fredag 18 januari 2008

Arnie vs Sly eller 80-talets Giganter

Det fanns en hel del coola actionrullar på 80-talet. Utan tvivel är det ett decennium som levererat några av de allra bästa, tuffaste, coolaste och häftigaste actionrullarna nånsin. Och av alla tuffa, coola, häftiga och balla actionhjältar var det ju främst två stycken som stack ut - Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone. Muskelhjältarna hade exakt samma target audience och hann med ungefär lika många filmer (10 för Arnie och 11 för Sly) (okej för att vara helt ärlig är Sly med i en 12:e film också, men det är en biroll, handlar om andra världskriget och räknas inte som en Stallonefilm överhuvudtaget, så den får inte vara med här). De konkurrerade naturligtvis om vem som var tuffast. Men det är först nu vi här på den enda RIKTIGA filmbloggen kan ge er svaret. Vem var 80-talets tuffaste actionhjälte, Arnie eller Sly?

Först ut Arnolds 80-tal:

CONAN BARBAREN


Surskägget @@@@
Uppföljarna Conan Förgöraren och Red Sonja (där Arnold visserligen inte heter Conan men egentligen spelar den karaktärern ändå, det var väl nåt med rättigheter och skit) gjorde att den första Conanfilmens rykte har sjunkit lite i sank. Men den första handlar om nåt helt annat. Vi har manus av Oliver Stone och skådisar som Max von Sydow och James Earl Jones i tunga biroller. Regissören John Milius är kanske mest känd som manusförfattare (Apocalypse Now, Red Dawn och nu senast teveserien Rome) och det märks att han tar sin Conan på allvar. Filmen följer böckerna delvis i handling men framförallt i stämning och känsla. Det här är helt enkelt en riktigt bra film.

Vrångmannen @@@@
En av de filmer som faktiskt blev mycket bättre än vad den egentligen borde ha varit (tänk t.ex Hajen och vad Spielberg gjorde med den) och såna växer inte på träd. Schwarzenegger kan knappt leverera en replik men det passar som handsken eftersom Conan är en stor, tuff och fåordig jävel som låter stålet tala. Charmigt och ballt. Rullen har allt.
CONAN FÖRGÖRAREN

Surskägget: @@
I tvåan sket man i alla konstnärliga ambitioner och öste på med mer action bara. Allting är helt enkelt lite sämre. Kulisserna är skrattretande, istället för James Earl Jones har vi Grace Jones och regissör är Richard Fleischer som precis innan gjorde Amityville 3-D och direkt efter gjorde Red Sonja. Ehrm. Ja ja. Visst, Arnie springer runt och spänner musklerna och svingar sitt stora svärd, men ibland vill man ha lite mer.

Vrångmannen @@
Dito. Med en mycket sämre regissör/manusförfattare som inte alls fattat vad som gjorde den första bra är det här ett lättviktigt spektakel som också fått lägre budget. På extramaterialet av Conan Barbaren dvdn berättar en besviken Oliver Stone om hur han hade tänkt att göra Conan till en tung franchise a'la Bond men av någon dum anledning så valde bolaget att strunta i böckerna och tyngden och göra fisäventyr av hela skiten. Bägge Conanfilmerna gick ok men den här är ändå en flopp i mina ögon, trots det milt underhållande.

THE TERMINATOR

Surskägget @@@@
Här är filmen som satte Arnold på kartan på allvar (och även regissör James "I'm on top of the world ma" Cameron förstås). Visst var Arnold skurken i filmen, men trots det är det ju honom alla minns och citerar. Jag kan tycka att filmen tappat lite med åren, men det är fortfarande en fantastisk film. Arnie blev en superstar och världen höll andan inför en tvåa.

Vrångmannen @@@@
Terminator satte både James Cameron och Schwarzenegger ordentligt på kartan. Over the top action och ett nytt sätt att tänka. Än en gång visade Arnold att med muskler, tuff uppsyn och att hålla käften om man inte har något tufft att säga kommer man långt. Många av effekterna ser rätt bedrövliga ut idag och den usla popmusiken (älskade låtarna när filmen kom) gör den mer än daterad. Den är ändå GREAT.
RED SONJA


Surskägget: @@
Som sagt, Arnie är Conan men heter nåt annat p g a rättigheter eller nåt annat tjafs. Tanken är väl att detta främst ska vara Brigitte Nielsens film (precis som Lena Endre får vara med i film efter film för att hon är gift med Richard Hobert fick Brigitte vara med i ett par rullar när hon var ihop med Stallone) men självklart stjäl Arnie hela rasket. Red Sonja är en annan karaktär från Robert E. Howards (författare till bl a Conan) värld och handlingen är i stort densamma som i Conanfilmerna. Hämnd ska utkrävas och det är med svärd man gör det.

Vrångmannen @@
Svajiga plastsvärd och löjliga effekter även för 1985 (monstret anyone hahaahahahaaa!) som satte spiken i kistan för sin egen genre. Ibland är det faktiskt rätt svårt att skilja dom åt i skallen. Brigitte Nielsen är sexig men så usel samtidigt att man häpnar. Arnold är ok och gör sin grej men det räcker inte. Enda anledningen att rullen får en tvåa är för att jag gav Conan Förgöraren det och inte vill ändra mig. Gillar den här lite mer faktiskt om vi pratar Arnolds lågpunkter. Nog sagt.


COMMANDO

Surskägget @@@@@
Äntligen! ÄNTLIGEN!!!! Den kanske tuffaste actionfilm som gjorts, och den som länge hade rekordet i flest dödade skurkar i en och samma film. Arnies dotter (söta Alyssa Milano i tidig biroll) blir kidnappad och Arnie rusar iväg för att rädda henne. Bakom sig lämnar han ett lååååångt spår av döda skurkar. Favoriten är när han får tag på en rund sågklinga som han använder som kaststjärna och klyver skallen på en snubbe. Dessutom är i princip vartenda replik en tuff oneliner som skulle få t o m Clintan att bli grön av avund. Självklart totalt sönderklippt av censuren med typ en kvart. Tack och lov för flimriga Hong Kongkopior som smugglades in i landet.

Vrångmannen @@@@@
Ibland känns det fel att sätta högsta betyget på film. Det här är egentligen allt annat än ett mästerverk...egentligen...meeeeen för sin genre på åttiotalet så blir det fan inte bättre! Fullt ös hela tiden, fistuffa repliker och en ny charmig Schwarzenegger som visar sina goda sidor samtidigt som han bryter nackar på löpande band och mejar ner alla, jag sa ALLA med sin feta arsenal. Rullen har fan allt och än idag kan ni kanske höra mig skrikande av extas om ni lyssnar riktigt riktigt noga. Då vet ni att jag satt igång dvdn för ännu en repris. Tagline: Somewhere..somehow..someone's going to pay. Hahahaaha! HURRA!

RAW DEAL

Surskägget @@@

Arnie är f d FBI-agent som fått kicken och numera är småstadssheriff. Men han behövs för att infiltrera maffian och skickas in undercover av FBI. Arnie är förstås hårdare än sten och lär alla maffiasnubbar en riktigt tuff läxa. Innehåller en rad coola shoot-outs och flintstensrepliker, men är i det stora hela mest en standardaction som jag håller lite högre av rent nostalgivärde.

Vrångmannen @@@
Har alltid gillat den här rullen av någon anledning. Kändes som om regissören John Irvin försökte göra något lite seriösare med storyn. Det misslyckades han naturligtvis med men ett tufft score och en tuff Arnold räddar det från att bli en riktig flopp. Svensk titel: Hårda Bud. Aaaaaaah en tår rullar från min kind. Är det någon som vill köpa filmmusiken av mig på vinyl?


ROVDJURET

Surskägget @@@@@
Snackar vi actionfilm på 80-talet snackar vi Rovdjuret. Mycket mer machoaction kan det inte bli. Ett gäng adrenalinstinna marinsoldater skickas in i Sydamerikas djungler för att rensa upp och snubblar över en utomjordisk varelse som är en raffinerad jägare. Dess främsta byte - människor! Hela rullen är en enda stor actionorgie och jag tror inte Arnold nånsin varit bättre med undantag för T2. Tyvärr har man nu förstört hela Rovdjurs/Alienfranchisen med de fåniga Alien vs Predatorfilmerna, men originalet sparkade så mycket stjärt att de flesta andra actionfilmer fortfarande har ont i röven.

Vrångmannen @@@@@
Fulländad macho/action/thriller av regissören John McTiernan som gick vidare och gjorde en lika fulländad rulle i actiongenren nämligen Die Hard (tar du dagens hyllning på den här skägget?). "I ain't got time to bleed!". Hehehe fantastiskt.
THE RUNNING MAN

Surskägget @@
En Stephen Kingfilmatisering som inte har nånting med boken att göra förutom titeln typ. Här slängs Arnie in i en framtida värld där teve är Gud och ett av de största programmen handlar om mördare och andra skurkar som jagas genom ett par av tevebolaget avstängda kvarter av professionella headhunters. Om de dömda brottslingarna överlever de olika "banorna" får de sin frihet. Naturligtvis är det upp till alla headhunters att döda brottslingarna innan de hunnit i mål. Arnie är förstås oskyldigt dömd så han har ihjäl alla andra och blir frisläppt. Standardaction som ändå är klart sevärd när man behöver en dos omotiverat våld och är trött på Grand Theft Autospelen.

Vrångmannen @@@
Min gut feeling säger mig att om jag hade sett The Running Man idag så hade jag skrattat av soffan men jag har alltid gillat den. Arnold kör sitt patenterade race med "muscles from Brussels" och one liners. Skulle vara kul att höra vad Stephen King tycker om adaptionen av hans novell. Var det denna som drev honom till flaskan månne? Framtidsaction som är ok, i synnerhet när man såg den för 20 år sen som 17-åring. Ibland är det bättre att låta bli och se om.


