ändå bjussar på trevlig underhållning.
/Surskägget

Inga kommentarer: