torsdag 17 december 2015

Julkalendern 17 dec - Jean-Claude van Damme


Jean-Claude van Damme, eller JCvD, har lyckats göra karriär på två saker. 1. Hans klassiska hoppspark. 2. Hans vana att gå ner i split i tid och otid. Ju äldre han blir desto mindre gör han dessa två klassiker och frågan är då är det värt att fortfarande kolla hans nyare material? Vi har recenserat lite ströfilmer med JCvD genom åren, framförallt hans klassiska 80-tal, men också missat och struntat i en hel del annat. I en karatekalender är det väl rätt givet att denne man intar en lucka och då passar vi på att blanda lite nytt och gammalt med betoning (men inte uteslutande) på hans 2000-tal.

Black Eagle
@
Jean-Claude i sina unga dagar och tidigt i karriären. Här få han återigen spela rysk skurk (som i No Retreat, No Surrender) som får möta superninjan själv - Sho Kosugi. Storyn är lite James Bondsk sådär och kretsar kring att en u-båt sjunkit och nu jagar USA och Sovjet efter hemlig info som gick till havets botten tillsammans med u-båten. Mitt i detta väljer Kosugi att slänga in sina riktiga ungar i handlingen, förmodligen för att de då fick familjesemester ihop och förvandlar hela filmen till en enda stor barnfilmssmörja. De ytterst få fightscener vi får se är sjukt lama även om JCvD kör sina splittar och hoppsparkar. Bäst i hela filmen är att JCvD har slipsen instucken innanför byxorna! Det ser man inte varje dag.
/Surskägget

Sudden Death
@@@
Hahahaha här är det den riktigt fina tiden. JCvD är brandman som på sin lediga dag tar med sig grabben för att se en hockeymatch. Det går förstås inte som planerat och helt plötsligt måste JCvD ta sig an en bunt terrorister som planerar att bomba hela arenan. Tänk Die Hard fast i en hockeyarena. Självklart lyckas han på få sig målvaktsskydden och få t o m stå i mål en kortare stund innan det är dags att jaga skurkar igen. Hahaha det är så knäppt. Powers Boothe dyker upp som klockren chefsskurk och får en värdig skurkdöd.
/Surskägget

Death Warrant
@@@
Vad gör man när man misstänker att det sker en massa mord på ett fängelse? Man skickar in en tuff snut undercover förstås. JCvD är snuten som ska undersöka huruvida fängelseledningen eller någon annan mördar fångarna på löpande band eller om det verkligen är olyckor. På utsidan får han hjälp av Cynthia "jag-var-med-i-Youngblood-också" Gibb som i princip är den ende som vet att JCvD egentligen är snut. Snart nog har JCvD alla i fängelset efter sig och det blir riktigt svettigt ett tag tills han kan karatesparka sig ut i frihet. Slutet gott, allting gott. Manusförfattaren som debuterade här heter David S. Goyer och har på senare tid skrivit bl a senaste Batmantrilogin, Man of Steel och Batman vs Superman: Dawn of Justice vilket kanske lyfter detta manus ett snäpp högre än standard. Knappt.
/Surskägget

In Hell
@@@+
En av JCvD's bättre filmer på senare år. Här är han en vanlig hygglig snubbe som blir dömd till finkan i Ryssland efter att ha dödat en skurk som dödat JCvD's fru. Väl inne i finkan blir det snart klart att fångvaktarna förväntar sig att skurkarna ska slåss mot varandra i en sorts MMA-fighter där det inte är några som helst problem att köra till döden. Snart nog är JCvD inblandad och plöjer sig igenom sina medfångar på löpande band. En ovanligt smart rulle för genren och JCvD får chans att visa lite skådisinsatser och inte bara det gamla vanliga hoppsparkandet. Något han för övrigt undviker i denna rulle till förmån för lite mer MMA-aktig kampsport.
/Surskägget