RED HEAT

Surskägget @@@

Här paras Arnie ihop med Jim Belushi, John Belushis yngre och mindre talangfulla brorsa, som ändå hade lite hits i slutet av -80 och början av -90. Arnie är ryss som skickas till USA för att hämta hem en farlig skurk. Belushi ska hjälpa honom. Tillsammans är de förstås ett galet team som skjuter först och frågar sen, och många skämt bygger på att Arnies stela och formella kommunistryss går i klinch med Belushis ultra-amerikanska slappa snut. Skämt och action är aldrig en dålig kombo, och faktum är att kemin mellan herrarna funkar alldeles utmärkt.

Vrångmannen @@@
Jim Belushi är crap men jag gillar honom i denna. Han är perfekt yin mot Schwarzeneggers tuffa yang (eller är det Arnold som är yin?). Klart godkänd underhållning som Walter Hill (The Warriors, 48 Timmar) regisserade på en kafferast. I rullen har Arnold en påhittad rysk "kanon" som egenrligen är en ombyggd Desert Eagle. Detta för att döda myten om att Clintans .44 Magnum var det kraftigaste handeldvapnet i världen. Skittråkig kuriosa men kanske nån tycker det är kul. Pang pang.


TWINS

Surskägget @@@
Första och enda av Arnies 80-talsrullar som inte är en renodlad actionfilm. Arnie ville mer och mer satsa på annat och humor var det som lockade. Här paras han ihop med Danny DeVito och naturligtvis baseras humorn på att de två väldigt olika herrarna ska vara tvillingar. Den är helt okej även om den förlorat mycket av sin ursprungliga charm. Men jämfört med Arnies kommande komedier som Kindergarten Cop (som fortfarande funkar sådär) och Junior (nja det börjar vackla) och Jingle All the Way (nej nej nej!) är Twins fortfarande bra.

Vrångmannen @@

Jag vill gilla det här men det är måttligt roande. Tråkig story och för cutesy pooh! Synd att inte Kindergarten Cop inte kom ett år tidigare (den dök upp 1990) så den hade platsat på den här listan då jag gillar den mycket mer plus att den faktiskt är en action/thriller/comedy med en hel del spänning och shoot outs. Danny DeVito är oftast rolig men inte här. Arnold är inte rolig. Punkt.

Slutbetyg: 66

2 kommentarer:

Kuntza sa...

Ok här kommer den feedback ni, och siten, behöver på det här inlägget.

CONAN BARBAREN
KKK
Ja den var väl ok. Affischen är supertuff och filmen tar sig själv på allvar vilket ju är bra.

CONAN FÖRGÖRAREN
KK
Har inte lämnat några bestående minnen (men är det inte den här då han slår ner en häst?) så betyget blir 2.

THE TERMINATOR
KKKK+
Effekterna har självklart åldrats, konstigt vore annars, men det som förgyller den här klassikern är storyn. Cameron visade direkt vem som är kung när det gäller och hans intrikata historia (även om den är halvsnodd fr fransmännen) är det som gör den här till ett must-see.
Hård och tuff på alla rätt sätt.


RED SONJA
KK-
Jag såg den här när jag var typ 13 år och tyckte redan då den var kass...
Brigitte Nielsen är ju värdelös men blev sen ganska foxy i Cobra (mer om den filmen i senare inlägg)

COMMANDO
KKKKK
Jag håller inte med om att det här dåligt bra utan det här är enbart bra. Håller fortfarande och är så nära en bra fest som en actionfilm kan komma. En orgie av skönt 80-tals våld och alla får betala med sina liv.
Heter hjälten John Matrix och boven Bennet med sliskig hes röst så är jag intresserad.

På 80-talet var det poppis med "gear-up" montage dvs när hjälten bestämt sig för att rensa upp och kameran porrigt visar när han plockar på sig vapen för att gå iväg på mission. ALLA filmer hade en sån sekvens men Commando har nästan två - dels räden i snabbköpet och dels på stranden -the mother of all gear up scenes!!!

RAW DEAL
KK
Ett försök att göra en lite mer seriös copthriller men är eg helt ointressant.

ROVDJURET
KKKK+
Jag såg om den för ett par månader sen och den håller ordentligt. Ja precis allt är snott från Alien men det gör inget för Predator har minigun vilket vi ser för sällan i filmer överhuvudtaget (Roy Andersson notera detta).
Världens bästa cast och ganska småspännande fast det ju egentligen inte är det.

THE RUNNING MAN
KKKK
Ah, den gamla goda. Man ska passa sig för att dissa den här. Riktig samhällssatir som funkar och är lagom tuff.
Storyn är mysig och Ahnuld i bra form med lite knipsande oneliners som bara han kan leverera.

RED HEAT
KK
Ondödig och var redan då ganska intetsägande. Belushi får in ett par snygga lines men annars boring.

TWINS
KK
Vill vara myspysig och lite snällbusig men är ganska platt.

Anonym sa...

Vi är ju alla rätt överrens trots allt Kuntza, vilket betyder att vi gått samma tuffa skola!