fredag 11 januari 2008

The Brave One

@@
Det är nåt med Jodie Foster. Hon är ju en riktigt duktig skådis men på sistone har hon valt väldigt knepiga filmer att medverka i. Den här rullen handlar om hur radioprataren Erica (Foster) och hennes pojkvän blir grovt misshandlade av ett gäng hoodlums i en tunnel. Hennes kille dör men Erica överlever med nöd och näppe. Hon skaffar en pistol och ger sig ut på stan. Erica skjuter folk som hon anser förtjänar det samtidigt som hon letar efter de som mördade hennes pojkvän. Snyggt men tråkigt och budskapet är väl sisådär även om jag ibland tycker att idioter som misshandlar andra bör knäppas NU. Detta är en klassisk hämndrulle som känns riktad mest åt kvinnlig publik. Det är egentligen inget fel på rullen men som sagt den är lite tjatig och den tilltalade mig inte helt enkelt. Regissören Neil Jordan är hyfsat stabil men har egentligen bara gjort en rikttigt bra film i min bok, Interview with a vampire @@@@.

Se då hellre Kill Bill @@@@@ för smaskig kitsch och karatevåld eller Death Wish (Charles fucking Bronson!!) @@@@ för 70-talsnostalgi och stenhårt ansikte eller varför inte Death Sentence (se tidigare recension) då den åtminstone är riktigt bra 3/4 in i allafall innan den rasar och det är ju alltid något.

/Vrångmannen

@@
Cirkeln känns lite sluten nu för Jodie Foster. Från att ha slagit igenom i Taxi Driver som liten tös ska hon nu plötsligt vara Travis Bickle. Ja, riktigt så är det ju inte, men det är svårt att inte ha Taxi Driver i skallen när man ser den här, mest för att Taxi Driver är ungefär en miljard gånger bättre. Håller med Vrångmannen i mångt och mycket. Visst, Foster är en duktig skådis och visst Neil Jordan är en helt okej regissör, men filmen i sig säger inte så mycket. Det som håller filmen flytande är dels Foster (men hon börjar gå lite på rutin hon också nuförtiden) dels Terrence Howard som lyckas med konststycket att ge sina karaktärer ett djupt och en personlighet som är utöver det som stod i manus. Förhoppningsvis kan han kliva upp från birollskille/huvudrollskille i mindre filmer till att vara huvudrollskillen i de stora filmerna. Det tycker jag han förtjänar.

/Surskägget

Inga kommentarer: