måndag 7 januari 2008

The Actors: Ben Affleck (en diskussion)

Eftersom att Vrångmannen utmanar mig att nämna tre filmer där Ben Affleck är bra (som att det skulle vara svårt) kommer tre rullar här.

1. Dazed & Confused. Ben är perfekt som adrenalinstinne O'Bannion som får gå om ett år på skolan, men som är beredd att spöa skiten ur alla småttingar trots allt helt enkelt för att han inte är smartare än så.

2. Good Will Hunting. Inte nog med att han fick en Oscar för bästa manus. Han är grym i filmen också som Matt Damons sidekick och livslånge vän.

3. Changing Lanes. En underskattad rulle där Affleck är perfekt som yuppie i krig med Samuel L. Jacksons utbrände fattigjon.

Det var tre. Jag skulle kunna dra tre till lätt (Dogma, Forces of Nature och Surviving Christmas t ex) men det spelar ingen roll. Alla ni Affleck haters kan dra en gammal filt över er. Tiden kommer ge mig rätt.

/Surskägget

----------------------------------------------------------------

Oj där fick du visst gnugga geniknölarna ditt gamla skägg. Ok jag kan hålla med om Dazed & Confused, en ung Affleck som visar sig på styva linan och i Changing Lanes är han väl ok (men överglänst av Samuel L Jackson som vanligt). När det gäller Good Will Hunting så är han inget vidare, ja ja han fick oscar för bästa manus men vad sa jag tidigare om hans regidebut då? Lysande! Han ska hålla sig bakom kameran har JAG SAGT! Han är säkert en schysst kille (även med spritproblem men vem har inte det) men tiden kommer att visa att det är bakom kameran på manus och regi han kommer bli stor. Han verkar ha koll på det och det är inget fel med det. Någon skådis att räkna med har han aldrig varit och kommer nog aldrig att bli. Inget fel med det heller bara han fattar det någongång.

Hans sämsta då:

Armageddon - Gillar ju dom där rullarna med katastrof och mycket Bruckheimer-bang-for-buck men Affleck är bara ett pretty face, faktiskt rent bedrövlig i denna.

Pearl Harbor - Jag förstår varför han valt stora filmer med mycket pang och effekter, det drar uppmärksamheten från att han är ett torrt sömnpiller med glansig blick. Filmen var inget vidare heller. Den var fan skitdålig!

Reindeer Games - En rulle som faktiskt blir sämre av att Affleck är med. Alla gör sitt jobb och den funkar som thriller men betyget dras ner avsevärt av torrbollen. Vem som helst i A & B-listan skulle gjort den rollen bättre.

Daredevil - Du skägget som är ett så stort Marvelfan måste fan hålla med denna gång. Affleck bort bort bort.

Gigli - Jag skrattar inte. Fnissar inte ens. Bedrövlig film, bedrövlig Affleck.

Paycheck - Inte ens John Woo kan få Affleck att se ut som en actionhjälte. Plågsamt. Han har en del att lära av Matt damon (läs: trilogin om Bourne där Damon är grym som Jason Bourne, vår tids James Bond).

Men visst, han har gjort ett par habila roller. Mer än så kan jag inte bjussa på. Gillar inte karln helt enkelt. Tiden kommer inte ge dig rätt din gamla surpung, i allafall inte så länge Affleck står framför linsen.

/Vrångmannen

----------------------------------------------------------------

Jag behövde inte gnugga nånting. Ben har allt för att vara en perfekt Hollywood leading star. Utseende, karisma, humor, självdistans, talang och lägger dessutom ner en del tid på att hjälpa fram andra okända förmågor. En all around good guy helt enkelt. Alla tjejer vill ligga med honom, och alla killar vill vara hans kompis.

Armageddon är en självklar @@@@. Det var fan bland det sista bra Michael Bay gjorde i action väg. Ben är självklar i rollen som hjälte och perfekt i balans med åldrige Bruce.

Pearl Harbor - @@@, visst lite lång och lite rörig, men usel? Nej nej. Ben är som vanligt toppen.

Reindeer Games - @@@, ALLA filmer med en naken Charlize Theron hamnar automatiskt på en trea, men filmen i sig är helt okej. Om det är nån som kör på som vanligt utan att bry sig annat än om sin lönecheck så är det Gary Sinise i den här. Ben levererar däremot.

Daredevil - @@@, ingen Spider-Man, men jag skyller allt på regissören/manusförfattaren som villar bort den mörka, svarta inledningen och spinner iväg i ljusare trakter. Elektra är så söt så man kan dö för henne, Bullseye är galen och irländsk och Ben är gjuten.

Gigli - @@@, ännu en underskattad rulle. Glöm för en gångs skull att det var "Bennifer" som gjorde huvudrollerna. Det är en helt okej rulle som blivit sågad för helt andra saker.

Paycheck - @, okej här håller jag med om att filmen stinker. Men snälla, John Woo? När gjorde han en bra film i Hollywood? En! Nä precis. Han lyckades t o m stinka ner annars underbara MI-serien med Tompa Cruise.

/Surskägget

----------------------------------------------------------------

Armageddon @@@+
Full fart med Willis, Affleck (stön), Buscemi och de andra hårdingarna. Snygga effekter, perfekt pace, mycket humor och oneliners, lite smörig men sådär grabbigt så det gör inget och massa ball det-går-åt-helvete-med-vår-planet action. Mycket bättre än den djupare och mer filosofiska Deep Impact @@. Ska jorden gå under vill jag att det ska se ut så här. Raketer, bomber, oljeborrare och rock n roll. Gott så.

Pearl Harbor @@
Ett sömnpiller av rang. Den är snygg och välgjord på alla sätt meeeeen Zzzzzzzzzzz..

Reindeer Games @@@
Underskattad thriller. Schyssta vändningar och fartfullt. Det enda som förstör är Affleck.

Daredevil @@
What could have been...Jennifer Garner som Elektra bjuder så man har nåt till kvälls annars är det inget vidare någonstans. Alla försöker så gott det går men filmen känns som ett hastverk och det har lagts ner noll på detalj och story. For shame, for shame..

Gigli @
Nej. Stockholmsfilmskola hade fixat det bättre.

Paycheck @
Bedrövligt men visst har John Woo gjort EN riktigt bra film i Hollywood =
Face Off @@@@

/Vrångmannen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med Surskägget när det gäller Ben Affleck! Folk (inkl. vrångmannen...) verkar inte förstå hans storhet! Armageddon rulez och han är briljant i Kevin smith-rullarna och oftast annars också. Han verkar dessutom vara en skön snubbe.

Anonym sa...

Äntligen! In yer face Vrångmannen!!! In yer face!
Stargirl - jag älskar dig.

Anonym sa...

Tiden kommer att ge mig rätt...MIG!