lördag 19 december 2015

Julkalendern 19 dec - Ip Man

Ip Man eller Yip Man eller t o m Yip Kai-man som han tydligen hette/kallades för levde i både Kina och Hongkong under större delen av 1900-talet fram till sin död 1972. Han blev känd av två anledningar. Han var en av de bästa mästarna inom kung-fugrenen Wing Chun, och en av hans elever råkade vara Bruce Lee. En sådan man måste man givetvis göra film på, och inte bara en film.

Ip Man
@@@
Fans av Donnie Yen saknade nog recensionen på denna och uppföljaren i lucka nummer 10 som koncentrerade sig på Yenfilmer. Nu är allt på bordet. Ip Man och Ip Man 2 sparades till denna lucka istället. Av de fem Ip Manfilmerna är denna kanske den som har minst med den verklige Ip Mans liv att göra. Yen gör sin grej (vilket innebär att karatesparka skiten ur så många skurkar som möjligt) (ja, jag kallar det fortfarande karatesparka och karatefilm trots att det är kung-fu de pysslar med, allt enligt vår inledande text om varför vi kallar alla kampsportsfilmer för karatefilmer) och filmen sparar inte på anledningar att låta Yen göra sin grej. Till syvende och sist är det lite för rörigt på sina ställen och lite väl mycket transportsträckor mellan fighterna för att tillåta ett högre betyg. Dock absolut sevärd.
/Surskägget

Ip Man 2
@@@@
Här går det undan! Yen är tillbaka och denna film följer Ip Mans liv i Hongkong och håller sig väl någorlunda närmare den sanna historien än ettan gjorde. Fortfarande är det så att Yen använder en hel del linor och annat när han kör sina fightscener och det är klart att den riktige Ip Man aldrig kunde hoppflyga på samma sätt i verkliga livet meeeeeen här handlar det ju om att skapa en cool karatefilm också, inte en tvättäkta biopic. Fighterna är bättre, ballare, tuffare och flera och det är precis som det ska vara i en bra uppföljare. Mer av allt. Och trailern för Ip Man 3 lovar verkligen mer av allt och har dessutom en fight mellan Yen och Mike Tyson!!! Hahahaha! Ser mycket fram emot den.
/Surskägget

The Grandmaster
@@@
Den kanske allvarligaste av alla Ip Manfilmatiseringarna. Här är det stort fokus på Ip Mans känslo- och kärleksliv och även om filmen öppnar och slutar med stora fightscener (som dessutom är jävligt snygga) är det till stor del mestadels ett romantiskt drama vi får ta del av. Det är förstås både positivt och negativt med det. Positivt ur synvinkeln att vi här förmodligen får lära oss som mest om Ip Mans riktiga liv, negativt i aspekten att vi vill ha karatefighter hela, hela tiden. För skickligt gjord och för snygg men också lite för tråkig på sina ställen. Fighterna är dock mumma för själen.
/Surskägget

The Legend is Born: Ip Man
@@@
Den kanske flamsigaste av filmerna sett till att man här fattat vinken och bara försöker styra handlingen från en karatefight till en annan. I grund och botten en karaterulle om en kille och en tjej som blir kära och där killen råkar vara grym på att slåss vilket han får göra mycket och ofta. Ip Mans riktiga liv är väl knappt med alls här, men det hindrar inte filmskaparna från att göra en rätt ball och rakt på karatefilm.
/Surskägget

Ip Man: The Final Fight
@@@@
Ännu en film som främst utspelar sig under Ip Mans år i Hongkong. Jäkligt snygg i färgpaletten och stämningen är toppen. Stundtals känns det som att vi faktiskt är på plats i 50- och 60-talets Hongkong. Här har man lyckats hitta en bra blandning av fakta och fiktion och varvar scener ur Ip Mans riktiga liv med lagom mängder karatefight utan att det blir för mycket eller för lite av det ena eller andra. Kanske den film jag gillar mest av dessa fem faktiskt även om Ip Man 2 bjussar på mer fightscener.
/Surskägget

Inga kommentarer: