onsdag 23 december 2015

Julkalendern 23 dec - Jackie Chan

Alla vet väl vem Jackie Chan är vid det här laget? På det glada 80-talet när staten censurerade allt som var bra och tufft fick man i bästa fall se skakiga piratkopior och i sämsta fall hårt nerklippta versioner av Chans filmer. Idag rullar hans filmer på teve på bästa sändningstid mest hela tiden och anses vara familjeunderhållning. Chan har varit med i för mycket film så nedan är verkligen bara ett pyttelitet urval.

Supercop
@@@
Det tramsiga och flamsiga varvas med så balla actionsekvenser så man ibland undrar om man verkligen ser samma film. Chan har ju en förkärlek för att blanda in en massa humor mitt i all karatefighting, vilket skulle kunnat vara okej om det inte var den för mig helt oförklarliga superdåliga kinesiska farshumorn som inte kan göra nån glad. Tydligen går det ju som vi konstaterat hem i stugorna i Kina så Chan envisas gång på gång. Oavsett bjussar Chan givetvis på en massa fighting och en massa galna stunts och slutscenen ovanpå ett tågtak är förstås ballt. Och i eftertexterna får vi se hur åt helvete allt gick när Chan blir PÅKÖRD AV EN HELIKOPTER!!! Jebus. Om jag inte har helt fel är det här del tre i Police Storyserien som man dock döpte om till Supercop i väst av nån anledning.
/Surskägget

Police Story: Lockdown
@@@@
Den sjätte delen i Police Storyserien. Släpptes 2013 och är betydligt mörkare och mer realistisk och allvarlig än de tidigare filmerna. Jag skulle vilja jämföra den med Die Hard i det att Chan är snut som är fast i en byggnad som hålls stängd av en bunt skurkar med ett gäng oskyldiga som gisslan medan polisen utanför försöker komma på ett bra sätt att ta sig utan att skurkarna dödar gisslan. Trots den mörkare tonen bjussas det fortfarande på en hel del karatefighting förstås och den stora skillnaden är att man slipper farsen och den knäppa humorn vilket helt klart är ett stort lyft (även om de tidigare Police Storyfilmerna har större mer avancerade stunts). Just när man trodde att Chan inte kan bjussa på en riktigt bra film efter all Rush Hourskit så släpper han det här. Applåder!
/Surskägget

Armour of God
@@
När man såg den här som liten knodd tyckte man att det var det ballaste som hänt på film nånsin ungefär. Tyvärr har den ju tappat rejält med åren. Rätt långdragen på sina ställen och det känns som att många av de stora stuntsen uteblir. Visst får vi en lång och schysst fightscen på slutet men då har vi bombarderats av fånig farshumor för länge.
/Surskägget
PS. Uppföljaren Armour of God 2: Operation Condor minns jag som en klockren @@@@ med massa bus och ball action. Jag har dock inte hunnit se om den så jag reserverar mig mot betyget och nöjer med att konstatera att den förmodligen är sevärd när andan faller på.

Project A
@@@@
Jackie Chan som busig sjöman som måste slåss mot pirater? Javisst! Här sparas det inte på krutet och Chan slåss nästan i princip hela filmen rakt igenom. Det är fullt ös medvetslös som är parollen och Chan får visa prov på alla sina kunskaper. Det här är också filmen där han gör ett stunt där han ramlar från ett fönster på tredje våningen, faller genom två markiser för att slutligen slå i marken. Första gången bröt han nacken. När han läkt gör han om det och bryter ryggen. Och ja, bägge tagningar är med i filmen. Aaaah. Bara i Hongkong.
/Surskägget

The Legend of Drunken Master
@@@
På ett sätt ganska tramsig och på ett annat sätt en av de mer hårdföra filmerna med Chan. Tramsig i det att Chan spelar yngling som försöker impa på pappa men mest gör bort sig hela tiden, hårdför i det att fightscenerna är riktigt våldsamma för att vara Chan. Och som vanligt gör han de mest knäppa stuntsen som att rulla runt på glödhet kol på riktigt och bränna sig halvt till döds istället för att bara fejka lite låtsasglöd. Hehehe. Chan alltså. Som titeln antyder slåss han mycket i filmen med en stil som går ut på att man låtsas vara full. Som en vanlig tisdag för Vrångmannen med andra ord.
/Surskägget

Rumble in the Bronx
@@@
Dags att förföra och fånga den amerikanska publiken på allvar. Därmed ser man till att Chans karaktär hamnar i New York. Vips är han inblandad i en kamp på liv och död mellan de snälla medborgarna i kvarteret på ena sidan och det onda gänget på den andra sidan. Chan visar var karateskåpet ska stå och spöar givetvis skiten ur skurkgänget på sedvanligt Chanmanér. Helt okej rulle som kändes betydligt ballare när den kom än den gör idag. Dock fortfarande mer än sevärd.
/Surskägget

Rush Hour
@@
Njae...
/Surskägget

Rush Hour 2
@
Nej.
/Surskägget

Rush Hour 3
@
Nej nej. Gud nej. Nejnejnej.
/Surskägget

Shanghai Noon
@@@
Owen Wilson och Jackie Chan i en westernkomedi? Ja, allt är ju möjligt på film hehehe. Det udda paret har givetvis kanonfin kemi annars hade det inte blivit mycket till film. Deras karaktärer är lika givetvis på var sin sida lagen men tvingas jobba ihop för att "lösa fallet". Wilson får briljera med sin sneda näsa och charm, och Chan får visa upp lite lagom mycket karate för att balansera att hans engelska suger. Dock har jag alltid tyckt att det där för lite karate och för mycket westernkomedi för att det ska åka upp till högre betyg.
/Surskägget

Shanghai Knights
@@
Självklart får en supersuccé en uppföljare. Vi får samma sak som i förra filmen men i London istället för det amerikanska västernlandskapet. Den är väl okej. I guess.
/Surskägget

Och så lite Chanfilmer som vi redan recenserat tidigare:
The Spy Next Door
The Accidental Spy
Police Story
The Forbidden Kingdom
Karate Kid (2010)
Jorden Runt på 80 Dagar

Inga kommentarer: