torsdag 10 januari 2008

Som svar på Anonyms topp-5

Amelie Från Montmartre - @@@@
Det var extremt länge sen jag såg den (nån pressvisning nån månad innan premiären vill jag minnas) så jag minns inte så mycket mer än känslan av att jag tyckte att den var väldigt bra. Självklart är känslan allt som betyder nåt så en fyra blir det. Nåt med trädgårdstomtar var det också, men det är fan allt jag minns.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - @@@@@
En av de vackraste kärleksfilmer som gjorts. Glöm romantiskt dravel som Sömnlös i Seattle, Borta Med Vinden eller Encino Man. Det här är the shit! Carrey har nog aldrig varit bättre (jo, i Dum & Dummare) och Kate Winslet, shit Kate, gift dä mä me nu!

Gudfadern 1 - @@@@@
En av filmhistoriens kanske bästa filmer. Nuff said.

Gudfadern 2 - @@@
Aha! Nu blev det intressant. ALLA säger att tvåan är bättre än ettan. JAG säger att alla är dumma i huvet för tvåan är bara längre och segare och inte alls lika bra (hela jävla Kubabiten kunde fan ha hamnat på klippgolvet). Jag vet att minst 8 av 10 filmnördar satte i halsen precis. Good riddance!

Fanny & Alexander - jag jobbar inte så.

Sen nämner Anonym Star Warsserien. "The Empire strikes back är den bästa men alla är bra" skriver Anonym. Nästan i alla fall. Låt oss ta snabbetygen. 1 - @@@@, 2 - @@, 3 - @@@@, 4 - @@@@@, 5 - @@@@@, 6 @@@@. Så ja, nästan alla är bra. Det är tvåan som havererar totalt med ett alldeles för långt och segt kärleksgegg. Visst, sista halvtimmens überaction är att döda för, men det räddar inte filmen. Icke! Och ja. Empire är bäst.

Så dålig filmsmak har vi inte Anonym, men det här var lite för givna filmer å andra sidan. Fast jag vet att Vrångmannen bara sitter och myser nu och väntar på att få såga Star Wars vid fotknölarna (å andra sidan är han lite speciell, eller som vi säger här på byn: idiotjävel!!!).

/Surskägget
----------------------------------------------------------------

Jag fattade ingenting förrän jag läste kommentarerna i ett föregående inlägg. Först och främst vill jag säga att det är lite fegt att vara anonym men å andra sidan så har du i allafall interagerat med oss på filmbloggen och det ska du saluteras för. När jag läser Fanny & Alexander så får jag en tanke att jag vet vem du är men vill du vara anonym så får du vara det naturligtvis. Å andra sidan finns det väldigt coola "nicks" man kan välja istället t.ex Powermad, Da Real sHiT eller GODofWaR etc. Nu till betygen då:

Amelie Från Montmartre @@@@+
Såg den på bio när den kom och har sett om den en par ggr. Till skillnad från alzheimerskägget så minns jag mycket väl detta lilla mästerverk från första titten. In a nutshell: Amelie är en liten nyfiken söt tös i Paris som älskar att hjälpa andra männsikor och mår bra av att se att dom mår bra. Sen blir hon kär i en weirdo på kuppen. Fantastisk film som är både vacker, fartfylld, knäpp, rolig och full av påhittighet. En mycket varm upplevelse på alla sätt. Ljuvligt!

Eternal Sunshine of the Spotless Mind @@@@@
Mästerverk och kanske en av de viktigaste filmerna i mitt liv då såväl som nu. Vem vill inte sudda ut all smärta ibland och starta om från scratch? Jim Carrey är fantastisk, musiken likaså, HELL allt med filmen är fantastiskt. Men den gör ont att se ibland och då finns det whiskey.

Gudfadern @@@@
Står sig självklart som en av de stora klassikerna men har med åren tappat lite i tyngd. Den känns faktiskt ganska lättsam och kort (!). Lysande Brando, lysande Pacino, miljöerna, fotot är flawless (Gordon Willis är gud). Dom visste hur man skulle göra dom förr.

Gudfadern 2 @@@@@
Nu ramlade skägget nerför trappen (hoppas laptopen klara sig grabben). Självklart är jag på den sidan som anser att tvåan är en aning bättre även om ettan är grym. Här får du mer av allt. Kött och blod, en riktig SAGA som berättar Michaels (Pacino) fortsatta "framgång" som gudfader i familjen Corleone OCH du får se historien om Vito Corleones (strålande De Niro i denna) uppväxt på Sicilien såväl som hans flykt till USA där han blir en man. Det slängs med ordet mästerverk rätt ofta men här fastnar det bra.

