torsdag 31 januari 2008

I'm Batman!

Snart är det dags för den senaste installationen i de vid det här laget ganska många filmatiseringarna av vår favoritsuperhjälte. Jag tänkte vi skulle kora den skådis som spelat Batman bäst. Vi har följande nominerade:
Adam West
Michael Keaton
Val Kilmer
George Clooney
Christian Bale

West var först ut på bioduk med Batman (det gjordes nån teveserie redan 1943 men teve schmeve...). Som liten tyckte man den filmen var jättecool, men nu på senare dagar uppskattar man den nog mest för all galen 60-tals kitsch. Under den här perioden hade man totalt glömt att Batman var en mörk och komplex hjälte som hade mardrömmar och demoner som tvingade ut honom på gator och torg om nätterna för att rensa bort drägget (sin tids Travis Bickle på sätt och vis, fast med cape istället för arméjacka). West är därför en rätt pompös Batman som förlitar sig mer på sina detektivkunskaper för att få fatt skurkarna, än att bara jaga dem om nätterna och nita dem stenhårt på käften. Det mesta sker dessutom dagtid. West ska ha cred för att han var först och för att han gjorde Batman oerhört poppis, men seriöst, det här är inte den Batman jag vill se.

Michael Keaton tyckte jag var ett skumt val först. Jag kommer ihåg att jag tänkte: "Vänta lite, ska snubben som var Beetlejuice vara Batman, vilket skämt". Jag fick svälja det skrattet. Keaton visade sig kunna balansera perfekt mellan att vara en lätt disträ Bruce Wayne och en stenhård Batman. Tim Burton sa att en stor anledning till att Keaton fick rollen var för att han såg så elak ut i Batmandräkten. Hans käklinje är brutal med masken på helt enkelt. Keaton gjorde ett ypperligt jobb som Batman. Han var melankolisk samtidigt som han utan att tveka sparkade stjärt och sparkade hårt. Det var som att han hela tiden lyckades pressa tillbaka vansinnet och balansera på gränsen mellan rätt och fel. Bra jobbat.

Val Kilmer är så fel som Bruce Wayne som det bara är möjligt att bli. Stel, överklassig och översittaraktig. Det är långt ifrån playboyen Bruce Wayne som det går att komma. Kilmers stelhet passade ganska bra för Batman dock med ett undantag. Eftersom att han var så stel i filmen får man ingen riktig känsla för Batmans inre svarta mardrömmar. Nja, man kan väl säga såhär: jag gillar Kilmer som skådis, men inte som Batman.

George Clooney. Snacka om felcasting. Jag kan förstå tanken. Här har vi en snubbe som är en up-and-coming-super-star och om vi slänger in honom i detta precis innan han blir megastjärna och får honom att skriva på för tre filmer till så har vi en guldgruva. Mmmm, precis. Förutom att Clooney är allt annat än en bra Batman. Det är inte det att han inte kan spela hård (jag säger bara From Dusk Til Dawn) men han passar helt enkelt inte i masken. Det blir mest fånigt. Som Bruce Wayne däremot är han klockren, rentav bättre än Michael Keaton. Men som Batman? Nej nej och åter nej.

Christian Bale är ju en kille som går in för sina roller. Därför kände jag på mig att hans Batman skulle kunna bli riktigt bra. Däremot var jag lite skeptisk mot att han skulle fixa Bruce Wayne. Tänk så fel man kan ha. Bara Keaton innan har hittat precis rätt mellan de två karaktärerna. Stort plus är att Bale verkligen låter helt annorlunda som Batman än när han är Wayne (visst, Keaton väser också fram mycket av replikerna som Batman, men Bale hittar nåt mer animaliskt i sin strupe). Allt mörker, all smärta, all svärta och alla mardrömmar syns i Bales ögon mest hela filmen igenom. Som Wayne spelar han lite blasé och ointresserad, samtidigt som man hela tiden kan se att han egentligen är Batman i hjärtat även när han inte har masken. Mycket bra jobbat.

Som ni förstår står det mellan Keaton och Bale. Men eftersom att jag fortfarande tycker att Batman Returns är den bästa Batmanfilmatiseringen hittills (fan vad Burton hittade rätt här, Danny DeVito är grym som Penguin, Michelle Pfeiffer en klockren Catwoman och Christopher Walken har aldrig gjort...öh Christopher Walken så jävla bra som i den här). Därför korar jag Keaton till vinnare med en noslängd.

/Surskägget

1 kommentar:

Lukas sa...

Det finns bara en Batman som varit perfekt - Christian Bale. Han har ALLT! Åh, vad jag längtar till i sommar..