tisdag 15 januari 2008

The Directors: David Fincher

David Fincher. En regissör av idag med flera balla musikvideos i bagaget. Tyvärr högst ojämn i långfilmsträsket. När han är bra är han fan bäst men lika ofta kommer det by-the-book lågvattenmärken från karln. Han är ytterst mån om det filmiska och hans filmer, utan undantag, är ruskigt snygga och detaljrika. Ett bra manus i hans hand och chansen är att du får se ett mästerverk med ditt öga. Jag tänkte peta upp Fight Club som dagens hyllning men sen kom jag att tänka på Se7en (ja jag stavar den så för det gör väl alla med lite självrespekt?) och då blev jag förvirrad, kunde inte riktigt bestämma mig mellan de tvenne. Plötsligt dök The Game upp i skallen och då blev jag vrång igen. Gillar den inte även om den är välgjord. What to do? What to do? En liten genomgång av Finchers verk då.

Alien 3 - @@@

Det bjussas här en tredje gång på sagan om Ripley (Sigourney Weaver vet väl ALLA) och rymdmonstret. Snyggt och otäckt. Ripley hamnar på en fängelseplanet bland mördare och våldtäktsmän. Det som talar emot filmen är att den känns högst onödig. Hade det inte räckt med de två föregångarna Alien & Aliens (bägge två filmiska mästerverk i genren)? Nåväl, eftersom filmbolaget bestämt sig för att göra en till så får man ändå vara glad att dom valde Fincher. De sista 10 min av rullen är närmast bedrövliga annars är det inte så tokigt alls.

Se7en - @@@@@

En av de bästa seriemördarkriminalare som gjorts. Vad mer kan man säga. Den är helt perfekt. "What's in the booooox?!"

The Game - @@+

Det kunde ha blivit så bra. Det är en snygg rulle helt klart och Michael Douglas är i högform. Tyvärr så köper jag inte premissen och det är helt enkelt FÖR overkligt även för mig. Långsökta situationer även om viss spänning uppstår i mellanåt.

Fight Club - @@@@@

Whoops! Ytterligare ett mästerverk på alla nivåer. En film man skall ha sett och sett om.
"I am Jack's smirking revenge"

Panic Room - @@

Zzzzzzzz. En snygg men generellt tråkig hollywooddänga. Det finns inget sämre för spänningen än lata, klumpiga bovar som bråkar sinsemellan (se Die Hard II för en korrekt bild av hur man använder sig av skurkar!). Manuskingen David Koepp skrev den här och man undrar vad fan han tänkte. Premissen är grym för spänning men det blir ett sömnpiller istället. Obegripligt.

Zodiac - @@@@+

Fincher tillbaka i form! Verklighetsbaserat drama om "the Zodiac killer". Rullen klockar in på 2 tim 40 min men är aldrig tråkig. Den följer närmast detaljrikt händelserna undr 60 & 70-talet. En grym ensemble av skådisar och långsam svettig spänning gör detta till en välgjord klassiker.

Det har varit lite varannan miss och varannan träff för Fincher men ser fortfarande fram emot hans nästkommande verk även om det borde vara en miss då eftersom Zodiac var grym men det återstår att se. En spännande filmmakare som har många år kvar att visa vad han går för.

/Vrångmannen

------------------------------------------------------------------------------

Fincher är trots sin svajiga karriär en av mina absoluta favoritregissörer helt enkelt för att han gjort två av världens bästa filmer. Vrångmannen har redan sagt allt som behövs sägas i ett intro om karln, så nu kör vi direkt.

Alien 3 - @@@
Efter de två fantastiska föregångarna var det kanske inte helt lätt att debutera med trean i långfilmssammanhang. Utifrån det perspektivet klarar sig Fincher riktigt bra. Även om upplägget känns klockrent med en planet fångar och en Ripley och en mean ass Alienmamma så blir det lite för långsamt och stillastående på sina håll. Jag är dessutom kluven inför slutet. Det är klockrent att hon hoppar, men det är fånigt att Alienvarelsen kryper ut ur hennes mage precis samtidigt. Men en helt okej rulle som visade att Fincher var att räkna med.

Se7en - @@@@@
Ja, vad mer kan man säga? Inte så mycket. När jag såg den på bio då det begav sig hade jag gåshud mest hela tiden. "Right now he's probably dancing around in his grandma's panties, yeah, rubbing himself in peanut butter. "

The Game - @@@
Första gången jag såg den tyckte jag den var rätt sugig (där har ni ett ord ni inte hör ofta film lovers). Sen såg jag om den på dvd och måste säga att jag rycktes med på ett helt annat sätt andra gången. Visst. Det finns logiska luckor större än Brasilien i filmen, och mycket är extremt overkligt även för en actionthriller. Men! Fincher tar med en på en jävla berg-och-dal-bana och om man bara tillåter sig att kliva på tåget får man en skön filmupplevelse.

Fight Club - @@@@@+
Får man inte dela ut ett extra plus på en femma? Klart man får. Speciellt när det gäller Fight Club. Det här är hands down en av de bästa filmer som gjorts. Jag gillar Chuck Palahniuk (författaren till boken filmen bygger på) men filmen är helt ärligt tusen gånger bättre än boken. Och hur ofta kan man säga det (såvida det inte är en bok som bygger på filmen, en vanlig företeelse kring t ex superhjältefilmer)? Jag vet inte hur många gånger jag sett den, men jag hittar fan nya detaljer i den varje gång. Den här är så bra så nu har vi en minuts tystnad.
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Panic Room - @@@
Jodie Foster gör sin grej. Forest Whitaker gör sin grej. Jared Leto gör sin grej. Dwight Yokam gör...ja vad fan gör han den galne countrysångaren? Vete fan men galen är han. Och David Fincher gör sin grej fast med vänsterhanden istället för höger. Resultatet blir en bitvis tät, bitvis sådär thriller som har några riktigt snygga kameraåkningar och dessutom de läckraste förtexter som skådats på film. Den milkshaken räcker till en godkänd trea.

Zodiac - @@@
Jag såg framemot Zodiac. Vi vet ju alla att Fincher lever på sin varannan okej, varannan instant classic pryl. Så vad hände? Visst. Den är skitsnygg. Den är välskriven. Alla skådisar är grymma och passar utmärkt i sina respektive roller. Och ändå känns den väldigt seeeeeeeeg. Det är mycket snack och lite verkstad. Samtidigt är Fincher för skicklig för att det ska haverera totalt. Men nån borde sagt till honom: Kill you darlings! Jag förstår att han brinner för den här, men skär ner den med minst 40 minuter på en gång. På en gång sa jag!

Nej, Finchers varannan film är grym kräver sin Brad Pitt i huvudrollen helt enkelt. Så nästa rulle, The Curious Case of Benjamin Button med just Brad har alla möjligheter att bli en femma. Vi håller tummarna.

/Surskägget

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig vrångmannen. Om den gode Fincher tycker vi verkligen likadant! Föreslår en ny omröstning: bästa Alien-filmen och sen ännu en om bästa Indiana Jones.

Anonym sa...

Jag vill se inlägg gällande riktiga guldfilmer som Krull, Salo och Charlies änglar 2. Jävla fegfilmer ni kör... haha