Assassination Games
@@@
JCvD är en gammal lönnmördare som bara vill leva sitt liv i lugn och ro samtidigt som han då och då tar sig an ett jobb för att dra in stålarna. Vår nye karatebästis Scott Adkins har dragit sig tillbaka och vårdar sin fru som ligger i koma efter en synnerligen rå och brutal misshandel/våldtäkt. Men när Adkins får nys att den som låg bakom misshandeln släpps från finkan och har ett pris på sitt huvud bestämmer han sig för att göra ett tillfälligt undantag från regeln att inte döda mer. Samtidigt får JCvD en beställning på samma skurk. Plötsligt måste de slåss om prissumman...Enkel story som öppnar upp för en del fighting och det gillar vi ju. JCvD är sådär återhållsamt fin som han blivit på senare år och Adkins sparkar förstås röv. Dock borde man nyttjat Adkins mer. Nu får han får lite chans att visa upp sin skicklighet.
/Surskägget

Wake of Death
@@
JCvD är en hårdför nattklubbsägare vars fru jobbar för immigrationsmyndigheten i LA. När det kommer in en illegal båtlast med kineser fattar hon tycke för en skrämd och ensam liten tjej som hon tar med sig hem för att ge henne en gnutta trygghet. Vad hon inte vet är att flickans pappa är kinesisk maffiaskurk som mördat mamman och nu vill döda dottern som är enda vittnet. Plötsligt är JCvD's fru död och nu jävlar i helvete ska han hämnas! Det märks att JCvD börjar bli lite gammal och halvtrött för fightscenerna är få och de som finns är över på ett kick(!). Men helt okej story, okej skådisar och okej action.
/Surskägget

Dragon Eyes
@@
Okej, det här är ingen toppenfilm på nåt sätt. JCvD är med väldigt lite som en sorts Yodafigur åt den egentliga huvudrollen. Storyn i sig är inte heller nåt speciellt och det är många logiska luckor och knäppheter. Men den har Peter "Robocop" Weller i en skurkroll och han har så jäkla roligt med den och kör den precis på gränsen mellan over-the-top och genialiskt så att hela filmen höjs ett snäpp bara av honom. Hjälten i filmen är lite för dålig på karate för att det ska bli ballt och åker dessutom på stryk en hel del. Nej, det här är inte ens för JCvD mest inbitna fans, men Wellers däremot bör ju se den snarast.
/Surskägget

6 Bullets
@@@
JCvD lever på att rädda barn från onda barnporrskidnappare. Men när ett fall går fel och ett par unga tjejer stryker mer pensionerar sig JCvD och blir slaktare istället. Fram tills att en UFC-snubbe är i Moldavien där JCvD råkar bo och dennes dotter blir kidnappad. Utan större anledning än "för att det behövs" tar JCvD på sig nu-jävlar-blir-det-stryk-handskarna igen och ger sig på maffian (som funnits där hela tiden och kidnappat öststatsflickor men det liksom skiter man i, det är när jänkare försvinner som det blir på allvar). Ovanligt lite fightscener tyvärr och lite för lång på sina ställen (samma regissör har även gjort filmen nedan och skulle behöva lära sig att klippa ner filmerna, å andra sidan gjorde han Falcon Rising också och den är ju perfekt så...). Dock en intressant film som funkar som en sorts Taken-light.
/Surskägget

Pound of Flesh
@@@
JCvD vaknar upp på ett hotellrum och saknar en njure. Rätt irriterande i vanliga fall, dubbelt så irriterande i detta fall då njuren skulle doneras till hans brorsdotter. Arg och skadad måste JCvD ut på Manilas gator och skipa rättvisa samtidigt som han hittar sin njure. Aldrig har en nyopererad person sparkat skiten ur så många andra och det är gött att se att JCvD i sin senaste rulle (släpptes 2015) äntligen får köra ett par riktigt bra fightscener efter att ha duckat ett par år och gjort lite halvmessyrer. Filmen är inledningsvis riktigt bra, dock borde den klippts ner till 1.25 ungefär istället för 1.45 som den ligger på nu. Slutet är givet och vi vill komma dit så fort som möjligt och undvika en hel del av transportsträckorna. I övrigt tummen upp.
/Surskägget

Några JCvD-filmer som vi redan ressat:
Double Impact
Street Fighter
Universal Soldier
Hard Target
Cyborg, No Retreat No Surrender, Bloodsport och andra 80-talsactionfilmer

Inga kommentarer: