måndag 28 januari 2008

Juno

@@@@+
Här är en liten pärla som mycket väl kan ha varit en av förra årets bästa filmer. Den är också Oscarsnominerad i en fyra prestigefyllda kategorier: Bästa Regi, Bästa Film, Bästa Originalmanus och Bästa Skådespelerska. Nu är det kanske den typen av film som inte vinner Oscars, m a o det är inte ett tungt krigs/western/boxningsdrama, men den vore helt klart värd både manus- och skådispriset. Allt kretsar kring 16-åriga Juno (Ellen Page som vi minns från Hard Candy) som är gravid. Hon känner sig inte mogen för barn, men känner inte för att gå igenom en abort. Därför bestämmer hon sig för att adoptera bort barnet direkt efter födseln. Hon kommer i kontakt med ett på ytan perfekt par (spelade av Jennifer Garner och Jason Bateman) som mer än gärna adopterar hennes ännu ofödda barn. Det är handlingen. Vare sig mer eller mindre. Det som är filmens styrka är karaktärerna och dialogen. Det här är faktiskt en helt underbar feel-goodfilm som bitvis påminner mig lite om Napoleon Dynamite i det att karaktärerna är lite udda, men ändå känns genuina och äkta (vilket i princip är två ord för samma sak men har du klagomål kan du skaffa en egen filmblogg och skriva recensioner så får du se hur jävla lätt det är att slänga sig med en massa synonymer hela tiden) (hela tiden sa jag!). En film att se och älska.
/Surskägget
.............................................................................

@@@@
Nej, den påminner ingenstans om Napoleon Dynamite. Annars är detta en skön filmpärla. Rolig, mellankolisk och varm med bra skådisar (allt känns äkta) och grym musik. Jag tror att den här komer vissa framfötterna på Oscarsgalan. Både Jason Bateman och Micheal Cera (far och son från den roligaste serien som gjorts någonsin för TV någonsin någonsin jag kan inte sluta skratta för alla mina gamla hjältar är med ALLA "Arrested Development"...hahahaha karaktärerna JAG ORKAR INTE! Den roligaste karaktären som funnits i en tv-serie måste vara "Gob", uttalas Djåob, Will Arnett HAHAHAAHHAHHAHHHAAAH!!) är fantastiska. Underbar film men sorry jag fick en overload här. Måste kolla alla avsnitt av Arrested Development nu (kl är 3 på natten så jag hinner nog en bunt innan jag ska till jobbet...ÅÅÅÅH JOBBET!

/Vrångmannen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tar en tripp till biografen imorgon och kollar in denna. Tror som fan på den.

Anonym sa...

Tyckte att det var en kanonfilm! Ellen Page var precis som alla har sagt/skrivit verkligen superbra, men jag tycker faktiskt att Michael Cera och Jennifer Garner var snäppet bättre! Båda lyckades med konststycket att få mig att verkligen känna för dem ända ner i magropen (så mycket att jag glömde att det var en film). Åh! Spännande att se vad Michael Cera ska ge sig på för roll härnäst. Han kan ju liksom inte köra samma roll en gång till (superbad + juno), även om han var fantastisk i båda filmerna.