onsdag 3 december 2014

Julkalendern 3 dec - Tusk

@@
Kevin Smith. Han gör vad som faller honom in och vägrar att buga inför Hollywood. Jag gillar honom för det och jag gillar honom som filmskapare och all round nice guy. Tusk är tyvärr inte en så bra film. Den är lam som skräckis betraktat, inte speciellt rolig som komedi och dramat (?) känns urvattnat och fånigt. Bitvis är den sevärd, eftersom Smith snickrar bra i scener, men känslan av en kortfilm utdragen till en lång en hänger där över hela filmen. Det är en bisarr historia. En ung man besöker en gammal man för att höra berättelser från svunna tider, men som istället hamnar i knipa då den gamle och havet vill förvandla honom till en valross (!). Det hela började som en idé i Smiths podcast ”Smodcast” där fans och lyssnare fick joina in i skapandet och följa hela processen. Under eftertexterna har Smith lagt in en bit från just en Smodcast där han och hans polare och medproducent, Scott Mosier, skrattar sig igenom idén till den tredje akten i filmplanerna. Till skillnad från Red State, Smiths förra skräck-thriller-drama, så känns Tusk alltså rätt svag på alla plan. Skådisarna (Justin Long, Genesis Rodriguez, Haley Joel Osment) är det dock inget fel på och Michael Parks spelar galningen så bra att man tror han är sådär sjuk i huvudet på riktigt. Att inte filmen tar ställning till vad den egentligen vill förmedla känns otroligt otillfredställande, samtidigt som jag förstår att det är det sista Smith vill med det här projektet. Det var liksom aldrig tanken utan började som ett skönt skämt några polare emellan. Fan vad häftigt det hade varit om jag hade känt något bara. Det minsta lilla. Om det inte var Kevin Smith som hade gjort filmen, hade den då ens fått en tvåa i betyg? 
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Henke sa...

Håller helt med din analys. Den var väldigt bra till och med middagsscenen mellan Long och Parks ungefär, sedan bar det utförs. En viss superstar som kom med senare drog ner ytterligare. Jag gav den också en tvåa och var till slut rejält besviken på Smith...

http://fripp21.blogspot.se/2014/10/tusk-2014.html

Vrångmannen sa...

Bra recension Henke och den speglar också mina funderingar och min besvikelse. Det finns en bättre film därunder någonstans, men den kastades liksom bort, för Smith verkar tycka det är roligare att ploja än att försöka på riktigt. Ett grabbigt skämt som istället borde ha blivit mycket bättre, oavsett humoristiska intentioner.