fredag 11 januari 2008

The Matrixtrilogin


Jag har fem minuter över innan jag måste rusa (hahaha jag hann inte så jag sparade efter Matrix2 och skrev klart en helt annan dag), så jag tänkte ägna dem åt att svara på anonyms kommentar till inlägget där vi (dvs jag och Vrångmannen) recenserade några av anonyms favvisar. Dock är vi lite besvikna anonym. Sa vi inte att du ska skaffa ett annat nick, typ GODofWaR eller nåt åt det hållet. Hursom. Anonym undrar vad vi tycker om Matrixtrilogin. Här är mina 50 cent.

The Matrix - @@@@@

När jag kom ut från biografen visste jag att jag hade sett en ny actiongeneration födas. För det har alltid varit en actionrulle som satt standard för hur action ska se ut x antal år framåt. På 70-talet var det Dirty Harry. 80 hade Snuten i Hollywood. 90 hade T2 och 00-talet har The Matrix (än har jag inte sett filmen som kommer sätta standard för 10-talet, men den lär komma). Här snackar vi action med hjärna. Handlingen är grym, de visuella effekterna är grymma, alla smådetaljer är grymma, skurken är grym och till och med träansiktet Keanu funkar topp-topp i rollen som Neo. Given klassiker.

The Matrix Reloaded - @@@@

Många tyckte att tvåan var rena bottennappet jämfört med ettan. Jag håller med att jag fram till dansscenen i grottan höll med första gången jag såg den. Men shit. Sen ökar tempot rejält och vi har några riktigt grymma actionsekvenser (slagsmålet med 4000 Mr Smiths och biljakten på motorvägen står ut mest) och handlingen får fart igen. När jag sen sett om den tycker jag att den är skön redan från start. En mycket bra uppföljare som kan kännas lite hackig på grund av att slutet är som det är. Men så kan det gå när det som egentligen är en enda lååååång film hackas upp i två delar för att få till trilogin.

The Matrix Revolutions - @@@@

Ett riktigt bra avslut på trilogin måste jag säga. Man knyter ihop det hela snyggt utan att bli rosafluffiga och gråtmilda som många andra filmer tenderar att bli. Att döda sina huvudrollsinnehavare är inte det vanligaste i Hollywood, speciellt inte när man investerat en hel trilogi i dem, men det är det som skiljer Matrix från andra filmer. Självklart lika snygg som båda sina föregångare och actionsekvenserna är det sannerligen inget fel på. Tummen upp hela vägen med andra ord.


/Surskägget

...........................................................................................


The Matrix - @@@@@

Grym klassiker. Har allt. Håller med föregående talare (som talar ur skägget!)
Nog sagt.

The Matrix Reloaded - @@@+

Inte alls så dålig som många hävdar men t.ex slagsmålet med 4000 Mr Smiths ser ut som ett Playstation 2 spel (även om idén rockar). Hur som helst en absolut hygglig rylle som tyvärr inte kommer i närheten av den geniala föregångaren.

The Matrix Revolutions - @@@

Helt ok men det är lite som att kolla på när någon spelar ett ballt tv-spel. Det är alltid skoj men helt hjärndött. Ettan var smart, tvåan var finurlig och trean är data-pang-pang.

Det har visat sig att både tvåan och trean har växt efter en andra sittning och det har nog mycket att göra med de enorma förväntningarna man hade från ettan plus att dataeffekterna imponerade inte lika mycket längre i uppföljarna som dom gjorde i ettan. När en magiker får någon att förvinna på scenen så ropar vi "oooooh" när vi sen sett det 10ggr och någon förklarat för oss hur dom gjorde så är det mer "jaha, snyggt gjort i allafall.."

/Mr Anderson aka Vrångmannen

2 kommentarer:

danielfrilans sa...

Bra med nostalgi men National Treasure för i helvete, recca omgående. Jag vill veta vad ni vrångmän tycker. mvh d

Anonym sa...

National Treasure är alltid en tvåa och uppföljaren har jag inte sett men det är en tvåa i allafall.