Fanny & Alexander @@@@
Jag jobbar så. Fantastisk film även om det inte är Bergmans bästa på långa vägar. Pernilla Wahlgren som kräkandes spöke borde ge ett plus men jag landar på en trygg fyra (OBS! Jag talar om bioversionen och inte den ohyggligt längre tv-versionen som säkert är bättre).

Så kommer vi till Star Wars. Det är roligt att retas med Surskägget för han håller sin Star Wars så högt. Nörd. Jag gillar ju dom och speciellt de gamla godingarna innan dataeffekternas era:

Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace @@
Den är knappt ok. Jar-Jar är en bedrövlig karaktär och den känns på tok för barnslig men det är ju ett rymdäventyr och sånt ska inte stora pojkar kolla på. Eller? Många bra scener men som helhet är den sådär.

Star Wars: Episode 2 - Attack of the clones @@@@
Jag fattar inte vad det tjafsas om?! Den här delen i sagan är ju fantastisk, inte boring nånstans. For shame skägget, for shame!

Star Wars: Episode 3 - Revenge of the Sith @@@
Då tycker jag att den här är lite sämre. Ok den är mörkare bla bla bla men den är mycket ojämnare och har inte samma hjärta som tvåan.

Star Wars: Episode 4 - A new hope @@@@+
Originalet. Klassikern. Fantastiskt äventyr och att den har 30 år på nacken och fortfarande imponerar är bara värt ett betyg, det näst högsta med ett plus for good measure.

Star Wars: Episode 5 - Empire strikes back @@@@@
T.o.m bättre än föregångaren för det är liksom lite mer av allt och vi älskar ju alla filmer där vi får se hur hjälten lär sig alla sina krafter (ok han gör det i förra också men här till perfektion). Klar femma.

Star Wars: Episod 6 - Return of the jedi @@@@
Som äventyr anbelangat så är den klockren men det når inte hela vägen fram till fullt betyg. Vet inte riktigt varför. Kanske Ewokerna. Kanske att man sett de två andra och fått lite för mycket av marsipanen. Det känns bara som en fyra och det är inte fy skam på något vis.

Sådär då anonym. Vi gillar också dom här rullarna, ja eller de flesta i allafall *harkel*. Du får gärna komma med fler rullar att recensera, tips, idéer eller bara öppna upp debatt om något som är dig kärt i och omkring temat film. Men då ska du fan i mig heta GODofWaR nästa gång. Åtminstone!

/Vrångmannen

-----------------------------------------------------------------

En gång för alla. Gudfadern 2 är INTE bättre än ettan. INTE!!! Nej det är inte mer kött och blod. Det är mer träsmak i röven för den är två timmar för lång! Snart säger du väl att Gudfadern 3 var bra också...

/Surskägget

----------------------------------------------------------------

Gudfadern 3 @@@
Som gangsterfilm beträffat så är Gudfadern 3 riktigt gedigen och underhållande. Visst den håller inte alls samma klass som föregångarna men det var heller inte väntat. En av filmhistoriens mest onödiga uppföljare må hända men som underhållning duger den utmärkt.

/Vrångmannen

-----------------------------------------------------------------

Gudfadern 3 - @@
Den enda anledningen till att den får två i betyg och inte ett är Andy Garcia och framförallt hans lilla scen hemma hos sig själv när han fångar två snubbar som ska döda honom. Den scenen är grym. Resten suger purjo. Jag är dock inte förvånad över Vrångmannens trea eftersom att han tycker att Face/Off är en fyra plus. Tsk tsk...

/Surskägget

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tycker ni om Matrix-trilogin?

Anonym sa...

HUR kan Surskägget säga "jag jobbar inte så" om Fanny och Alexander?! That's it. Det var sista gången jag tog ett skägg på allvar.

Anonym sa...

You said it girl!

Anonym sa...

Ingmar Bergman. En av världens, och lyssna noggrant nu allihopa, en av världens mest ÖVERSKATTADE regissörer nånsin! Jaaaaa ni hörde rätt! Jag skiter i att han plockade hem tre Oscars. Han borde skaffat sig en psykolog och inte stört resten av världen med sina inre demoner gång på gång på gång på gång.

Anonym sa...

Det roliga är att jag tror inte att du sett en endaste Bergmanfilm i ditt liv skägget. Det finns mycket bra att hämta (och mycket junk också hehe).

Anonym sa...

Gycklarnas Afton. Tystnaden. Smultronstället. Och en eller två till. Timmar jag aldrig får tillbaka igen...